A csipkebogyó C-vitamin-bomba, ezért a hideg időszakban fogyasszuk bátran!

A csipkebogyót hívhajtuk vadrózsának, gyepűrózsának vagy csipkerózsának is. Gyógyhatásai között számos meglepőt is találhatunk.

A tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad, vagy kerti gyümölcs, illetve főzeléknövény. Még a citromnál is tízszer több C-vitamin van benne.

A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül forgalomba:

  • egészben egyszerűen megszárítva (Cynosbati fructus cum seminibus),
  • vagy felhasítva, magvaitól, szőreitől megtisztítva „csipkehúsként” (Cynosbati fructus sine seminibus).

A csipkehúsnak önmagában, a magoktól megtisztítva magasabb az élvezeti értéke, hiszen a csipkebogyó magjai „szúrnak”, azt a fogyasztáskor amúgy is el kell távolítani. A csipkehúsnak önmagában ezért az ára is drágább. Gyűjtése rendszerint augusztus vége felé kezdődhet, mert akkor már sok bokron egyöntetűen világospiros bogyó látható. A bogyók ilyenkor még kemények, tulajdonképpen még csak félérettek. Ebben a kezdeti érettségi állapotukban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, valamint ekkor dolgozhatók fel hasított, magtalanított, majd szárított csipkehússá. Később, az erősen érett, esetleg már puhulni is kezdő bogyó hasításra már nem alkalmas. Azt egészben kell megszárítani.

A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása

  1. Általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején,
  2. magas vérnyomás,
  3. bélhurut,
  4. hörghurut,
  5. epe- és májzavarok,
  6. skorbut ellen,
  7. sejtvédő hatású,
  8. erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére,
  9. segíti a vas felszívódását,
  10. szürke hályog-megelőző hatású,
  11. jótékony lehet asztma ellen is.

Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják.

A csipkebogyó teája amellett, hogy gyógyhatással rendelkezik, nagyon finom is.

Fontos!

A „C” az egyik leginstabilabb vitamin. A fémeszközök hatására bomlásnak indul! Ezért fontos, hogy oxidálódott (rozsdás) fémeszközökkel a feldolgozás során ne érintkezzen.

A tea elkészítése is sajátságos, hiszen a C-vitamin hő hatására lebomlik. Ezért a tea úgy készül, hogy a csipkebogyó terméseit előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük (esetleg reggel kissé átmelegítjük). Ezzel az eljárással megmarad a csipkebogyó C-vitamin tartalma.

A csipkebogyó további gyógyhatásáról itt olvashatsz: CSIPKEBOGYÓ

Egészségünkre!

A szerző