Barion Pixel

A húgyúti gyulladás nagyon sok embert érintő probléma.

Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy milyen tünetei és hagyományos kezelési módjai vannak a húgyúti gyulladás tüneteinek, illetve írtunk a gyógynövényes kezelési módokról.

Most nézzük meg, hogy milyen további gyógynövényes lehetőségek vannak a kezelésre.

csarab, seprűvirág, csarabfű, közönséges csarab, erika, hanga, avarhanga

Csarab (Calluna vulgaris)

Család: Ericaceae – hangafélék

A virágos hajtásvégek szolgáltatnak drogot. Hatóanyaga ugyancsak az arbutin. Teakeverékekben kiváló hatást nyújt.

Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum)

Család: Lycopodiaceae – korpafűfélék

A sporofillumos füzéreket használják fel és szárítják. A kihullott spóra is értékes, azt is összegyűjtik. Régen a spórát tüzijátékhoz használták fel. Hatóanyagai: likopodin alkaloid, flavonoidok, szaponinok. A licopodin enyhén mérgező. Diuretikum – vizelethajtó hatású. Húgyúti megbetegedésekben nem elsődleges szer, mérlegelni kell, mert vannak hatékonyabb vizelethajtók, amelyek kicsit sem mérgezők.

zsurló, mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, zsúrlófű, kannamosó fű

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

A drogot a meddő (steril) hajtásai adják. Hatóanyagai: kovasav, káliumsók, flavonoidok. Elsősorban vizelethajtó hatásánál fogva hasznos teakeverékekben. Nem használható a mérgező mocsári zsurló – amely palusztrin alkaloidot tartalmaz.

Apróbojtorján, Agrimonia eupatoria; Agrimonia odorata,

Apróbojtorján, patika párlófű (Agrimonia eupatoria)

Család: Rosaceae – rózsafélék

A drogot a növény teljes virágos föld feletti része adja. Habár leggyakrabban epével és májjal összefüggő megbetegedésekben használatos, valamint összehúzó hatású. Ki kell emelni erőteljes antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatását. Az ókor óta használják a különféle civilizációk lázcsillapításra is. Vizeletszabályozó hatása van – az inkontinenciára pont olyan jól hat, mint amennyire vízhajtó. Ülőfürdők és teakeverékek hasznos alkotórésze lehet. Hatóanyagai: cseranyagok, katechin, tannin, flavonoidok. Ebből a katechinek hatékony helyi hatású antibiotikumok.

Tövises iglice (Ononis spinosa)

Család: Fabaceae – pillangósvirágúak

Drogja: leveles, virágos hajtáscsúcs és a gyökere. Kiváló gyulladáscsökkentő, nem csak hólyaghurutnál, de vesemedence gyulladásban is használható. Vízelethajtó hatása során nem emeli meg a vizelet elektrolit szintjét, vagyis nem okozza egyéb ionok kiürülését – ahogy p.l csalán a káliumét. Szív- és veseelégtelenség okozta vízkórban nem használható. Hatóanyagai: izoflavonoid-glikozidok, flavonolok, triterpének, fenolos savak, illóolaj (mentol, karvon).

nyírfa, gyógynövény kvíz, erdők védelme

Nyírfa (Betula pendula)

Család: Betulaceae – nyírfafélék

Drogja: levele, illetve nyírfavíz – vagyis a kifolyó nedve, amit úgy nyernek, hogy csapot ütnek a fába. Kiváló vízhajtó és vesekőoldó. Hatóanyagai: flavonoidok (hiperozid, miricetin), illóolaj, triterpén-szaponin, cseranyag.

boróka, közönséges boróka, gyalogfenyő, borovicskafenyő, borókafenyő, gyalogfenyő, apró fenyő, borostyántüske, borosán, fenyőtüske, borsikafenyő, borsfenyő, fenyőmag, törpeboróka, töviskés fenyő, borókafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő, komkék

Boróka (Juniperus communis)

Család: Cupressaceae – ciprusfélék

Drogja: tobozbogyó áltermése, amely 2 évente fejlődik ki. Vigyázzunk, csak ellenőrzött forrásból származó borókát fogyasszunk, mert számos boróka faj van és vannak toxikus termésűek is. Különösen a sade fa termésével volt szokás régen összetéveszteni – amely erősen toxikus.

Erős vizelethajtó, húgyúti fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó. Elég erős hatású – terhes nők nem fogyaszthatják. Hatóanyag: illóolaj, triterpének, béta-pinén.

Folytatjuk…

Források:

 • https://www.aherb.hu
 • https://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/zeller/
 • Dr. Dános Béla: Gyógynövényismeret I, II, III, Semmelweis Kiadó, 1992
 • Varró Aladár Béla Gyógynövények Gyógyhatásai, Pallas Antikvárium Kft.
 • Philip Weeks: Painful Bladder Syndrome, Controlling and resolving interstitial cystitis through matural medicine: Singing Dragon London and Philadelphia
 • Clinical Management of Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis: A Review on Current Recommendations and Emerging Treatment Options (https://www.dovepress.com/clinical-management-of-bladder-pain-syndromeinterstitial-cystitis-a-re-peer-reviewed-fulltext-article-RRU)
 • Nanoparticle-Mediated Photodynamic Therapy for Mixed Biofilms (https://www.hindawi.com/journals/jnm/2016/4752894/)
 • Antimicrobial activities of Linum usitatissimum extracts on selected oral pathogens : an in vitro study http://studentrepo.iium.edu.my/handle/123456789/6117
 • https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/lestyan/33
 • Japánakác: http://www.gyogynovenylap.hu/japanakac/
 • Ernyős körtike: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/a-vizek-utjanak-orzoi
 • https://homeopatia.info.hu/homeopatias-szerek/chimaphila-umbellata

A szerző