A csipkebogyó C-vitamin-bomba, ezért a hideg időszakban fogyasszuk bátran!
A csipkebogyót hívhajtuk vadrózsának, gyepűrózsának vagy csipkerózsának is. Gyógyhatásai között számos meglepőt is találhatunk.
A tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad, vagy kerti gyümölcs, illetve főzeléknövény. Még a citromnál is tízszer több C-vitamin van benne.
A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül forgalomba:
- egészben egyszerűen megszárítva (Cynosbati fructus cum seminibus),
- vagy felhasítva, magvaitól, szőreitől megtisztítva „csipkehúsként” (Cynosbati fructus sine seminibus).
A csipkehúsnak önmagában, a magoktól megtisztítva magasabb az élvezeti értéke, hiszen a csipkebogyó magjai „szúrnak”, azt a fogyasztáskor amúgy is el kell távolítani. A csipkehúsnak önmagában ezért az ára is drágább. Gyűjtése rendszerint augusztus vége felé kezdődhet, mert akkor már sok bokron egyöntetűen világospiros bogyó látható. A bogyók ilyenkor még kemények, tulajdonképpen még csak félérettek. Ebben a kezdeti érettségi állapotukban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, valamint ekkor dolgozhatók fel hasított, magtalanított, majd szárított csipkehússá. Később, az erősen érett, esetleg már puhulni is kezdő bogyó hasításra már nem alkalmas. Azt egészben kell megszárítani.
A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása
- Általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején,
- magas vérnyomás,
- bélhurut,
- hörghurut,
- epe- és májzavarok,
- skorbut ellen,
- sejtvédő hatású,
- erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére,
- segíti a vas felszívódását,
- szürke hályog-megelőző hatású,
- jótékony lehet asztma ellen is.
Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják.
A csipkebogyó teája amellett, hogy gyógyhatással rendelkezik, nagyon finom is.
Fontos!
A „C” az egyik leginstabilabb vitamin. A fémeszközök hatására bomlásnak indul! Ezért fontos, hogy oxidálódott (rozsdás) fémeszközökkel a feldolgozás során ne érintkezzen.
A tea elkészítése is sajátságos, hiszen a C-vitamin hő hatására lebomlik. Ezért a tea úgy készül, hogy a csipkebogyó terméseit előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük (esetleg reggel kissé átmelegítjük). Ezzel az eljárással megmarad a csipkebogyó C-vitamin tartalma.
A csipkebogyó további gyógyhatásáról itt olvashatsz: CSIPKEBOGYÓ
Egészségünkre!