Barion Pixel
Amerikai ginzeng
amerikai ginzeng

Milyen fitoterápiában használatos: indián, nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): ginzenozidák (protopanaxadiol, protopanaxatriol)

Mely részét gyűjtik: gyökér


Amerikai ginzeng leírás:

Maximum 1 méter magas, évelő növény, mely hosszú nyelű, ovális, fogazott levelekkel és kis, sárgászöld virágokkal rendelkezik. A növény villás alakú gyökerét és a leveleit hagyományosan az amerikai bennszülött indiánok használták gyógyászati célokra. A 19. századtól a gyökereit módszeresen gyűjtötték, és kínai illetve hong kong-i kereskedőknek adták el, akik gyakran borsos árat fizettek a különösen öreg vad gyökerekért. Az amerikai ginzenget a XVIII. század elején jezsuita papok “fedezték fel” Kanadában, és 1765-ben már meg is találhatjuk a Csao Hszüe Min által írt Ami a Materia Medicaból kimaradt (Pen Cang Kang Mu Si Ji) című munkájában. A növény hamarosan értékes exportcikké vált: a XIX. században az erdőket irtó telepesek (köztük Daniel Boone) gyűjtötték be, majd hajóra rakva nagy mennyiségben Kínába szállították. Az igazi ginzengtől eltérően ami általában vörös színű, az amerikai ginzeng fehér színű. A HKO szerinti íze: Édes és enyhén keserű.

Betegségek kezelése:

Ennek a növénynek régebben olyan híre volt, hogy javítja a női termékenységet, ezért olyan intenzíven gyűjtötték, hogy a vadon termő állománya mára jelentősen megfogyatkozott. Gyökerét ma a koreai ginszenghez (Panax ginseng) hasonlóan főként erősítőszerként használják, valamint lázra és köhögésre. A HKO-ban mint Yin erősítő növényt használják. Kicsit hűvösebb,kevésbé tonizáló és stimuláló mint az igazi ginzeng. Segíti a Folyadékok képzését. Különösen alkalmas száraz köhögés kezelésére. E mellett rendelkezik az igazi ginzeng általános stimuláló, erősítő hatásával is. Éjjeli izzadás és délutáni hőhullámok esetén használatos. Tüdő Hiány okozta krónikus köhögés esetén alkalmazható. Segíti a betegség utáni felépülést. A Szív, a Tüdő és a Vese meridiánjaira hat. Javítja a szívfunkciókat, a hormonrendszerre hat és nyugtató hatású. A HKO szerinti alkalmazása: 3-6 gramm.

Hol honos:

Észak-Amerika, de most már Kínában is termesztik

Figyelmeztetés:

Fiatalabbak is szedhetik, ellentétben az igazi ginzenggel (Panax ginseng). Terhesség alatt a fogyasztása nem ajánlott. Nem ajánlott továbbá ideggyengeség, elhízás, álmatlanság, magas vérnyomás esetén. A HKO szerint ellenjavallt az alkalmazása gyomori Hideg és nedvesség esetén.

Összetéveszthető:

Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

kanadai ginszeng, amerikai ginszeng, kanadai ginzeng

Latin név: Panax quinquefolius, Panax quinquefolium

Angol: American ginseng, Canadian Ginseng, Five-fingers, Ginseng, Man’s Health, Occidental Ginseng, Red Berry, Tartar Root, Western Ginseng

Finn:Amerikan ginseng, Amerikkalainen ginseng

Francia: Ginseng, Ginseng à cinq folioles, Ginseng américain, Ginseng d’Amérique, Ginseng d’Amérique

Holland: Amerikaanse, Amerikaanse ginseng, Amreikaanse Ginseng, Ginseng, Vingerplant soort

Kínai: 花旗參 / 西洋参

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Hua qi shen / Xi yang shen, Hszi Jang Sen

Lengyel: Żeńszeń kanadyjski

Német: Amerikanischer Ginseng

Norvég: Amerikansk ginseng

Spanyol: Ginseng americano, Ginseng norteamericano

Svéd: Amerikansk ginseng

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE