Barion Pixel

A hólyaghurut kezelése gyógynövényekkel is történhet.

Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy milyen tünetei és hagyományos kezelési módjai vannak a húgyúti gyulladás tüneteinek, illetve írtunk a gyógynövényes kezelési módokról.

Most nézzük meg, hogy hogyan történhet a hólyaghurut kezelése gyógynövényekkel.

Vízitorma (Nasturtium officinale)

Család: Brassicaceae – keresztesvirágúak

Drog: levelei. Rendkívül sokoldalú növény. Az egyik legerősebb természetes antibiotikum. Hatásos még TBC esetén is, ami azért különös, mert a TBC ellen azért különösen nehéz fellépni, mert igen lassan szaporodik és elég jól el is barikádozza magát a tüdőben. Fontos daganatellenes szerepe is. Hatóanyagai a húgyutakba is képes bejutni a véráramon keresztül. Úgy tartják, huzamosabb ideig fogyasztva elég jó ellenálló képességet ad a szervezetnek fertőzésekkel szemben. Hatóanyagai: mustárolaj, glukonaszturcin.

Angyalfű, Angelica archangelica, angyalfű, angyalgyökér

Angyalgyökér (Angelica archangelica)

Család: Apiaceae – ernyősvirágúak

Drog: rizóma – gyöktörzse. Vizelethajtó és enyhe görcsoldó hatása van. Kisebb mértékben gyulladáscsökkentő is. Hatóanyagai: illóolaj, kumarinok, furanokumarinok, flavonoidok.

petrezselyem, gyógynövény kvíz, afrodiziákum, petrezselyem gyógyhatása

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Család: Apiaceae – ernyősvirágúak

Drog: gyökere kockára vágva, szárítva. Erőteljes vizelethajtó hatású, vesekő és homok eltávozását segíti. Méhtónust és kontrakciót fokozza, ezért terhes nők nem kaphatják. Túladagolva vesevérzést, abortuszt is előidézhet. Hatóanyagai: apiol, miriszticin, flavonoidok, vitaminok.

zellerlé

Zeller (Apium graveolens)

Család: Apiaceae – ernyősvirágúak

Drog: leveles szár és gyökér, mag. Baktériumölő, görcsoldó hatású. Vizelethajtó, fokozza az alhas és a nemi szervek vérellátását. Ezzel függ össze afrodiziákum hatása is. Kínában a magjából készítenek főzetet. Csökkenti a vérnyomást – jelentős kálium tartalma is. Stresszoldó, izomlazító, simaizom görcsoldó. Sajnos fotoszenzibilizáló anyagokat is tartalmaz. Leve bőrrel érintkezve erős napfény hatására kiütéseket okozhat. Hatóanyagai: illóolajok a növény minden részében meglelhetők, ezek adják meg jellegzetes illatát és ízét. A legfontosabb illóolajok 2-3 %-ban vannak jelen a zellermagban, ezek a butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil ftalid), limonén, alfa és beta-szelinén, n-pentilbenzol, mircén, cis-beta-ocimén, n-heptanál, gamma-terpinén és más monoterpének. Vannak még benne kumarinszármazékok (C-prenil-kumarinok) mint: osztenol, apigravin, celerin, furanokumarinok (apiumetin, apiumosid), flavonoidok és értékes antioxidánsok is (béta-karotin, lutein, zeaxantin).

fehér árvacsalán, fehér holtcsalán, holtcsalán

Fehér árvacsalán (Lamium album)

Család: Lamiaceae – ajakosvirágúak

Drog: virágos hajtás. Enyhe vízhajtó. Hatékony a prosztatát érintő fertőzéseknél és fehérfolyás esetén. Gyulladásgátló hatású. Eddig semmilyen negatív hatását nem bizonyították. Hatóanyagok: flavonoidok, triterpén-szaponinok, fenolkarbonsavak.

farkasalma, pipavirág, közönséges farkasalma

Farkasalma (Aristolochia clematitis)

Család: Aristolochiaceae – farkasalmafélék

Drog: levelei a népi gyógyászat szerint, illetve gyöktörzse és gyökerei.

Az egyik leghatásosabb baktériumölő hatású növény – külsődleges alkalmazásban. A benne lévő arisztolochinsav belsődleges fogyasztás esetén súlyosan vesekárosító – szívbénulást is okozhat. Viszont ülőfürdőként, irrigálószerként kiváló lehet. Erdélyben a népi gyógyászat ma is alkalmazza húgyúti problémákra. Egy sor más problémára is nagyon jó – mind sebgyógyító, antibiotikus és immunstimuláns hatásának köszönhető. Hatóanyag: arisztolochinsav, cseranyagok.

marihuána

Kender (Cannabis sativa)

Család: Cannabinaceae – kenderfélék

Drog: levelei és termése, valamint a terméséből nyert olaj. Elsősorban ázsiai változatai rendelkeznek magasabb hatóanyag tartalommal – és valójában ezek szolgáltatják a drogot a gyógyszeripar és a természetes gyógymódok kedvelőinek (cannabinoidol tartalmú olaj). Azonban hozzá kell tenni, hogy a hazánkban rostkenderként termesztett, vagy elvadult kendernek is van alkaloida tartalma, csak főként a nőivarú kender termés körüli kicsi pálhalevelei tartalmazzák. Mindezek mellett viszont jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik a fájdalomcsillapító, izomlazító és görcsoldó hatáson túl. Hatóanyagok: monoterpén és acetát cannabinoidok, hordenin, spermidin alkaloidok.

Folytatjuk…

Források:

 • https://www.aherb.hu
 • https://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/zeller/
 • Dr. Dános Béla: Gyógynövényismeret I, II, III, Semmelweis Kiadó, 1992
 • Varró Aladár Béla Gyógynövények Gyógyhatásai, Pallas Antikvárium Kft.
 • Philip Weeks: Painful Bladder Syndrome, Controlling and resolving interstitial cystitis through matural medicine: Singing Dragon London and Philadelphia
 • Clinical Management of Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis: A Review on Current Recommendations and Emerging Treatment Options (https://www.dovepress.com/clinical-management-of-bladder-pain-syndromeinterstitial-cystitis-a-re-peer-reviewed-fulltext-article-RRU)
 • Nanoparticle-Mediated Photodynamic Therapy for Mixed Biofilms (https://www.hindawi.com/journals/jnm/2016/4752894/)
 • Antimicrobial activities of Linum usitatissimum extracts on selected oral pathogens : an in vitro study http://studentrepo.iium.edu.my/handle/123456789/6117
 • https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/lestyan/33
 • Japánakác: http://www.gyogynovenylap.hu/japanakac/
 • Ernyős körtike: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/a-vizek-utjanak-orzoi
 • https://homeopatia.info.hu/homeopatias-szerek/chimaphila-umbellata

 

A szerző