Barion Pixel

A gyógynövény energetika egyre inkább értésre talál hazánkban is. Ismerjük most meg az 5 leggyakoribb általános tévhitet vele kapcsolatban.

A gyógynövény energetika ma hazánkban egy nagyon távoli, kevésbé ismert terület.

Legtöbben azt sem tudják mi az, aki pedig hallott róla, az nem tulajdonít neki sem komoly jelentőséget, sem pedig a terápiában történő hatékony alkalmazhatóságot.

Mielőtt tisztáznánk a vele kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket, először nézzük meg, hogy mi a gyógynövény energetika.

Először is már azt is téves kijelenteni, hogy „gyógynövény” energetika, a helyes megfogalmazás az lenne, hogy energetikai vagy elemi gyógyászat.

Ez ugyanis egy szemléletmód, amiben nem csupán gyógynövényeket, hanem sok más természetes eljárást alkalmaznak.

 

Gyógynövény energetika

Szélesebb értelemben minden olyan tradicionális és modern gyógyító irányzat az energetikai gyógyászathoz tartozik, ahol valamilyen nem megfogható, fizikailag nem definiálható („finomabb”) erőket diagnosztizál és kezel a terapeuta.

Vagyis nem a tünetet nézi, hanem a tünetet próbálja visszavezetni egy mögöttes, az értetlen szem számára láthatatlan (ha úgy tetszik „misztikus”) egyensúlytalanságra.

A finom erőket, amiket diagnosztizál és amikkel dolgozik, minden irányzat máshogy nevezi. Valamilyen módon beköti a természetben megfigyelhető olyan elemekhez, mint a víz, a levegő, vagy a hő.

A Hagyományos Kínai Orvoslásban ilyen finom erők a jin, a jang, vagy a csi.

Az Ájurvédában a három dósa. (Mindkét felsorolt keleti irányzatnak megvan a maga sajátos gyógynövény alkalmazási modellje.)

A klasszikus európai humorálpatológiában definiált nedvek is ilyen, elemekhez kapcsolódó erők voltak – amiket a tudomány a maga anyagi módszereivel már az újkortól kezdve nem tud kimutatni.

Ezért is vetették el az ókorból származó tradicionális nyugati gyógyászat orvostudományban betöltött létjogosultságát és szerepét.

 

A gyógynövény energetikával kapcsolatos tévhitek

 

A gyógynövény energetika a nyugati természetgyógyászatban egyre népszerűbb, nagyon sok herbalista állítja azt, hogy az alkalmazásával jóval hatékonyabbá vált a praxisa.

Azonban ahhoz, hogy ez hihető legyen, érdemes tisztázni, hogy mik a gyógynövény energetika valós keretei és lehetőségei.

A továbbiakban megnézünk öt fontos félreértést, amelyek az energetikai gyógyászatot övezik.

 

1. Tévhit a gyógynövény energetikában

 

A gyógynövény energetika egy túlegyszerűsített dolog.

A lényege az, hogy minden testi állapot felcímkézhető egy energetikai minőséggel (például hideg-meleg, vagy száraz-nedves).

Amikor kezelni szeretnénk valakit, meg kell nézni, hogy e besorolás szerint milyen az ő állapota, és az egyes minőségeket a poláris párjával kezeljük.

Vagyis a hideget melegítjük, a szárazat nedvesítjük stb.

Ellenérv:

Ha a fenti megközelítés igaz lenne, akkor kvázi meghazudtolna olyan, kutatásokkal is alátámasztott tényeket, miszerint például a fokhagyma vagy mondjuk az oregano illóolaja bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bír.

Hiszen a gyulladás minden rendszerben egy hővel telt állapot – a hőt hővel kezelni pedig ellentmond a fenti állításnak.

Mélyebb elemi-energetikai összefüggések ismeretében a fenti két gyógynövény gyulladáscsökkentő hatása nagyon is érthető.

Sőt, még az is érthetővé válik, hogy milyen esetekben fogják kifejteni a gyulladáscsökkentő hatásukat, és mikor nem!

A gyógynövény energetika valójában közel sem egyszerű, és egyáltalán nem olyan könnyű megtanulni és megérteni, mint sokan gondolják.

Gondoljunk bele: egy Hagyományos Kínai Orvoslást vagy Ájurvédát (mint a példának hozott energetikai gyógyászati rendszereket) keleten legalább annyi ideig oktatják, mint itthon a modern orvoslást.

Egy 5-10 évig tanult gyógyászati irányzat nem lehet egyszerű, és vélhetően nem egyszerűsíthető le egy 5-10 órás minikurzusra.

 

2. Tévhit a gyógynövény energetikáról

A gyógynövény energetika valójában csak kiegészítheti a modern hatóanyag elvű fitoterápiát, de nem helyettesítheti azt.

Ellenérv:

A nyugati angolszász országokban igazán híressé vált fitoterapeuták pontosan arról számolnak, be, hogy amikor a modern klinikai ismereteik helyett elkezdték alkalmazni az energetikai gyógyászat diagnosztikai és terápiás elveit, praxisuk hatékonysága radikálisan javult.

Ez valószínűleg nem véletlen.

A probléma viszont a modern és az energetikai szemlélet egyidejű alkalmazásával az, hogy egészen más megközelítéssel dolgoznak.

A két megközelítés ugyan néhol átfedésben van, vagy akár erősíti egymást, de a diagnosztikai és terápiás elvek sok helyen homlokegyenest ellentmondanak egymásnak.

Komoly mentális nyitottságot igényel az, hogy valaki egyszerre két egymásnak ellentmondó megközelítést egyidejűleg igaznak tartson, pláne hogy egy terápiás praxisban alkalmazzon.

 

3. Tévhit a gyógynövény energetika esetében

 

Az elemeket nem lehet keverni, mert mindegyik tradicionális filozófiai és gyógyászati irányzatban másmilyenek és máshogy vannak.

A kínai hagyományban lévő öt elem nem felel meg a hindu hagyomány öt elemének.

A keleti öt elemes rendszerek pedig nem feleltethetők meg a nyugati négy elemes rendszereknek.

Ellenérv:

Itt már etimológiai értelmezésbeli problémák vannak.

A modern nyugati filozófián „felnőtt” nyugati agyunk szeretné megfeleltetni egymásnak az elemeket, hiszen „ugyanaz a nevük, tehát ugyanannak is kellene lenniük”.

Azonban ha megnézzük az egyes tradicionális rendszereket, az elemek minden rendszerben nagyon mást jelentenek.

A kínai gyógyászat nem elsősorban az elemeket diagnosztizálja és nem azzal dolgozik amit szűken vett elemeknek nevez, ahogy az Ájurvéda sem.

És a nyugati irányzatok sem közvetlenül magukkal az elemeknek nevezett fogalmakkal dolgoztak ill. dolgoznak.

Az ókori humorálpatológia is nedvekbe mélyítetten értelmezetten kezelte az elemeket, egy modern elemi gyógyászat, az antropozófus orvoslás pedig szintén olyan „lénytagokkal” dolgozik, amik ugyan az elemekbe ágyazottan működnek, de jóval túlmutatnak magukon a puszta elemeken.

A válasz a problémára tehát az, hogy valóban nem megfeleltethetők az egyes rendszerek elemei egymásnak – viszont az egyes rendszerek nem is elsősorban közvetlenül az általuk elemeknek nevezett fogalmakat diagnosztizálják és kezelik!

Az irányzatok megközelítései mélyebb szinten viszont nagyon is hasonlóak, ugyanazon mély lényeggel.

Ahhoz, hogy ezt valaki felismerje, sajnos nem elég felszínesen ismerni e rendszereket.

 

4. Tévhit a gyógynövény energetikával kapcsolatban

A gyógynövény energetika ezek szerint nem egyszerűsíthető le a gyógyászat szintjére, hanem mindenféle keleti meg ilyen-olyan filozófiákat meg spirituális elméleteket kell hozzá ismerni.

Ellenérv:

Ez sem igaz. Nagyon sok nyugati gyógynövényes iskolának sikerült annyira leegyszerűsítenie az energetikai gyógyászatot, hogy viszonylag közérthető és egyszerű fogalmak megtanulásával is használható.

Az energetika egyébként véleményem szerint nagyon nem jó szó, nem is hangzik jól, és rengeteg félreértésre ad lehetőséget.

Legegyszerűbb hasonlatként azt szokták megadni, hogy itt nem is fizikai, nem is lelki hatásról beszélünk, hanem a kettőt egybegyűjtve a test ökológiájának megváltoztatásáról van szó.

Kicsit olyan, mintha az embert egy ökoszisztémaként kezeljük, ahol a fiziológiai lelki egészség az ökológiai egyensúly, és a betegséget ennek az egyensúlynak a kibillenése határozza meg.

 

5. Tévhit a gyógynövény energetika esetében

A gyógynövény energetika ugyanúgy elsajátítható, mint bármelyik másik modern tudásanyag.

Megveszem a leckéket, meghallgatom, megtanulom, és onnantól kezdve tudom.

Ellenérv:

Az elemi gyógyászat összetett diszciplína.

Egy másfajta gondolkodási mintát szükséges hozzá elsajátítani, amit sokan kevernek az intuícióval.

Valójában azonban ez nem intuíció, de szükséges az érzékelés és az érzékszervek másfajta használata.

Ezalatt azt lehet érteni, hogy az alkalmazásához el kell kezdeni megfigyelni olyan dolgokat (is), amikre addig az ember nem figyelt.

Akár a másik embereken, akár a növényeken.

És ez a legfontosabb, amit tanulni kell, az a másfajta figyelem.

Valójában ez vesz el sok időt, ezért oktatják sok évig a tradicionális gyógyászati irányzatokat is.

Nem azért, mert azok olyan nagyon bonyolultak lennének.

A gondolkodási minták és az érzékelési módok megváltoztatása sokkal nehezebb feladat, mint azt az ember elsőre gondolná.

Egy igazi energetikai gyógyászatot tanító iskola és tananyag tehát akkor lehet autentikus, ha kezdetben (és viszonylag sokáig) nehéz „érteni” a tananyagot.

 

KATTINTS IDE A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző