Barion Pixel
Hármaslevelű alásfa
hármaslevelű alásfa

Milyen fitoterápiában használatos: észak-amerikai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): bergaptén, kolin

Mely részét gyűjtik: gyökér, levélHármaslevelű alásfa leírás:

Az alásfa (Ptelea trifoliata) 3-5 méteres, ritkás ágú cserje vagy kis termetű többtörzsű fácska. Koronája gömbölyded, ágrendszere gyéren elágazó. Hajtásai barnák, vörösesbarnák apró paraszemölcsösek, kopaszak. A vessző megtörve kellemetlen szagú. A bél nagy és fehér. Levélkéi 6–12 cm hosszúak, 2,5–5 cm szélesek elliptikusak, ékvállúak és hegyes csúcsúak. A levelek szétdörzsölve aromatikus illatúak. Zöldesfehér poligám virágai végálló sátorozó fürtökben nyílnak. A virágok illatosak. A termések elálló, sátorozó bugákban találhatók. A lependék 2-2,5 cm átmérőjű, kerekded, szárnya pergamenszerű, feltűnően erezett, benne két lapos, fekete magot találhatunk. A mag 6–8 mm hosszú, ferdén megnyúlt tojásdad, kissé összenyomott, gyengén ráncos felületű. Júniusban virágzik, termése októberben érik és tél közepéig a fán marad. Fűszerként is használatos. Angol nyelvterületen a Common hoptree elnevezés a leggyakoribb. Elnevezése utal a korábbi felhasználására is; a még éretlen keserű gyümölcseit a sörfőzésnél komló helyettesítésére használták.

Betegségek kezelése:

A gyökér keserű kérgét, házi orvoslásra, és tonik készítésére is használták. Szétdörzsölt levele, valamint a hajtása kellemetlen szagú, féreg ellen jó.

Hármaslevelű alásfa hol honos:

Észak-Amerika keleti felén lévő nedves talajú erdőterületeken őshonos fafaj. Magyarországon dísznövényként ültetik, elvadult, főként közparkok és gyűjteményes kertek környékén terjed.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Latin név: Ptelea trifolia

Angol: Common hop tree / Hop tree / Shrubby treefoil / Stinking ash / Three leaved hop tree / Wafer ash / Water-ash

Francia: Arbre houblon / Orme à trois feuilles / Orme de samarie / Ptéléa trifolié

Lengyel: Parczelina trójlistkowa

Német: Dreibláttrige lederblume / Dreiblättriger lederstrauch / Kleeulme oder Lederstrauch

Norvég: Humlebusk

Spanyol: Olmo de tres hojas

Svéd: Klöveralm

Szlovák: Krídlatec trojlistý

Szlovén: Krilatec

Források:

nincs

nincs


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE