2012. november 6. kedd | dr Jung Andrea A csipkebogyó C-vitamin-bomba, ezért a hideg időszakban fogyasszuk bátran! A csipkebogyót hívhajtuk vadrózsának, gyepűrózsának vagy csipkerózsának is. Gyógyhatásai között számos meglepőt is találhatunk. A tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad, vagy kerti gyümölcs, illetve főzeléknövény. Még a citromnál is tízszer több C-vitamin van benne. A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül forgalomba: egészben egyszerűen megszárítva (Cynosbati fructus cum seminibus), vagy felhasítva, magvaitól, szőreitől megtisztítva „csipkehúsként” (Cynosbati fructus sine seminibus). A csipkehúsnak önmagában, a magoktól megtisztítva magasabb az élvezeti értéke, hiszen a csipkebogyó magjai „szúrnak”, azt a fogyasztáskor amúgy is el kell távolítani. A csipkehúsnak önmagában ezért az ára is drágább. Gyűjtése rendszerint augusztus vége felé kezdődhet, mert akkor már sok bokron egyöntetűen világospiros bogyó látható. A bogyók ilyenkor még kemények, tulajdonképpen még csak félérettek. Ebben a kezdeti érettségi állapotukban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, valamint ekkor dolgozhatók fel hasított, magtalanított, majd szárított csipkehússá. Később, az erősen érett, esetleg már puhulni is kezdő bogyó hasításra már nem alkalmas. Azt egészben kell megszárítani. A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása Általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején, magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe- és májzavarok, skorbut ellen, sejtvédő hatású, erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére, segíti a vas felszívódását, szürke hályog-megelőző hatású, jótékony lehet asztma ellen is. Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják. A csipkebogyó teája amellett, hogy gyógyhatással rendelkezik, nagyon finom is. Fontos! A „C” az egyik leginstabilabb vitamin. A fémeszközök hatására bomlásnak indul! Ezért fontos, hogy oxidálódott (rozsdás) fémeszközökkel a feldolgozás során ne érintkezzen. A tea elkészítése is sajátságos, hiszen a C-vitamin hő hatására lebomlik. Ezért a tea úgy készül, hogy a csipkebogyó terméseit előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük (esetleg reggel kissé átmelegítjük). Ezzel az eljárással megmarad a csipkebogyó C-vitamin tartalma. A csipkebogyó további gyógyhatásáról itt olvashatsz: CSIPKEBOGYÓ Egészségünkre! A szerző dr Jung Andrea See author's posts