Angosztúra angosztúra Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és indián Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): cusparinalkaloida, galipinalkaloida, alkaloidok, glikozidok, illóolaj, angoszturin keserűanyag, pinén, vitamin Mely részét gyűjtik: kéreg Angosztúra leírás: Maximum 15 méter magas cserje, vagy fa, melynek barnásszürke kérgét gyűjtik. A virágai visszataszító szagot árasztanak. Gyengén fűszeres szaga, soká tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás egyik speciális alapanyaga. Dél-Amerika őslakosai körében ezt a szert halak elkábítására is használták, amelyeket így könnyű volt megfogni. Betegségek kezelése: Mint emésztést elősegítő, hasmenés elleni elixír, tinktúra, vagy bor nyer felhasználást. A kéregben található keserűanyag jó tonizálószer az egész gyomor-béltraktus számára. Ezenkívül görcsoldó hatást tulajdonítanak neki, és nagyobb dózisokban hánytatószerként alkalmazható. Dél-Amerika őslakosai körében ez a faj láz elleni szerként szolgált. Angosztúra hol honos: Brazília, Kolumbia, Granada (trópusi Dél-Amerika és Karibi térség) Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett. Szinonímák: angosztura, angosztúrafa, angoszturafa, angosztúra kéreg Latin név: Angostura trifoliata, Angosturae cortex, Cusparia febrifuga, Cusparia officinalis, Galipea cusparia, Galipea officinalis Angol: Angostura, Angostura tree Francia: Angusture vraie Holland: Echte angusturabast Német: Angosturabaum, Angosturarinde Portugál Brazil: Angustura, Mendonha Spanyol: Angostura Források: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 306. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 8 nincs Hamilton, E., Flora homoeopathica, vol. 1: t. 5 (1852) ; Chaumeton, F.P., Flore médicale (vol. 1), vol. 1: t. 28 (1833) ; Carson, J., Colen, J.H., Illustrations of medical botany, vol. 1: t. 19 (1847) VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE