Barion Pixel

A húgyúti fertőzés kezelése nagyon sok embert érintő probléma.

Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy milyen tünetei és hagyományos kezelési módjai vannak a húgyúti fertőzés tüneteinek.

Most nézzük meg, hogy milyen gyógynövényes lehetőségek vannak.

Különbséget kell tenni abban, hogy a szenvedő alany nő-e, vagy férfi.

A nőket leginkább a húgycső, húgyhólyag, később esetleg vesemedence, a férfiakat jobbára a húgycső, prosztata, később esetleg a here szövődményes gyulladása érinti.

Függetlenül attól, hogy pontosan milyen kórokozó váltja ki e gyulladásokat a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány Magyarországon is előforduló gyógynövényt ami hatékonynak bizonyulhat a húgycső, hólyag és prosztata gyulladásainak, azaz a húgyúti fertőzés kezelése során.

kamilla, gyógynövény termesztés, életelixír, idegnyugtató tea,

Kamilla (Matricaria recutita)

Család: Asteraceae – fészkesvirágzatúak

A virágzatok szolgáltatják a drogot, amelyet déli órákban kell gyűjteni. Hatóanyaga az illóolaja, amely matricarin, kamazulén, koli, pollinek. Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású. Ülőfürdőben és gyógyteaként is segíti a húgyúti betegségek gyógyulását. Sós ülőfürdőben is használják. Számos Matricaria faj fordul elő nálunk – pl. sugártalan székfű, vagy ebszékfű – ezek nem rendelkeznek gyógyhatással.

Római kamilla (Anthemis nobilis)

Család: Asteraceae – fészkesvirágzatúak

Nemes pipitérnek is hívják. Már az ókori Rómában is nagy népszerűségnek örvendett. Elsősorban kozmetikai és bőrápoló termékek része volt akkor és ma is ez adja a fő felhasználási területet. Hatóanyagai hasonlóak a kamillánál említettekkel – azonban mennyiségben és hatékonyságban elmarad attól.

cickafarkfű, vírusellenes gyógynövények, tavaszi szépségápolás

Cickafark (Achillea millefolium)

család: Asteraceae – fészkesvirágzatúak

A virágzatok 1-2 cm-es kocsánnyal gyűjtendők. Jóval hatékonyabb és gyógyszerkönyvben inkább javasolt a mezei cickafark (Achillea collina) Hatóanyagai: kamazulén, achillin, szeszkviterpén-laktonok, illetve pollin. Húgyúti fertőzésekben elsősorban gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású. Ülőfürdőkben és teakeverékek részeként, vagy önállóan használható.

csalán, online kvíz, csalán ízületi gyulladásra

Csalán (Urticaria sp.)

Család: Urticaceae – csalánfélék

Hatóanyagot a virágzás előtt gyűjtött leveles hajtásvégei és a gyökértörzse adja. Hatóanyagai glukokinin, szterolok, biogén aminok. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, vértisztító hatású. Prosztata megnagyobbodás kezelésében is hatékony. Nem elsődleges szere a húgyúti fertőzéseknek, de vértisztító hatásánál fogva kiváló alkotója teakeverékeknek. Homeopátiás szerek közül a csípő vizelési inger kiváló elsősegély szere az Urtica urens – mely az apró csalánból készül.

Medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)

Család: Ericaceae – hangafélék

A drogot vastag levelei szolgáltatják. Hatóanyagai: fenolglikozidok (arbutin, metilarbutin), cseranyag, flavonoidok, triterpének. Teája az egyik legkiválóbb húgyúti fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. Lúgos közegben (szódabikarbóna, vagy nátrium-citrát) az arbutinból felszabaduló hidrokinon a hatékony. Túladagolva máj- és vesekárosító hatású! Körültekintéssel alkalmazandó. A növény kivonatát tartalmazza az Urzinol tabletta is.

vörös áfonya, saláta dresszing

Áfonya (Vaccinium myrtillus), vörösáfonya (Vaccinium vitis ideae), tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos)

Család: Ericaceae – hangafélék

Áfonya esetében a drogot ugyancsak a levél szolgáltatja és a benne található arbutin. A vörösáfonya hazánkban ritkábban fordul elő Zempléni-hegység, Göcsej, Őrség, Mecsek a főbb termőhelyei. Termése és leve is nagyon hatékony, mivel antioxidánsokban is rendkívül gazdag. A tőzegáfonya hazánkban védelem alatt álló növény, nem azonos az amerikai tőzegáfonya rokonával, amely ugyancsak hatékony húgyúti fertőzésekben.

Folytatjuk…

Források:

 • https://www.aherb.hu
 • https://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/zeller/
 • Dr. Dános Béla: Gyógynövényismeret I, II, III, Semmelweis Kiadó, 1992
 • Varró Aladár Béla Gyógynövények Gyógyhatásai, Pallas Antikvárium Kft.
 • Philip Weeks: Painful Bladder Syndrome, Controlling and resolving interstitial cystitis through matural medicine: Singing Dragon London and Philadelphia
 • Clinical Management of Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis: A Review on Current Recommendations and Emerging Treatment Options (https://www.dovepress.com/clinical-management-of-bladder-pain-syndromeinterstitial-cystitis-a-re-peer-reviewed-fulltext-article-RRU)
 • Nanoparticle-Mediated Photodynamic Therapy for Mixed Biofilms (https://www.hindawi.com/journals/jnm/2016/4752894/)
 • Antimicrobial activities of Linum usitatissimum extracts on selected oral pathogens : an in vitro study http://studentrepo.iium.edu.my/handle/123456789/6117
 • https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/lestyan/33
 • Japánakác: http://www.gyogynovenylap.hu/japanakac/
 • Ernyős körtike: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/a-vizek-utjanak-orzoi
 • https://homeopatia.info.hu/homeopatias-szerek/chimaphila-umbellata

A szerző