Barion Pixel

A chaga gomba, melyet szoktak hamvaskéreg gombaként is fordítani egy különleges gombafaj.

Honnan és kitől hallottam először a chaga-ról

2023 júliusának elején Albániában Girokastel várának tövében egy norvég házaspártól hallottam először erről a gombafajról. Ebből is látszik, hogy ha nyitott füllel, nyitott szívvel jár az ember, akkor mindenhol megtalálják az információk. Megígértem nekik, hogy megírom a chaga-t cikkben, hogy a magyar olvasókhoz is eljuthasson ennek a gyógyanyagnak a híre.

Az egyikük szociális munkás volt, aki menekültekkel foglalkozott, a másikuk pedig keramikus művész. Ott és akkor úgy mutatták be a chaga-t, mint egy nagyon különleges norvég gyógyanyagot, mely náluk a nyarfaerdőkben mindenhol megtalálható és a nyírfa törzsén szerte a norvég erdőkben nő. Először arra tippeltem, hogy ez egy nyírfatapló (Piptoporus betulinus, Polyporus betulinus) féle lehet, de tovább kutatva rájöttem, hogy valójában nem erről van szó.

chaga gomba, nyírfa, gyógygomba, mikoterápia

Mi az a chaga gomba?

A chaga gomba tehát nem nyírfatapló (Piptoporus betulinus, Polyporus betulinus), hanem az Inonotus obliquus nevű gombafaj. Általában chagának hívják /ˈtʃɑːɡə/, mely az orosz чага szó latinosítása. A Hymenochaetaceae családjába tartozó gomba.

Főleg nyírfák törzséből nő ki, ott ahol a kéreg megsérült. A gomba fából kitüremkedő része szabálytalan alakú, és égetett szénhez hasonlít. Ez a látható rész nem a gomba termőteste, hanem egy szklerócium vagy micéliumtömeg. A fekete szín a nagy mennyiségű melanin anyag miatt van.

Ahogy az a nevéből is látható, a chaga gomba nem csak Norvégia erdeiben elterjedt, hanem mindenhol, ahol nagy egybefüggő nyírerdők vannak.

 

Honnan ered a chaga elnevezése?

A chaga név a gomba orosz nevéből származik, a чага (čaga). Ez a szó pedig a Komi nyelvből lett kölcsönözve, mely nyelv a Káma-folyó bennszülött népeinek nyelve, az Urál helyiségtől nyugatra. A Komiknál a gomba neve тшак (tšak). Más nyelveken előforduló elnevezések: összezsugorodott polyporus taplógomba, hamu törzs, fekete massza és nyírfa üszök tapló. Angliában és hivatalosan Kanadában is a nyírfa steril fatörzs rothadásaként ismerik.

chaga gomba, nyírfa, gyógygomba, mikoterápia

A chaga jellemzése, hatóanyagai, gyógyhatása

A chaga gombafajta gyógyhatású gomba. Étkezésre alkalmatlan gombafaj.

Évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban, különösen Észak-Európában és Oroszországban.

Elsősorban immunerősítő és daganatellenes gyógygombaként imsert.

Hatóanyagai

A hatóanyagai közé tartozik a melanin, az antioxidáns enzimek, a triterpének, az ergoszterolok, a szeszkviterpén laktonok, a betulinsav származékok, a poliszacharidok, és a fitoszterolok.

A hamvaskéreg gombát legalább háromszáz éve alkalmazzák Oroszország és a Balti országok népgyógyászatában általános erősítő szerként, a rák kezelésében (pl. mellrák, tüdőrák, bőrrák, bélrák, gyomorrák esetén), illetve egyéb emésztőrendszeri problémákban is.

A máj-, vagy szívbetegségek esetén is használatos. A gyógygombát tradicionálisan tea formájában fogyasztották.

A moszkvai Orvostudományi Akadémia 1955-ben engedélyezte a hamvaskéreg gomba használatát daganatos betegek kezelésében.

Gyógyhatása(i): nem csodaszer, de enyhítheti a rákos megbetegedések kísérő tüneteit, mint például az étvágytalanságot és a fájdalmat. Képes aktiválni az emberi immunrendszert, béta-glükánok segítenek a koleszterinszint és a vércukorszint normalizálásában.
Hatásos lehet bizonyos fertőző baktériumok ellen (pl. Pseudomonas aeruginosa). A Memorial Sloan Cancer Center által végzett vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a hamvaskéreg gomba gátolhatja a rák előrehaladását.
A gomba kivonata kiegészített daganatellenes kezelésekben ugyanis 60 %-os tumor méret-csökkenést tapasztaltak. A fenolvegyületek is elősegítik a szabad gyökök elleni küzdelmet, így megvédik a sejteket az oxidációtól.
A legfrissebb 2019-es preklinikai vizsgálati eredmények alapján gátolja a daganatos sejtek növekedését, gyulladáscsökkentő és vírus ellenes hatású, valamint 2. típusú diabetesben csökkenti az inzulin rezisztenciát.

A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek daganatos betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

 

 

Kattints ide a gyógygombákkal kapcsolatos tanácsokért!

 

 

Forrás

Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék

A szerző