Barion Pixel

Bodzavirág tea – lassan felejtődik.

Bodzavirág, bodzavirág tea, aminek minden háztartásban jelen kellene lenni.

Egyre ritkábban látom posztolni a náthák egykori univerzális háziszerét, a bodzavirágot. Frissítsük hát ismereteinket.

Bodzavirág

Sambucus nigra a drogot adó anyanövény.

Nagyon találóak a népi nevek: a fekete bodzát fái bodzának, azaz fásodó szárú, fás szárú bodzának nevezték, mely által jól megkülönböztethető a nem gyógynövény földi bodzától, ez népiesen gyalog bodza, mert át lehet gyalogolni, gázolni rajta, hisz ez csak egy mellig érő növény.

A fekete bodza virágait tavasszal gyűjtjük, messziről sárgállnak. Drogneve: Sambuci flos. Nem tévesztendő össze a később virágzó földi bodzával!

A virágok jól megkülönböztethetők még szárítva is: a fekete /jó/ bodza porzói sárgák, a földi /rossz/ bodza virágában a porzók feltűnően, messziről láthatóan lilák.

A gyűjtött virágzat kb. 6:1 arányban szárad be.

Azonban a pattanósra száradt fürtökről még le kell morzsolni a virágokat!

Ha a fürtök rajta maradnak, erősebb mellékíze és gyenge hashajtó hatása lesz a teának!

 

Bodzavirág tea

Teája forrázva készül, a teakészítés és adagolás általános szabályai szerint.

A fekete bodza minden részét alkalmazták a népgyógyászatban sokféle célra, de nem akarok monográfiát írni, itt csak szemezgetek néhány hasznos vagy érdekes dolgot.

A növényvilág talán leghatékonyabb izzasztója!

Ám ilyen célra meg kell emelni az adagot, egy csészéhez 4 teáskanál drogot tegyünk, filteres teából pedig hármat-négyet!

Jó forrón igyuk!

Már az első kortyok után szinte azonnal gyöngyözni kezd homlokunk és be az ágyba!

Megjegyzem a kiválasztást fokozó teákat mindig melegen kell inni, pl. a tejfakasztó tea forrón fogyasztva szinte azonnal beindítja a tejtermelést , hidegen alig hat!

Szintén megjegyzem, hogy az M.Tierra által ,,történelem leghatékonyabb izzasztójának” tartott Eupatorium perfoliatum teája tapasztalatom szerint nem jobb a bodzánál!

Ezen észak-amerikai faj nálunk is termeszthető, nekem is volt, de hozama kertben alig van, hisz ez vizes élőhelyet igénylő növény.

 

Izzasztókúra – bodzavirág tea

De mi is az izzasztókúra?

A forró bodzatea hőjét leadva melegít, az elinduló izzadás ezt mérsékelné, de alapos betakaródzással tartjuk, sőt tovább emeljük az így bedunsztolt testünk melegét.

Ennek pedig két jótékony következménye lesz: egyrészt az immunrendszer a magasabb testhőn sokkal eredményesebben működik /ezért hasznos a láz egy bizonyos szintig!/, másrészt a nagyobb meleg kedvezőtlenebb a vírusok szaporodása számára.

Legeredményesebb a meghűlés első napjaiban, de csak egyszer alkalmazzuk!

Ha rövid kórlefolyást okozó vírus okozta a fertőzést, akár másnapra szinte gyógyultan ébredhetünk.

Ha masszív fertőzésünk van, akkor annyit tud, hogy lerövidíti a betegség heveny szakaszát /mikor az eget is nagybőgőnek nézzük/.

Később, pl. egy hetes betegség után már teljesen értelmetlen alkalmazni, ekkor a szervezet már eléggé lemerült a betegséggel vívott küzdelemben, nem bírja el immunrendszerünk az előbb leírt felpörgést.

Ilyenkor csak a tüneti kezelés marad, pl. köhögés csillapítása.

– Bodzatea mint életelixír. Oláh Andor doktor egyik néprajzi gyűjtőútján találkozott egy 96 éves, teljesen egészséges emberrel. Ez egész életében szeszes ital helyett csak mézes bodzateát ivott. Meghagyta a családjának, hogy ők is ezt tegyék, ez az örökségük.

Bizony a bodzatea azon kevesek közé tartozik, mely hosszú távon, napi szinten is rendszeresen fogyasztható mint élvezeti és betegségeket megelőző tea, de ilyenkor csak napi egy csészével igyunk, normál dozírozással.

A bodza egyéb felhasználása

Bodzabogyó lekvár is készíthető bogyóiból, Magam is főztem. Igen kellemes, szilvalekvárra emlékeztető íze van, sajnos a benne ropogó magok miatt nem mindenki szereti.

A fekete bodza zsenge levele késsel kissé megvagdosva kitűnő háziszer meggyűlt ujjra, kelésre, bőrön lévő dagadásra. Rá kell kötözni, időnként friss levélre cserélni.

Vörös foltok az arcon, népiesen ,,szentjánostűz”  egy nem azonosított bőrbetegség.

Ennek kezelése a nagyajtai gyógyítóasszony módszerével: a bodzafa vékony ágait éles késsel megkaparjuk, először egy barna réteget látunk, alatta egy zöldet, majd alatta van egy citromsárga réteg, ezt kell lekaparva gyűjteni.

Azonban ez a citromsárga réteg csak kora tavasszal, a levelek megjelenése előtt található, a levelek megjelenése után eltűnik!

A lekapart sárga pehelypépet rozspálinkával keverjük és ezt kötözzük éjszakára a foltokra.

A nehézkes beszerzés miatt volt akit három tavasszal is kezelt, de elmúlt a baj. Ugyan sárgás lett az arcbőr , de eltűnt a csúnya vörös folt.
/Herba, 1940-es évek/

Végezetül egy érdekesség a bodza számtalan mágikus alkalmazása közül:

– A bodza ,,megkötözése”. Lelógó ágait óvatosan, finoman de határozottan összecsomózták egymással kettős vagy hármas csomóval, miközben azt mondták:
,,Bodza, bodza megkötözlek! Nem engedlek el addig még nem teljesíted ezt és ezt a kívánságomat !”

Ha teljesült a kívánság, ,,elengedték”, kicsomózták.
Néhol földig lógó ágára földet pakoltak, így ,,kötözték meg” a bokrot, majd elmondták előbbi mondókát.

 

És a mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

A szerző