Barion Pixel

2020. szeptemberétől új gyógy- és fűszernövény szak indult a gyöngyösi karon felsőoktatási szakképzés formájában, ami több szempontból is figyelemreméltó. A jogelőd intézmények már folytattak hasonló képzést, ami sajnos abbamaradt, de 2017-től hatalmas munkával sikerült újjáéleszteni a szakot az ágazat szereplőinek bevonásával.

A felsőoktatási szakképzési forma azt jelenti, hogy felsőfokú szakképzettséget lehet szerezni, de önálló végzettségi szintet nem ad a képzés. Jelentkezni érettségi után lehet a szakra. Indul 4 féléves nappali, és levelező tagozat is.

A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztés technológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, valamint megszervezik és irányítják az egyes munkafolyamatokat, jártasak a feldolgozás módjaiban, ismerik a gyógynövényekkel szemben támasztott minőségi követelményeket, valamint megfelelő drog- és gyógynövényismerettel rendelkeznek.

A képzés célja

A képzésben elsajátított ismeretekkel a termesztésen és feldolgozáson kívül különböző területeken tevékenykedhetnek: természetgyógyászat, turizmus, gyógytermékeket gyártó vállalkozások, egészségmegőrző, wellness szolgáltatások stb.

A gyógy- és fűszernövény szak képzésre jelentkezni 2020. február 15-ig lehet.

A 4 félév alatt 3-ban elméleti, 1-ben gyakorlati képzés is szerepelni fog. Az egyetem eddig 10 olyan gazdasági szereplővel írt alá szándéknyilatkozatot, akik vállalják a gyakorlati képzést a hallgatók számára.

Ezek egyike a Sudár Birtok is, amely családi gazdaságként működik. A család tartja kézben a birtok ügyeit, irányítja a munkát, szervezi a feldolgozást, és az ezekhez kapcsolódó egyéb tevékenységeket. 6,5 ha-on ökológiai gazdálkodást folytatnak. Területük egy része fűszer- és gyógynövénykert, közel 20-féle növényt termesztenek (pl. majoránna, borsikafű, mentafélék, citromfű, rozmaring, kakukkfű, zsálya), és további 10-féle gyógynövényt gyűjtenek (pl. bodzavirág, akácvirág, csalánlevél, szederlevél, diólevél, gingko biloba) a saját területeiken, erdőikben.

A termesztés mellett frissen és feldolgozva is végeznek értékesítést, termékeik között megtalálhatóak fűszerkeverékek, gyógynövény alapú teakeverékek és gyógyhatású termékek.

A birtok küldetése az egészséges életmódhoz való visszatérésen túl az edukáció. A Szigetközben minden évben tartanak alsós és felsős korosztálynak életkornak megfelelő projektnapokat, alternatív környezet-ismeret órákat, valamint a közeli egyesületekkel közös nyári táborokat, amelynek során a tanulók ellátogatnak a birtokra, és a természetben tekinthetik meg a növényeket, a feldolgozást. A birtok áprilistól októberig látogatható.

A szerző