Barion Pixel

Hársfa virág mire jó? 

Az influenzaszerű tünettel járó megbetegedések egész télen át tartottak, de még most is sokan esnek bele (vagy vissza) a betegségbe. Nekik kívánunk segítséget nyújtani a gyógynövényes összefoglalónkkal, élükön a méltán népszerű HÁRSFA gyógyhatásainak leírásával. És még a tavaszi fáradtság leküzdésére is alkalmas. Használjátok egészséggel!

Hársfa virág a sokoldalú…

A HÁRSFA a KAMILLA után az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk. Gyakran használják a FEKETE BODZAVIRÁGGAL (Sambucus nigra) együtt. Izzasztó hatással rendelkezik, ezért teáját nátha vagy megfázás esetén ajánlják. A HÁRSFAVIRÁGBÓL és BODZAVIRÁGBÓL készült teát olyan forrón kell inni, amilyen forrán csak bírjuk. Az izzasztó hatást csak a második-harmadik csésze után érezzük.

R. F. Weiss klasszikusnak számító gyógynövény-könyvében (“A fitoterápia kézikönyve”) egy érdekes kísérletről számol be, amelyet két chicagói gyermekorvos, dr. Traismann és dr. Hardy végeztek. Összehasonlító kísérletről van szó, amelyben “55 influenzás tünetekkel jelentkező gyermeket kezeltek kizárólag fektetéssel, hársfavirágteával és legfeljebb 1-2 tablett aszprinnal (Salix alba, az az a FEHÉR FŰZ kivonata). Harminchét gyermek a fentieken kívül még szulfonamidot is kapott. További hatvanhetet pedig kizálólag antibiotikumokkal kezeltek. A szerzők legnagyobb ámulatára kiderült, hogy a hársfavirágteával és fektetéssel kezelt gyermekek lényegesen hamarabb meggyógyultak. Náluk alig jelentkeztek komplikációk (középfülgyulladás és hasonlók). A gyógyszeres és antibiotikumos kezelés során a gyerekeknek hosszabb időre volt szükségük a fertőzés leküzdésére és náluk gyakrabban léptek fel komlikációk. A szerzők végül megállapították, hogy a kísérlet 10:1 arányban a hársfavirágtea javára dőlt el.”

Hársfa tea gőzének hatása

A HÁRSFA VIRÁG a meghűléses-influenzás időszakokban inhalálásra (forró párájának belégzésére) is használható, esetleg KAMILLAVIRÁGGAL együtt. Ügyeljünk a balesetveszélyre! Ha az edény szélén a letakarásul szolgáló textíliát ruhacsipesszel rögzítjük kisebb a balesetveszély (nem égetjük meg magunkat a forró edénnyel). Léteznek olyan klinikai kísérletek, melyek alátámasztották a HÁRSFAVIRÁGGAL történő inhalálás jótékony hatásait.

Fogyasszuk tavasszal a HÁRSFAVIRÁG főzetét ne csak az influenza leküzdésére, hanem azért is, mivel eredménnyel alkalmazható a tavaszi fáradtság leküzdésére is!

Vesetisztító hatása révén fokozza az életenergiát, hiszen a vese a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint az életenergia egyik raktározó szerve. Vesetisztító hatása egyrészt vizelethajtó, másrészt vesemelegítő, harmadrészt a vese szűrőrendszerét tisztító, megnyitó hatásának köszönhető. Magas vastartalma miatt jelentős segítő erő a vérképzésben.

harsfa_kislevelu

Ha szeretnél még többet megtudni erről az értékes gyógynövényünkről, ITT TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEKET OLVASHATSZ A HÁRSFÁRÓL, MINT GYÓGYNÖVÉNYRŐL.

Forrás:

  1. Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 80
  2. Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája, Microtrade Kft., Eger, 1989, ISBN 963-85035-0-5
  3. Szendrei Kálmán-Csupor Dezső: Gyógynövénytár , Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2009, ISBN 978-963-226-226-0
  4. dr. Kmeth Sándor: Herbárium, Javasgyógyász Egyesület, Szeged, 2013, ISBN 978 963 85810 82
  5. Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.I

A szerző