fehér üröm

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alanin, arginin, arzén, aszkorbinsav, aszparaginsav, béta-karotin, cellulóz, cink, fehérje, fenilalanin, foszfor, fruktóz, glicin, glikobrassicin, glikozidok, glutaminsav, glükóz, hamu, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kobalt, koleszterin, kolin, króm, leucin, lizin, magnézium, mangán, metionin, mustárolaj, mustárolaj glikozid, myrocin, nátrium, nikkel, nyálka, olaj, palmitinsav, prolin, réz, sóskasav, szacharóz, szénhidrát, szerin, szinalbin, szinapin, szinigrin, sztearinsav, tirozin, treonin, triptofán, valin, vas, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C, víz, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: levél, mag, hajtás, olaj

Leírás: A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, maximum 1 méter magas, évelő növény. Tipikus ismertetőjegye: erősen szőrözött levelek és nagyon aromás illat. Ez a növény az alkoholos italok gyakran használt ízesítőszere. E mellett fűszerként is használatos. Korábban a leveleit és hajtásait féreghajtóként és rovarriasztóként is használták. Korábban a leveleit és hajtásait féreghajtóként és rovarriasztóként használták. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, szárazabb legelőkön, köves talajon sokfelé tömegesen termő, évelő növény. A fehér ürömbőlkétféle drogot kell előállítani; a tőlevelekből és a szárakról lefosztott levelekből állót: a “fosztott ürömöt”, valamint a virágzásuk kezdetén gyűjtött, a szár felső, legfeljebb 50 cm hosszú részeiből állót: a “virágos ürmöt”. A virágos ürmöt a likőr- és a borászati ipar is kiterjedten alkalmazza ürmösborok és keserű likőrök készítésére. Franciaországban nagyon elterjedt az abszint ital. Az abszint alkoholtartalma 45-85 % között mozog. A betiltását annak köszönheti, hogy ez volt az első égetett szesz alapú alkoholos ital, melyet tömegesen kezdtek fogyasztani, ezért a likőipar a nagyobb profit érdekében a színt és aromát mérgező anyagokkal pótolta. Az abszint természetes zöld színét a klorofill okozza, mely nem olyan intenzív, mint a karamell sárga mellett alkalmazott mérgező hatású analin-zöl, réz-szilfát, vagy indigókék (a sárga és a kék együttesen zöld színt eredményeznek). További hamisítási módszer volt a valódi abszint készítésekor fennmaradó elő- és utópárlat megvásárlása, melyet normális esetben elválasztanak a kész italtól, akkoriban azonban sok hamisítvány alapanyaga volt. Legegyszerűbb esetben rézsókat és ízesítőt kevertek az ipari alkoholhoz, valamint antimon-trikloridot is, arra hivatkozva, hogy ez csökkenti mérgező hatását. Valójában a louche-hatást pótolták vagy erősítették vele, és már akkoriban is kérdéses volt „pozitív hatása”, hiszen mérgező, és az „abszintizmus” több tünetéért is felelős lehet. A szakma természetes módszert is ismert az ánizsolaj utánzására, a gaiacumkivonat használatát, ami viszont körülményes volt. Az olcsó abszintok készítésekor általában igen rossz minőségű alkoholt használtak, mert ennek ízét az abszint ízanyagai elnyomják. Az ilyen alkoholok sok amilalkoholt és egyéb kozmaolajat tartalmaztak, valamint metanolt, mely szédülést, fejfájást, hányást, idővel pedig vakságot (ezt „abszintvakságnak” nevezték) és Parkinson-kórt, vagy halált okozott. Egyes korabeli források denaturált szesz felhasználását is említik. Az abszint betiltásáért (az akkori szélsőséges alkoholizmus mellett) tehát nem az ürömtartalom, hanem elsősorban a mérgező hamisítványok okolhatóak. Vigyázat! Az interneten keresztül vásárolható gyógynövényes abszintként előállított változatok akár mérgezőek is lehetnek! Óvatosak legyünk! Az abszintként árult italok marketingjében ma is előforduló fogás az ital „tudattágító”, „hallucinogén”, vagy „vágyserkentő” hatására, netán „magas tujontartalmára” hivatkozni, ami garancia a rossz minőségű abszintra, illetve hamisítványra. Az abszint rehabilitációja a köztudatban máig sem ment végbe, Magyarországon pedig különösen elterjedtek az ital elterjedését akadályozó tévhitek és az abszinthamisítványok. A magyar online magazinok legtöbbször azt állítják, hogy a hagyományos abszint mérgező, hallucinogén és keserű ízű. A magyar webáruházak a növényi összetevőkben szegény hamisítványokat – melyek az abszintra alig, vagy egyáltalán nem hasonlítanak – új, biztonságos változatként, vagy hagyományos abszintként mutatják be. Az utóbbi évtizedben megjelent valódi, jó minőségű abszintokról, melyek eredeti receptek alapján és hagyományos eljárással készülnek, a magyar nyelvű cikkek általában nem ejtenek szót. Ezek a márkák a magyar webshopok kínálatában is csak a legritkább esetben találhatók meg, sőt, egyes üzletek tagadják a mai suisse minőségű abszint létezését.

Betegségek kezelése: Gyógynövényként az emésztés serkentésére használható, mert a benne található anyagok növelik a gyomorsavtermelést. A teakeverékekben étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélféregűző, epeműködést serkentő teák készítésére használják. A virágos ürömből vízgőzzel előállított illóolajat erősítő, görcscsillapító, bélféregűző gyógyszerek készítésénél alkalmazzák. Reuma elleni bedörzsölőszerekhez is adják.

Hol honos: Európa

Termőhelye: Szárazabb legelőkön, köves talajokon tömegesen terem.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik: Levelét május-júniusban gyűjtik (beszáradási aránya: 5-6:1); virágzó hajtását július-augusztusban gyűjtik (beszáradási aránya: 2-3:1).

Latin név: Artemisia absinthium, Absinthium officinale Brot. / Absinthium vulgare Gærtn. / Artemisia absinthum L.

Angol: absinthium, Absinth / Absinth sagewort / Absinth wormwood / Absinthe / Absinthe Wormwood / Artemisia / Artemisia absinthium / Common sagewort / Common wormwood / European wormwood / Grand wormwood / Green Ginger / Madderwort / Old Woman / Vermouth / Warmot / Wermuth / Wormwood / Wormwood

Finn:Koiruoho, Mali

Francia: Absinthe, Absin / Absinthe-suisse / Aloïne / Aluyne / Armoise / armoise absinthe / Armoise Amère / Grande absinthe / Herbe d’absinthe / Herbe-aux-vers / Herbe-sainte / Menu-alvine

Görög: ΑΨΙΘΙΑ

Holland: Absintalsem, Absint / Absint(alsem) / Absint- / Alsem

Ír: Mormónta

Izraeli:לענת האבסינת / לענה

Japán: ニガヨモギ / にがよもぎ / ニガヨモギ

Kínai: 中亚苦蒿

Lengyel: Bylica piołun, Piolun / Piołun

Német: Wermut, Absinth / Aetsch / Alsem / Bermet / Bitterals / Bitterer Beifuss / Echter Wermut / Eisenkraut / Else / Elsenkraut / Gottvergesse / Hilligbitter / Magenkraut / Mottenstock / Wermat / Wermutkraut / Wiegenkraut / Wolfszausert / Wolfzausert / Würmlekraut / Würmut / Wärmede / Wörmken / Ätsch / Ölde

Norvég: Malurt, Ekte malurt, Malek / Malok / Malukt / Maløkt / Mølurt

Olasz: Assenzio vero, Assenzio maggiore, Artemisia absinthium / Assenzio

Orosz: Полынь горькая

Perzsa: درمنه

Portugál: absinto, Acinto / Amargoso / Citronela-maior / Erva-das-sezões / Grande-absinto / Losna / Losna-maior / Santónica / Sintro

Portugál Brazil: Absinto / Absintou ou losna / Erva-santa / LOSNA

Spanyol: Ajenjo, Absintio / Ajenjo mayor / Ajorizo / Artemisia absinthium / Artemisia amarga / Hierba santa

Svéd: Malört, Gråbonde / Vermut / Äkta malört

Szlovák: Palina pravá

Szlovén: Pravi pelin, Pelin / Pelin pravi

Török: Pelin out, Acı pelin / Ak Pelinotu / Mideotu

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 137. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 35

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897; Flora Danica Hft. 28, Tab. 1654; Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora; Tavl. 19; Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 4 Tafel 126