Barion Pixel

Egész évben szedhető a vérehulló fecskefű, de tömegében tavasszal és nyáron találhatod meg. Tudtad, hogy mennyi mindenre jó?

Télen a vérehulló fecskefű csak kőkerítéseken, romok, omladékok környékén, vagy egyéb védett helyeken marad meg. Én ilyenkor is szoktam szedni, ha szemölcsöt kell kezelni vele. Sokkal hatásosabb, mint a boltban, tinktúra formájában kapható változat, ráadásul ingyen is van. A legnagyobb hatóanyag tartalma azonban virágázáskor van a növénynek. A virágzási időszaka áprilistól egész nyáron át tart. Nézzük, hogy milyen bajokra jó a fecskefű.

Friss növény nedve:

Ha megtörjük a növény szárát, egy kis idő múlva narancssárga lé kezd folyni belőle. Amikor már kellő mennyiségű lé összegyűlt, akkor közvetlenül a növényről a kezelendő felületre téve felhasználható gyógyászati célokra. Csak frissen használjuk fel! Olyan megoldás elképzelhető, hogy leszedve a növényt 1, maximum 2 napig vízbe rakjuk és így frissen megtörve nyerjük ki a narancssárga nedvet. 2 napnál tovább nem érdemes vízben tartani, mert egyrészt csökken, hígul a hatóanyag tartalma, másrészt megrothad a növény.

  1. SZEMÖLCS, TYÚKSZEM: A friss növény nedve felhasználható szemölcsök, illetve tyúkszemek kezelésére. Fontos, hogy lehetőség szerint napjában minél többször, ideális esetben háromszor kenjük be vele a szemölcsöt, illetve a tyúkszemet. Ha rendszeresen ecsetelünk vele, akkor hatásosan elmulasztja ezt a kellemetlenséget.
  2. PIKKELYSÖMÖR: A növény nedvével kezelhetjük a beteg bőrfelületet.
  3. SZÜRKEHÁLYOG, ZÖLDHÁLYOG: Gyerekkoromban, amikor a szőlőben dolgoztam a Szőlőhegyen volt egy öreg néni (Mári néni). Ő mesélte, hogy a zöldhályogját vérehulló fecskefű nedvével kezelte. Csak a szemhéjra szabad kenni belőle, a szembe ne kerüljön, mert maró hatású! Műtétre volt visszarendelve, és az orvos meglepődve tapasztalta, hogy eltűnt a hályog, nincs amit műteni kellene. Azóta már másoktól is hallottam ennek a módszernek a hatásosságáról.

A vérehulló fecskefű gyökérzete és föld feletti része:

A növény belsőleg történő alkalmazása esetén vigyázzunk, mert erős hatású! Csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható! A növény gyökérzete erősebb hatóanyag tartalom szempontjából, mint a leveles föld feletti része. Mind a kettő használható ugyanarra a célra.

  1. MÁJ- ÉS EPEBÁNTALMAK: önmagában ritkán, inkább csak keverékekben alkalmazzák.
  2. IDEGRENDSZERI RENDELLENESSÉGEK: ugyanaz igaz, mint fentebb, hogy csak orvosi felügyelettel alkalmazható.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint a “máj növényei” nyugtatólag hatnak az idegrendszerre. A HKO-ban is alkalmazzák.

fecskefu, vérehulló fecskefű, gódirc, cinadón, vérehullófűTovábbi hasznos információkat a vérehulló fecskefűről itt olvashatsz: VÉREHULLÓ FECSKEFŰ

A szerző