Angosztúra
angosztúra

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és indián

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): cusparinalkaloida, galipinalkaloida, alkaloidok, glikozidok, illóolaj, angoszturin keserűanyag, pinén, vitamin

Mely részét gyűjtik: kéreg

Angosztúra leírás:

Maximum 15 méter magas cserje, vagy fa, melynek barnásszürke kérgét gyűjtik. A virágai visszataszító szagot árasztanak. Gyengén fűszeres szaga, soká tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás egyik speciális alapanyaga. Dél-Amerika őslakosai körében ezt a szert halak elkábítására is használták, amelyeket így könnyű volt megfogni.

Betegségek kezelése:

Mint emésztést elősegítő, hasmenés elleni elixír, tinktúra, vagy bor nyer felhasználást. A kéregben található keserűanyag jó tonizálószer az egész gyomor-béltraktus számára. Ezenkívül görcsoldó hatást tulajdonítanak neki, és nagyobb dózisokban hánytatószerként alkalmazható. Dél-Amerika őslakosai körében ez a faj láz elleni szerként szolgált.

Angosztúra hol honos:

Brazília, Kolumbia, Granada (trópusi Dél-Amerika és Karibi térség)

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

angosztura, angosztúrafa, angoszturafa, angosztúra kéreg

Latin név: Angostura trifoliata, Angosturae cortex, Cusparia febrifuga, Cusparia officinalis, Galipea cusparia, Galipea officinalis

Angol: Angostura, Angostura tree

Francia: Angusture vraie

Holland: Echte angusturabast

Német: Angosturabaum, Angosturarinde

Portugál Brazil: Angustura, Mendonha

Spanyol: Angostura

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 306. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 8

nincs

Hamilton, E., Flora homoeopathica, vol. 1: t. 5 (1852) ; Chaumeton, F.P., Flore médicale (vol. 1), vol. 1: t. 28 (1833) ; Carson, J., Colen, J.H., Illustrations of medical botany, vol. 1: t. 19 (1847)


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE