Barion Pixel

A bütyök ellen sokan szeretnének hathatós gyógymódot találni.

Leszögezhetjük, hogy civilizációs betegség.

Mi is a bütyök?

Lábfejünk az idő múlásával megváltozik, főként a nagyujj csontjainak szerkezete, amely egyszerűen elferdül. Ez a ferdülés azután bütyköket is okozhat. Ekkor nem pusztán esztétikai problémával, de sokszor fájdalommal is szembesülünk.

A bütyök kialakulásának okai

Az elváltozás amiatt alakul ki, és a bütyök ellen azért szorulunk segítségre (a tyúkszemmel és a lúdtalppal együtt), mert már nem mezítláb és nem egyenetlen (köves, kavicsos) talajon járunk. Így sokunknál kialakul a bütyök. Ennek oka alapvetően a cipőben járás. Ha tehetjük, járassuk mezítláb gyermekeinket, és  magunk is járjunk minél többet csupasz lábbal! Sajnos azonban a civilizációs elvárások olyanok, hogy “muszáj” cipőben/saruban/szandálban járnunk. Léteznek már az ún. gördülő cipők, melyek alternatívát jelenthetnek, de a természetes járást nem helyettesítik. Nézzük meg, hogyan hathat a csípős csilipaprika a már kialakult lábbütyökre!

 

bütyök ellen

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatóanyag

A piros, csípős paprika erejét adó kapszaicin orvosilag is “erős” fájdalomcsillapítónak számít, gyulladások esetén. A fájdalom helyén a bőrre kent kapszaicin gátolja bizonyos fájdalomérzékelő idegvégződések működését. Ez úgy történik, hogy “megvonja” tőlük a fájdalominger kialakulásában szerepet játszó egyik vegyületet, az ún. P-anyagot (idegi ingerületátvivő). Kutatások sora igazolja, hogy a 0,025 % kapszaicintartalmú krém mindenféle fájdalmat elmulaszt, néhány hetes kezelés után. Így azután, ha a bütyök ellen nem is, de az általa okozott fájdalom ellen sikerrel harcolhatunk csilipaprikával.

Amennyiben fájdalmas bütyke van, fogyasszon belsőleg is minél több csilipaprikát (ha bírja a gyomra). Használható a paprika külsőleg is (közvetlenül a bütyökre dörzsölve), illetve különféle készítmények formájában (bedörzsölő, vagy fájdalomtapasz).

A csilipaprika egyéb előnyei

Az aztékok paprikapéppel borogatták meghúzódott izmaikat és törött végtagjaikat. A maják szerint a csípős paprika megszünteti a fogínyvérzést, a hasmenést, és a görcsöket.  A HKO és a nyugati orvoslás szerint is serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol károsító hatásától.

Javítja a vérkeringést a végtagokban. Stimulálja a szívet, segíthet az ízületi fájdalmakon kenőcs formájában.  Migrén kezelésében is hatékony, a fülkagyló belsejében a fájdalmas pontot bekenve. Belsőleg idegműködést serkentő hatású.

A cayenne bors (csillipaprika) további gyógyhatásáról, valamint az ellenjavallatokról itt olvashatsz: cayenne bors.

A szerző