Barion Pixel
A gyermekláncfű gyökér a gyűjtésben egy kivétel a gyógynövény gyökerek között. Miért? A gyógynövények gyökerét általában ősszel és tavasszal gyűjtjük. Nagy kivétel a gyermekláncfű gyökér, melyet a virágzáskor kell megszedni.

Miért gyűjtendő a gyermekláncfű gyökér virágzáskor?

Azért, mert ez a növény ilyenkor a leggazdagabb hatóanyagokban. Őszre már csak minimális mennyiség van benne, ráadásul ha nem virágzáskor szedjük, sokkal nagyobb a tévesztés veszélye. Adott esetben más gyökér is belekerülhet.
Hogyan gyűjtsük a gyermekláncfű gyökeret?
gyermekláncfű gyökér  gyermekláncfű gyökérgyermekláncfű gyökér
Mosás előtt vagy után levágjuk a gyökeret a növény tövekről. Célszerű ezt kesztyűben végezni, mert a növény kaucsuk tartalmú tejnedve lemoshatatlanul megfogja a bőrünket. Nem véletlen, hogy magasabb kaucsuk tartalmú rokonaival termesztési kisérleteket végeztek-végeznek, ipari célokra.
gyermekláncfű gyökérgyermekláncfű gyökérEzután magam egy nap ,,beszikkasztás” után szoktam a gyökereket metszőollóval minél kisebb darabokra aprítani úgy, hogy összefogok egy maréknyi gyökeret, így aprítom. Gyorsabban halad a munka mintha egyesével végezném.
A gyökerek szárítása egy papírra kiterítve a “csont száraz” állapotig tart. Ezután még több tisztítási művelet következik. Egyrészt két tenyérrel ki szoktam dörzsölni a gyökérdrogot, hogy a hajszálgyökerek letöredezzenek és a maradék homokszemek is leperegjenek.
Ezután az alapos rostálás következik.
Végül pedig a könnyű ,,szálló” részek kiszelelése fújással, vagy szeles időben ,,átöntögetéses” szeleléssel.
Természetesen a leveleket is feldolgozhatjuk, száríthatjuk, de mivel azt nem használom, nálam a komposztban szokta végezni.
Piciny kertemben is a képen látható, egy teakúrához bőven elég mennyiségű gyermekláncfű gyökeret sikerült összegyűjtenem.

A gyermekláncfű gyökér és levél gyógyhatása

A hatásuk lényege: a gyökér májtisztító, a levél pedig vízhajtó.
Ez fordítva is igaz, csak enyhébben: a gyökér enyhe vízhajtó, a levél pedig gyengébb májtisztító is.
A gyermekláncfű gyökér a valamilyen oknál fogva rossz májfunkciót javíthatja, míg a máriatövis és hatóanyagai inkább a toxikus eredetű májkárosodás kivédésére, enyhítésére valók.

Néhány esetleírás a gyermekláncfű gyógyhatásához

Gyermekláncfű gyökér tea rossz májfunkcióra

Ismerősöm miómáját nem merték műteni a nagyon rossz májfunkció miatt. 2 hónapos gyermekláncfű gyökér teakúra után új laborvizsgálatot rendeltek el. Az eredmény annyira jó lett, hogy megműtötték és az orvos azt mondta, bizonyára ,,tévedett a labor” az előző vizsgálatnál.

Gyermekláncfű daganatokra

Ismerősöm dr. Mayláth Lipót, néhai salgótarjáni természetgyógyász orvos betege volt, aki meg is gyógyította. Később megengedte neki, hogy tanulmányozza a Lajos atyáéhoz nagyon hasonló gyógyító gyakorlatát. Ettől a személytől tudom, hogy a daganatos betegeket tisztán gyermekláncfű teával vagy kivonattal kezelte. A különbség csupán a dózisokban volt, időnként változtatott rajta a vizsgálatát követően. Ismerősöm elmondása szerint igen sok betege több év óta visszajáró daganatos beteg volt!

Gyermekláncfű gyökér teniszkönyökre

Saját tapasztalat. Az egyoldalú munkától teniszkönyököm lett és igen nagy fájdalmaim voltak. Egy restaurátor ismerősöm javasolta, hogy igyak pár hétig gyermekláncfű gyökér teát. Azt mondta, hogy neki ez mindig beválik, amikor hetekig kalapál és előjön a teniszkönyöke.

Megtettem, bár nagyon szkeptikus voltam, nem hittem, hogy bármit is használ. A második hét végén elkezdett valahogy ,,meleg lenni” a beteg könyököm és a harmadik hét végére elmúlt minden fájdalmam annak ellenére, hogy folytattam azt a munkát, ami okozta.

Fogalmam sincs miért, de hatott.

A mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző