Barion Pixel
Amerikai fűz
amerikai fűz

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): szalicilsav-származék, fahéjsav-származékok (szalicilalkohol, szalikortin, tremulacin), flavonoidok, gallotannin-típusú cserzőanyagok

Mely részét gyűjtik: kéreg

Amerikai fűz leírás:

Az amerikai fűz egy évelő cserjeféle, amely általában 1-4 méter magasra nő meg. Az egyik legjobb minőségű (kosár)fonási alapanyag. A bútor készítéséhez inkább a kenderfűz (Salix viminalis) használatos. A mai gyógyászatban a fehér fűz (Salix alba) és a Magyarországon is előforduló fűzfa fajok alkalmazása az elterjedt. A gyógyászatban alkalmazott drogot a Magyarországon is előforduló (fűz fajok barnásszürke kérge szolgáltatja. A fehér fűz (Salix alba) a leginkább használatos gyógynövény a népi gyógyászat szerint. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben megtalálható Salix cortex azonban a fűzfa (Salix) nemzetség különböző fajainak – a csigolyafűz (Salix purpurea), a boroszlánfűz (Salix daphnoides), és a csörege fűz vagy törékeny fűz (Salix fragilis) fajokat is beleértve – fiatal ágairól származó, egész vagy aprított, szárított kérge, illetve egész, szárított fiatal, legfeljebb egyéves ágdarabjai.

Betegségek kezelése:

Főleg a fájdalom kezelésére javasolják.

Hol honos:

Észak-Amerikai kontinens északkeleti része, Magyarországon is megél

Figyelmeztetés:

A fűzfakéreg és az aszpirinhez hasonló gyógynövények Dr. James A. Duke amerikai gyógynövényszakértő szerint elsősorban megelőzésre alkalmazhatók. Mivel erős véralvadásgátlók, ezért növelhetik a vérzés, így az agyvérzés kockázatát. Ezért aszpirin tartalmú szerek szedése előtt célszerű konzultálni orvosával, vagy gyógyszerészével! Kerülje az aszpirin, vagy aszpirin-tartalmú gyógynövények (pl. fűzfa-fajok) szedését, ha allergiás rá! Nagy adagban a fűzfa kérge egyes tanulmányok szerint hányingert és hasmenést okozhat! Nem szabad asztmásoknak, valamint gyomor- és nyombélfekéllyel küszködőknek adni. A csersav tartalma gyomor- és bélbántalmakat idézhet elő. Vigyázat! Egyes források szerint abortív, magzatelhajtó hatású!

Termőhelye:

Az Észak-Amerikai kontinens keleti felén homokdűnék, folyópartok, és a tavak partján a homokos, iszapos vagy kavicsos talajon él meg, Magyarországon is telepítik.

Összetéveszthető:

Sokfajta fűz-féle (Salix) ismeretes. Így az amerikai, vagy kanadai fűzön (Salix cordata) kívül a fehér fűz (Salix alba), a boroszlánlevelű fűz (Salix daphoides), csörege fűz (Salix fragilis), csigolya fűz (Salix purpurea), kenderfűz (Salix viminalis), babiloni fűz (Salix babylonica), dárdás fűz (Salix hastata), füles fűz (Salix aurita), rekettyefűz (Salix cinerea), mandzsu fűzfa (Salix pseudo-matsudana), mandulalevelű fűz (Salix triandra). A legközismertebb gyógyhatás szempontjából a fehér fűz (Salix alba), az amerikai fűz (Salix cordata) kosárfonáshoz, a kenderfűz (Salix viminalis) pedig inkább bútorkészítéshez használatos. Dr. James A. Duke amerikai gyógynövény szakértő azonban valamennyi fűzfa fajt nagyra értékel a gyógyhatása miatt.

Jogszabályi védettség: Hazánkban egyes fűzfa fajok – így a füles fűz (Salix aurita), a parti fűz (Salix elaeagnos), a feketéllő fűz (Salix myrsinifolia), a babérfűz (Salix pentandra) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védettek. Természetvédelmi értékük: 50.000-10.000-10.000-10.000 Ft.

Szinonímák:

kanadai fűz, amerikai fűzfa, kanadai fűzfa

Latin név: Salix americana, Salix ‘Americana’, Salix cordata

Angol: Heartleaf dune willow, Sand dune willow

Lengyel: Wierzba gęstolistna

Források:

nincs

nincs

Szendei Kálmán, Csupor Dezső: Gyógynövényár, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009, ISBN 978-963-226-226-0


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE