Fekete ribizli fekete ribizli Milyen fitoterápiában használatos: nyugati Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): C-vitamin, bioaktív flavonoidok, B-vitaminok, rutin, pektin, béta-karotin, kálium, foszfor, vas, acetaldehid, aceton, alumínium, antociánok, arginin, arzén, ásványi anyagok, aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, béta-karotin, bioflavonoidok, bór, bróm, cellulóz, cianidin, cink, citromsav, cserző anyagok, cukrok, ecetsav, etanol, etil-acetát, fehérje, flavonoid, fluor, foszfor, fruktóz, gamma-linolénsav, gamma-linolénsav GLA, geraniol, glutamin, glutaminsav, glükóz, hamu, hangyasav, higany, illóolaj, invertcukor, izoleucin, kadmium, kalcium, kálium, katechinek, kén, kobalt, koffeinsav, króm, kvercitrin, leucin, limonén, linalool, linolénsav, lutein, magnézium, mangán, metil-szalicilát, molibdén, nátrium, niacin, nikkel, nitrogén, ólom, palmitinsav, pektin, pektinvegyületek, polifenolok, prolin, proantocianidok, propranol, pulegon, réz, rubídium, rutin, sóskasav, szacharóz, szálak, szalicilát, szelén, szénhidrát, szerin, szerves savak, szilícium, sztearinsav, tanninok, tanninsav, terpinén, treonin, valin, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin C, Vitamin K1, víz, zsír Mely részét gyűjtik: A gyümölcsöt és a leveleket hasznosítják. Arügyet is hasznosítják, mivel gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan alkalmas ízületi fájdalmak kezelésére. Fekete ribizli leírás: A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. A fekete ribizlinek különleges mellékízű, fanyar gyümölcse van. Hatalmas, akár 2 méteresre is megnövő bokor, nagyobb, háromszög alakú levelekkel, fekete színű és lédús nedvű bogyókkal. Levelei széles tojásdad alakúak, 3-5 karéjúak, 6-10 cm hosszúak, kétszer fűrészelt szélűek, a levelek fonákjukon sárga olajmirigyekkel pontozottak. Kis zöld virágai lecsüngő, laza fürtökbe rendeződnek. A megszárított leveleknek is gyógyászati értékük van. A félárnyékot és a nedves talajt kedveli. Az illóolajoknak köszönhetően az egész növény jellegzetes illatot áraszt. A bogyótermést adó növények közül a fekete ribizli büszkélkedhet a legnagyobb gyümölcssav tartalommal, ami az anyagcserét serkenti. C-vitamin tartalma is kimagasló: 100 gramm fekete ribizliben az ajánlott napi C-vitamin adag három-négyszerese rejlik. A ribiszke bogyói bioaktív flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek C-vitaminnal kombinálva erős antioxidánsok: védik a sejteket a szabad gyököktől, megóvják az érrendszert, a szöveteket, a szerveket az öregedéstől. Kimagasló a P-vitamin tartalma is. Ezen hatások révén olyan kiváló gyógynövények közé sorolhatjuk a feketeribizkét, mint a szeder, a csipkebogyó vagy a homoktövis. Nagy-Britanniában, ahol a II. világháboró idején a kormány felkarolta és támogatta a fogyasztását és mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend, megtalálható a hagyományos italban, a cider-ben (almabor), de a közismert (ír, fekete) Guinness sörben is. Ízesítenek fekete ribiszkével vodkát és likőrt, desszertet és szószt is. Népszerű a ribizli fagylalt, lekvár és dzsúsz is. A fekete ribiszke teaforrázatként, kivonat vagy por formájában fogyaszható, de a gyümölcs és a levél speciális gyógykészítmények alkotórészeként is felhasználásra kerül. Betegségek kezelése: A növény leveleiből és apró termésének magjaiból sajtolással ribizliolajat nyernek ki, amely értékes, esszenciális omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmaz, védi a szívet és az érrendszert a magas vérnyomástól, illetve az egész szervezetet a gyulladásoktól, cukorbetegségtől. Szárított leveleiből és terméséből kellemesen aromatikus tea készíthető, amit mind az orvosok, mind a természetgyógyászok ajánlanak. Jó a húgyúti betegségekre (gyulladásgátló és vizelethajtó hatásai miatt), megfázásra (elősegíti az izzadást, és csillapítja a lázat, vitaminpótló), hasmenés esetén, reuma és izületi gyulladás ellen, sőt ínyvérzésnél is hatékonyan segít. Teáját vese- és hólyagbántalmak, reuma, ízületi bántalmak, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják. Termései égési sérülésekre vagy torok- és garattájék gyulladásaira jók. A levél ízületi fájdalmak ellen hatásos. A fekete ribiszke levelének ízületi bántalmak és reuma elleni hatékonyságát már régóta ismerik és hasznosítják, néha más növényekkel együtt (pl. ördögcsáklya, fűzfa). A fekete ribiszke levele “vértisztítóként” ajánlott érbetegségek vagy húgyúti fertőzések esetén. A leveléből készült tea alkalmas továbbá vérnyomáscsökkentésre és gyulladásgátlásra. A gyümölcs jótékonyan hat a hajszálerekre. A növény javítja a látásélességet. Fekete ribizli hol honos: Európa és Észak-Ázsia, a teljesen fagyos északi vidékek kivételével. Figyelmeztetés: Az előírt adagolásban a fekete ribiszkének ezidáig semmilyen mérgező hatását nem mutatták ki. Termőhelye: Magyarországon vadon csak elvétve fordul elő. Jogszabályi védettség: Hazánkban a fekete ribiszke (Ribes nigrum), a havasi ribiszke (Ribes alpinum) és a bérci ribiszke (Ribes petraeum) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, természetvédelmi értékük 10.000 Ft. Ez alól kivételt jelent a gyümölcse, valamint a gyógyászati és élelmezési célra feldolgozott származéka. Mikor gyűjtik: Levelét júliustól augusztusig, egyes szakirodalmi források szerint áprilisban még virágzás előtt gyűjtik be (beszáradási arány: 3-4:1). A gyümölcsöt nyáron, teljes éréskor gyűjtik be, majd óvatosan megszárítják, mivel hajlamos a gyors romlásra. Fekete ribizli szinonímák: fekete ribiszke Latin név: Ribes nigrum l. Angol: black currant, Black Currant / Black Current / European black currant Finn:Mustaherukka, Musta viinimarjapensas / Mustaviinimarja Francia: Cassis, Cassissier, Groseillier noir Holland: Zwarte bes, Zwarte aalbes Ír: Cuirín dubh Izraeli:ענבי שועל / פטל שחור Japán: クロスグリ Kínai: 黑加仑 / 黑茶(艹鹿灬)子 Lengyel: Porzeczka czarna Német: Schwartze Johannisbeer, Cassis, Ahlbeere / Schwarze Johannisbeeren Norvég: Solbær Olasz: Ribes nero, Ribes nigrum Orosz: Смородина чёрная Portugál: Cassis, Groselheira-preta Portugál Brazil: Groselha Spanyol: Grosellero negro, Casis / Grosella negra / Parrilla negra / Zarzaparrilla negra Svéd: Svarta vinbär, Solbär / Svart vinbär / Tistron Szlovák: Ríbezľa čierna Szlovén: Črni ribez / Črno grozdičje / Grozdičje črno Török: Siyah frenk üzümü, Freküzümü / Frenk üzümü Források: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 144. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 43 Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0 A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7 VITAE KLUBMAGAZIN, 2012/5, Vladimír Vonásek: Fekete ribizli: Igazi C-vitamin bomba Flora Danica Hft. 10, Tab. 556; Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora; Tavl. 281