Barion Pixel

Herpesz ellen gyógynövény készítmények, vagy gyógynövény teák és illóolajok segítésével is lehet védekezni, illetve a tüneteket enyhíteni, vagy kezelni.

Mik a herpesz tünetei?

A herpeszt az ún. Herpes simplex vírus okozza. A vírusnak két törzse van. Az egyik az ajakherpeszt, a másik a nemi szervek (ún. genitális) herpeszét okozza. Érintkezéssel terjed, a tünetek már az érintéstől számított 4-7 napon belül jelentkeznek.

Ezek között szerepel a bizsergés, az égő érzés vagy a szűnni nem akaró viszketés, amelyet 1-2 nap után kis hólyagocskák megjelenése követ a kivörösödött bőrön. E fájdalmas hólyagok kifakadnak, majd a hólyagok tartalmának távozása után sárgás pörkök képződnek, amelyek néhány nap múlva leesnek és kezdetét veszi a gyógyulás. A kifakadt hólyag terjeszti a vírust és fertőz. A vírus terjedése azonban már a viszketés szakaszában elkezdődik.

A herpesz vírus sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Előfordul, hogy a hólyagok időnként visszatérnek, de az is előfordul, hogy csupán egyszer jelentkeznek. Érzőideg sejteiben minden fertőzött ember hordozza a vírust, mely évekig nem okoz problémát, de külső hatások miatt aktivizálódhat pl. láz, menstruáció, nagy hideg, vagy leégés hatására.

Herpesz ellen gyógynövény? – Mit és milyen módon alkalmazzunk

A citromfű (Melissa officinalis) vírus- és herpeszellenes tulajdonságait a gyógynövényben található polifenoloknak nevezett vegyületeknek, köztük a tanninoknak köszönheti.

Sokféle alkalmazási módja létezik.

  1. Az egyik, hogy mentával összekeverjük és hagyományos módon teát készítünk belőle. A teát belsőleg fogyaszthatjuk, külsőleg pedig a leforrázott leveleket a herpeszre tehetjük.
  2. Kiváló herpesz elleni kenőcs készíthető, ha óvatosan (nagyon gyenge tűzön) felmelegítünk olíva-, vagy pálmaolajat, amelyhez méhviaszt keverünk 1:4 arányban. Az elegyhez porított citromfüvet adunk, elkeverjük és állni hagyjuk. Másnap épp csak annyira felmelegítjük, hogy átszűrhető legyen, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
  3. A citromfűtea borsmenta nélkül is hatásos, ekkor azonban erősebb teát kell főznünk (akár 4 teáskanálnyi citromfüvet is tehetünk egy csészébe). A megfőzést követően naponta többször be kell kenni a teával az érintett bőrfelületet.

A citromfűről bővebben ITT olvashatsz: CITROMFŰ.

 

A szerző