Barion Pixel
Angol kanálfű
angol kanálfű

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): cserző anyagok, keserűanyag, vitamin C, illóolajok, glikozidok, enzimek, ásványi anyagok, vitaminok
Angol kanálfű leírás:

Maximum 30 cm magas, évelő növény, mely keskeny karógyökérrel és húsos levelekkel rendelkezik. Fűszerként is használatos. A levelek kb. 4 cm széles, szív alakú lemeze közepén behajlik, és a kanál formájához hasonlít. Némely országokban skorbutfűnek is nevezik. Európa belső területeire már rendkívül keresett gyógynövényként jutott el. Elvadult és fokozatosan meghódította Ázsiát és Észak-Amerikát. A kanálfű termesztéséről szóló, első írásos feljegyzések a XVI. századból származnak. Nem csak az angol flotta tengerészei fogyasztották a kanáltormás szendvicseket hosszú tengeri útjaik során (James Cook kapitánynál kötelezően). A kanáltorma leveleinek jellegzetes, kesernyésen csípős ízük van. A leveleket emberemlékezet óta használták különböző ételek, saláták, sőt olykor sör ízesítésére is. Gyógyító hatású, mágikus gyógynövénynek tartották. Századokon át tartó hírnevét és közkedveltségét a XX. század elejétől, a közlekedési eszközök gyors fejlődésével, a távolságok “lerövidülésével” kezdte elveszíteni. Egynyári, vagy kétéves növény, 15-30 cm magasságot elérő, szerteágazó növényszára hosszú levélnyeleken ülő, vaskos levelű, földközeli növényrózsából növekszik. A kanáltorma fehér, illatos , zárt fürtvirágokkal virágzik májustól augusztusig. Virágai a beporzást követően nyár végén beérő, golyó formájú becőkké alakulnak át. Virágzáskor takarítják be, leveleit és szárát hasznosítják. Gyorsan kell szárítani, hogy be ne barnuljon, maximum 35 C-on, sötétben, légmentesen lezárható edényekben kell tárolni. Mindenki számára hasznos lenne, ha a kanáltorma visszakerülne a tányérunkra.

Betegségek kezelése:

Ez a faj régebben fontos szer volt a skorbut – vérzékenységgel járó C-vitamin hiány – ellen, amely főként hosszabb hajóutakon lépett fel. Ezért régen a tengerészek használták hosszú útjaikon a skorbut megelőzésére. Magas vitamintartalmuk mellett levelei és szára étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, antiszeptikus, enyhén hashajtó és vizelethajtó hatással rendelkezik. Hagyományos főzet formában teaként használjuk, egy kis szegfűszeggel, martilapuval vagy zsályával keverve. Nyersen a legjobb elkészíteni, ilyen módon a növény zsenge leveleit fogyasztjuk. Apróra reszelve salátába szórjuk, illetve mozsár vagy gyümölcscentrifuga segítségével nyerhetjük ki a levét.Gyógyhatásai sokfélék, többek között salaktalanítás, lábadozás, vitaminhiány, tavaszi fáradtság, reuma esetén, az anyagcsere gyorsítása, az étvágy növelése, a májműködés megsegítése céljából, valamint a gyomorműködés, az epehólyag és a vizeletkiválasztás problémáinak jelentkezésekor gondolhatunk rá. Gyulladáscsökkentőként olyan szájüregi betegségekben is segíthet, mint az afta, az ínygyulladás, a fogágy-gyulladás (parodontózis) vagy akár a torokfájás és a torokgyulladás. Egy éjszakán át állni hagyott főzete kiváló torok- és szájöblögető.

Angol kanálfű hol honos:

Európa és Ázsia; Eredeti otthona Európa észak-nyugati tengereinek és óceánjainak hideg partvidéke. Az Atlanti-óceántól kezdve, a Balti-, a Norvég-, az Északi-, az Ír- és a Fehér-tengeren át egészen a Jeges-tengerig megtalálható.

Figyelmeztetés:

Túlzott fogyasztása emésztési problémákat okozhat. A növény kivonatát nem szabad bőrre kenni, mert irritációt okozhat. Használata várandós és szoptató kismamáknak, valamint lítium készítményeket szedőknek nem ajánlott.

Termőhelye:

A világos, nedves, enyhén sós talajú élőhelyeket kedveli. Imádja a mocsaras, part menti nádasokat, a dűnéket, a vizes mezőket, de a hegyekben is jól érzi magát.

Összetéveszthető: Az orvosi kanáltorma (Cochlearia officinalis) a keresztesvirágúak családjába tartozik a további 25-30 fajta kanálfűvel együtt.

Jogszabályi védettség: A 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet szerint a kanálfű bizonyos fajai (lengyel kanálfű – Cochlearia polonica, valamint a tátrai kanálfű – Cochlearia tatrae) az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajnak minősül.

Szinonímák:

angol skorburtfű, orvosi kanáltorma, kanálfű, skorbutfű

Latin név: Cochlearia officinalis, Cochlearia anglica

Angol: English Scurvugrass, English Scurvygrass, English Scurvygrass, Long leaved scurvy grass

Finn:Ruijankuirimo

Holland: Gewoon lepelblad

Ír: Carrán muirisce

Német: Englisches Löffelkraut

Norvég: Engelsk skjørbuksurt

Svéd: Engelsk skörbjuggsört, Skörbjuggsört

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Flora Danica Hft. 6, Tab. 329, Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE