Barion Pixel
Mire jó az árnika és melyik fajta árnika használható?

Melyik árnika terem meg nálunk?
Elmosolyodom, mikor külföldről beszerzett hegyi árnika (Arnica montana) magokat kínálgatnak a neten.
Garantáltan nem sok minden lesz belőle, hiszen a savanyú talajú, hegyvidéki párás rétek növénye.
Ráadásul egyesével álló virágai igen csekélyke hozamot biztosítanak egy kiskert néhány töves mennyiségénél.
Ami nálunk is megél és helyettesíti a hegyi árnikát, az a képen látható Arnica chamissionis, főleg fajtái (pl. Leopárd), de a legjobb, ha Arnica chamissionis var. foliosa-t tudunk beszerezni.
Ezen utóbbi variáns egy tövön is sok virágot hoz, vagyis kiskertben is jó a droghozama.
Persze ezekkel sem egyszerű, hiszen pohárba kell vetni, majd kiültetni és csak a képen látható módon a második évben nő erőteljesebben, és akkor fog virágot hozni.
Évelő növény, sajnos azonban a továbbiakban nekiáll tarackokkal elmászkálni és mindenhol lesz, csak a helyén nem, aminek eltűnés és véletlen beásás lesz a vége.

Mire jó a házi árnika krém?

Hogy mire is jó házilag, lássunk egy leírást, egy levelet, melyet néhai dr. Mayláth Lipót természetgyógyász orvos intézett dr. Oláh Andorhoz (kivonatosan idézve):
,, A térd traumás sérüléseire különösen hatásos (más szerekhez képest), dr. Mayláth Lipót tapasztalatait szerint: 10 éve /!/ megrándított térd, azóta sokat fáj, duzzadt, sokat kínlódik vele a beteg. 1 púpozott kávéskanál teadrog 1 liter vízbe, 3 percet forr, majd 15 percig áll.
Szűrve, hűtve alkalmazza priznic-szerűen legalább napi 3 órán át, de ha lehet, estétől reggelig. Egy hónap kezelés után teljesen meggyógyult a 10 éves baj!
Másik esetben saját lánya súlyos térd zúzódását kezelte ki teljes eredménnyel!
Megjegyzi, hogy az ilyen mechanikusan sérült izületeket (pl. térd ízület) állott vizes borogatásokkal tünetmentesíteni lehet, de gyakran sok év múlva helyén ízületi gyulladás alakul ki.
Csakis az ilyen mechanikus eredetű-múltú ízületi gyulladások esetén árnikával igen szép eredmények érhetők el, de más kórokból származó izületi gyulladásoknál hatástalan…”

Mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

Fotó: Kovács Péter Zoltán, Szécsény, kiskert

A szerző