Az erdei aranyvessző (Solidago virga-aurea) élőhelye megcsappanása és özönnövény rokon fajai miatt megfogyatkozóban van. Több országban termesztik már.

Mint régi ,,istápfű” neve is mutatja, komoly gyógyerő rejtezik benne. Valaha betegek istápolására alkalmazták az egykori ,,ispotály”-okban, afféle kezdetleges kórházfélékben.

erdei aranyvessző, solidago virga-aurea

Az aranyvessző hatóanyagai

Hatóanyagai közé tartoznak a szaponinok, a katechin típusú cseranyagok, a rutin, a keserűanyag, a nikotinsav, az illóolaj, a flavonoidok (kvercetin, rutin, asztralgin), a triterpén szaponin (bayogenin aglikon), a fenol típusú vegyületek (virgaurezoid, leiokarpozid).

Gyógyhatása

Neva a latin solidago (“megszilárdítom”) szóból ered, a hegesedést elősegítő tulajdonsága miatt.

Az aranyvesszőt már a középkorban is használták sebgyógyításra, de húgyúti panaszokra és húgyhólyag- vagy vesegyulladásra még ma is bevetik.

Ezenkívül állítólag segíti a vese- és húgykövek eltávolítását, de gyomor- és bélfertőzések kezelésére, valamint étvágygerjesztőként is alkalmazhatjuk.

Teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz havivérzés, szamárhurut, reumás és izületi fájdalmak ellen, továbbá izzasztóul, vizelethajtóul, külsőleg pedig toroköblítőnek használják.

Az aranyvessző a hasonló hatású növényeknél sokkal inkább alkalmas a vesebajok kezelésére. A klinikai kísérletek bebizonyították, hogy orvosolja az akut vagy krónikus vesegyulladást. (Az akut vesegyulladás természetesen komoly betegség, különösen ha magas láz és vizelési zavar kíséri. Ebben az esetben döntő fontoságú, hogy az orvos helyesen állapítsa meg a gyulladás eredetét. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a gyulladást az idézi elő, hogy vesekövek, daganatok vagy egyéb szűkületek teljesen elzárják a húgyutakat. A vizelekiáramlás bármilyen akadályát minden esetben meg kell szüntetni.)

A vesegyulladás kezelése során az aranyvessző-teát nagy mennyiségben lehet fogyasztani, anélkül, hogy tartanunk kellene bármilyen mellékhatástól. Fájdalomcsillapító hatása is ismeretes a népi gyógyászatban, melyet klinikai kutatások is igazolnak.

Számtalan gyógyhatása közül kiemelkedő a vesére-húgyutakra kifejtett gyógyhatása, mely a szelíd vízhajtáson túl gyulladáscsökkentő és igazolt baktériumellenes hatással párosul.
erdei aranyvessző, solidago virga-aurea

Az erdei aranyvessző termesztése

Kertben is tartható, elsősorban félárnyékos, nedves részeken.
Magjait pohárban elő kell nevelni, majd a kiültetést követő évben hozza első, a képeken látható látványos, díszítő értékű hajtásait a virágokkal.
Gyógyteának való begyűjtése bimbós-alig kinyílt virágú állapotában történjen! Ha már a kinyílott virágokat vágjuk, azok garantáltan elmagoznak a száradás során és teának alkalmatlan, repítőszőr tömeget kapunk teadrog helyett.
Fokozottan igaz ez az özönnövény kanadai és magas aranyvessző gyűjtésénél, melyet célszerű a sárga bimbók megjelenésekor azonnal vágni és gyorsan szárítani.
Sajnos ezek a növények szerényebb hatásúak, elsősorban vizelethajtók, több egyéb hatásuk mellett.
Mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!