2016. március 3. csütörtök | dr Jung Andrea Miért jó a hüvelyesek fogyasztása? Lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett az ENSZ, hogy felhívja a figyelmet a hüvelyesek táplálkozási előnyeire, fenntartható termesztésére. Mire jók a hüvelyesek? A nitrogénmegkötő hüvelyesek egyrészt növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem. A Föld mezőgazdasági területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és a gabonatermés egyharmadával a haszonállatokat etetjük. A haszonállatok száma kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a népesség. A tovább szaporodó népesség táplálására azonban nem lesz elég a termőföld, ha azok egyre nagyobb hányada a haszonállatokat szolgálja. Itt az ideje a hüvelyesek dicséretének. A hüvelyesek beltartalmi értéke A rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben bővelkedő hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej. Kormányok, nemzetközi és nemzeti szakmai és civil szervezetek együttműködésére számít a hüvelyesek évében az ENSZ a hosszú távon fenntartható élelemellátás és a környezet érdekében. A lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett az ENSZ, amikor Rómában bejelentette, hogy 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve lesz – ugyanis manapság a megérdemeltnél jóval kevesebb figyelem jut az évszázadok óta fogyasztott tápláló, fenntarthatóan termeszthető és megfizethető hüvelyeseknek. A hüvelyes élelmiszerek története és haszna Miközben a hüvelyeseket évszázadok óta esszük, és azok több százféle változata közkedvelt volt a fáraók idejétől egészen a múlt század közepéig, értéküket ma gyakran alábecsüljük – mondta José Graziano da Silva, az ENSZ FAO igazgatója, a kezdeményezést bejelentő tájékoztatón Rómában. Hozzátette, hogy a Föld mezőgazdasági területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és emiatt a gabonatermés egyharmadát a haszonállatok takarmányozására fordítjuk ahelyett, hogy az embereket etetnénk vele. A növekvő népesség táplálására azonban nem lesz elég a termőföld, ha azon az egyre több haszonállatnak termesztünk takarmányt. Itt az ideje a hüvelyesek dicséretének. Gazdagok rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben – a hüvelyesek tökéletes táplálékok húsmentes hétfőkön és azokon túl is. A világ szegényebb vidékein a hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej. „A hüvelyesek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget” – tette hozzá Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára. A táplálkozási szakértők szerint is érdemes étrendünket minél többféle hüvelyessel gazdagítani. A rostos ételek ugyanis sokkal egészségesebbek, és a környezetnek is jót tesz, ha több hüvelyes fogy. Ez esetben a nagy ökolábnyomú húsokból kevesebbre lesz szükség. Hüvelyesekből sokféle, változatos fűszerezésű ételt készíthetünk: leveseket, ragukat, egytálételeket, főzelékeket, mártásokat, fasírtot, salátákat, szendvicskrémeket. Hivatalosan 2016. január 6-án indult a hüvelyesek éve egy sor nagyszabású nemzetközi rendezvénnyel. Többek között egy londoni falafel fesztivállal, melyhez számos piac, étterem és neves szakács is csatlakozik, és receptcseréket is szerveznek. A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom is aktív résztvevője lesz a hüvelyesek évének. Ideje rehabilitálnunk változatos étrendünk, egészségünk és a környezet érdekében a hüvelyeseket. Érdekel, hogy a BAB MILYEN GYÓGYHATÁSSAL BÍR? KATTINTS IDE! Forrás: MTI OS Bővebben: http://fna.hu/hir/huvelyesev Kiadó: A Közlemény kiadója Föld Napja Alapítvány A szerző dr Jung Andrea See author's posts