Barion Pixel
Guarana
guarana

Milyen fitoterápiában használatos: dél-amerikai, nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): adenin, alkaloidok, almasav, dextrin, fehérje, glükóz, guanin, gyanta, hamu, katechinek, keményítő, koffein, kolin, nyálka, pektin, szaponin, tanninok, tanninsav, teobromin, teofillin, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: A magot hasznosítják.

Guarana leírás:

A szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó, akár 10 méter hosszúra is megnövő kapaszkodónövény, körte alakú termésekkel és csillogó magvakkal. A lián összetett levelei öt ovális levélkéből állnak. A zöldes virágok fürtökbe rendeződnek; élénkpiros termése tojás alakú, hosszú tok, amelyben a magvak frissen vörösek, megszárítva barnák és feketésbarnák. Brazíliában pirított magvaiból pasztát készítenek, amelyből szükség szerint frissítő és élénkítő ital készíthető. Hatása az arab kávéhoz (Coffee arabica) hasonló, túlzásba vitt élvezete szintén ehhez hasonló tüneteket okoz (pl. álmatlanság, túlpörgetettség, szívdobogás).

Betegségek kezelése:

Fejfájás ellen, álmosság esetén alkalmazható. Élénkítő hatású. Hasmenés ellen is használatos. A guaranából készült italok élénítő hatásukon kívül, a zsírok lebontását is elősegítik. Az élénkítő hatású italok készítésén kívül a guaranaliánt ajánlott aszténia, vagyis általános testi gyengeség , fáradtság ellen, fogyókúrák és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében alkalmazni. A magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található. A növényben található cseranyagoknak nincs koffeinellenes hatásuk, ezért ugyanúgy hatnak, mint a szabad koffein: azaz a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és a cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását.

Guarana hol honos:

Trópusi Dél-Amerika

Figyelmeztetés:

A növény alkalmazása alapvetően veszélytelen, de nagy (100 grammot) meghaladó adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. A koffein a doppingszerek listáján is szerepel. Enyhén mérgező, ezért alkalmazása óvatosságot igényel!

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

Megérve gyűjtik be a magot, a burkát eltávolítják, megpörkölik, majd vízzel összedolgozva tésztaszerű masszává (guaranává) gyúrják, rudacskává formálják, füstölik, majs összemorzsolják. Dél-Amerikában hagyományosan koffeintartalmú élvezeti cikként fogyasztják ezt az enyhén illatos, fanyar ízű készítményt, vagy a növény porított magvait kapszulázzák.

Guarana szinonímák:

ajzólián, brazil ajzólián, guaraná, guaranálián, guaraná lián

Latin név: Paullinia cupana, Paulinia sorbilis

Angol: Guarana

Francia: Guarana / Guarane

Holland: Guarana

Izraeli:גוארנה

Lengyel: Guarana / Paulinia guarana

Német: Guarana / Guaraná-Liane

Olasz: Guaranà / Paullinia cupana

Orosz: Гуарана́

Portugál Brazil: Guaraná

Spanyol: cupana / Guaraná / Paullinia cupana

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE