Barion Pixel

Bőrlevél növény, vagyis más néven szibériai tea.

Élénkítő szibériai tea, avagy a bőrlevél gyógyhatása

 

Most könnyen felismerhetjük a növényt!

A képeken látható ,,szibériai tea”  becsületes neve bőrlevél (Bergenia sp.), melynek több, nagyon hasonló faja igen elterjedten ültetett hazai dísznövényünk.

Ilyenkor tőosztással könnyen szaporíthatjuk.

Gyógyhatásaikról alig tud a hazai gyógynövényes irodalom.

Pedig minden fajuk hasonlóan alkalmazható és számos gyógyhatással bírnak. (Kb. csupán 10 fajt számlál az egész Bergenia nemzetség a Földön.)

Most itt csakis élénkítő, frissítő hatásáról, alkalmazásáról szeretnék megemlékezni.

Szibériában vadászok – akárcsak Mongóliában – ősidők óta gyűjtik a hó alól az elfeküdt, zöld Bergenia levelek alatt található kávébarna vagy akár fekete leveleket, hogy azokat hosszú útjaikra magukkal vigyék.

Ha elfáradnak, teát főznek belőle a tűzön és régi-régi megfigyelés, hogy ezután elmúlik minden fáradtságuk, újult erővel tudnak messzire gyalogolni.

Kutatások is megerősítették ezt a hatást! Egérkísérletben a kezelt egerek kétszer annyi ideig bírtak úszni, mint a kontroll csoport.

Bizonyított a barnára-feketére fermentálódott levelek adaptogén, stimuláns, élénkítő hatása, bár semmiféle pl. koffeinhez hasonló élénkítő vegyületet nem találtak a levelekben.

Ráadásul ezekben a levelekben a szorulást okozó tannin is alig található már meg – szemben a zöld levelekkel – , tehát szorító mellékhatást csak kevéssé okozhatnak.

A vizsgálatok arra utalnak, hogy az eddig ismeretlen vegyületek megnövelik a vér oxigénfelvevő képességét, ez váltja ki a szembeötlő frissítő, élénkítő hatást!

Tehát ismétlem: frissítő hatása NEM a zöld leveleknek van, hanem a zöld levelek alatt található barna-fekete, fermentálódott leveleknek, azokból főzik a teát!

szibériai tea, bőrlevél

TILOS az alábbi esetekben

Óvatosságból TILOS inni az alábbi esetekben:

  • Mindenféle gyomor- és bélfekélyeknél,
  • Magas vérnyomásnál,
  • Cukorbetegségnél,
  • Szorulásra hajlamos egyéneknek,
  • Terhességnél és szoptatásnál,
  • Bármilyen allergia esetén. Mivel Európában új gyógynövény fennáll a veszélye allergiás reakcióknak!
  • Gyermekeknek se adjuk!

 

A zöld levelek számos egyéb felhasználása több veszélyt rejt magában, ezért az csak hozzáértő fitoterapeuta kezébe való!

Tehát aki bármilyen módon teázni szeretne a fermentálódott levelekkel, az kérje ehhez értő fitoterapeuta tanácsát, de minimum alaposan járjon utána az alkalmazásának.

Az interneten bőven találhatunk adatokat a növényről.

(A magyar ,,szibériai tea” név megtévesztő, sokszor az Eleutherococcus senticosus- ra használják. Ne keverjük a két növényt, NEM azonosak!)

Ha egyéb, fermentálással készült egészséges ízekre vágysz, kattint IDE a különleges receptekért!

 

Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző