Barion Pixel
Amerikai lázfa
amerikai lázfa

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alkaloidok, alumínium, anethol, apiol, azaron, bárium, bór, cink, cserző anyagok, eugenol, ezüst, fehérje, fellandrén, foszfor, gallium, gyanta, hamu, illóolaj, kalcium, kálium, kámfor, keményítő, kobalt, króm, limonén, linalool, magnézium, mangán, miriszticin, molibdén, nikkel, nyálka, ólom, réz, sabinen, stroncium, tanninok, thujon, vanádium, vas, zsír, szafrol

Mely részét gyűjtik: levél, kéreg, gyökér, gyökérkéreg

Amerikai lázfa leírás:

Maximum 30 méterre megnövő fa, melynek számos sárga virága a leveleket megelőzve jelenik meg. Ezt a fajt főleg Louisiana kreol lakossága használja konyhai fűszerként. Híres ételük a gumbó mely a louisianai kreol konyha jellegzetes, rákból, csirkéből, zöldségből többféleképpen elkészíthető sűrű, csípős rizses levese. Gyökerét fogkrém és dohány aromaanyagaként is bevetik. Pótlására a likőripar édesgyökeret, ánizst, édeskönyénymagot igyekszik felhasználni. A szasszafrászolaj tökéletesen alkalmazható szúnyogfélék és más rovarok távoltartására. Az Ecstasy néven ismeretes szintetikus parti drog egyik alapanyagát szintén a növényből kinyert szafrol tartalmú olaj adja. A fa gyökeréből kivont olajat felhasználják az USA-ban népszerű gyökérsör, a “root beer” nevű alkoholmentes üdítő készítésénél. Pótlására a likőripar édesgyökeret, ánizst, édesköménymagot igyekszik felhasználni.

Szépségápolás:

Aromatikus anyagai miatt illóolaj-kinyerésre, likőrök és hajmosó szerek készítéséhez használják. A szasszafrászolajat desztillációs úton nyerik ki a gyökérkéregből vagy a virágából. Ez felhasználható parfümök és szappanok készítésére.

Betegségek kezelése:

A népi gyógyászatban a mérgező növényt régebben reuma és köszvény kezelésére, vagy vizelethajtó és izzasztó gyógyszerként alkalmazták, mai azonban a várható negatív mellékhatások miatt már nem szokás. Manapság vértsztító és vizelethajtó teákhoz, valamint bőrbajok ellen használják. A szárított levelét, a kérgéből vagy a gyökérkéregből készült szárított háncsot felhasználják tea készítésre.

Amerikai lázfa hol honos:

Észak-Amerika

Figyelmeztetés:

A tea teljesen egészséges, azonban túlzott használata esetén a májat károsíthatja és növeli a daganatos megbetegedések lehetőségét. Túladagolása esetén hányást, sokkot, beszédzavart és legrosszabb esetben a vérkeringés központi megbénításával halált okozhat.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

amerikai szasszafrász, orvosi szasszafrász, szaszafrasz, szaszafrasz gyökér, szaszafraszgyökér, szaszafrász babérfa

Latin név: Sassafras albidum, Sassafras officinale, Sassafras officinalis, Sassafras radix

Angol: Ague tree, Cinnamon wood, Common sassafras, Filé powder, Sassafras, Sassafras bark, Sassafras in flower, Sassafras leaves, Sassafras leaves in autumn, Sassafras tree

Francia: Laurier des iroquois, Laurier sassafras, Sassafras

Holland: Sassafras soort, Sassafrasboom

Német: Amerikanischer Fieberbaum, Fenchelholz baum, Fieberbaum, Nelkenzimtbaum, Sassafras, Sassafrasbaum

Portugál Brazil: Canela-de-sassafrás

Spanyol: Sasafrás

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 326. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 4

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE