Barion Pixel
Az amaránt felhasználása igen sokrétű, pedig a legtöbb ember azt sem tudja, hogy mi az. Az amaránt fogyasztása rendkívül egészséges.

Jellemzői

Az amaránt, vagy disznóparéj fajok lágyszárú növények; főként a gyomflóra tagjai. Jellegzetesek a szórt állású, rombusz vagy deltoid alakú levelek és a tömött bogas-füzér vagy fürtös virágzatok. A virágok hártyás lepelleveleket viselnek, termésük egymagvú tok. Az ide tartozó növények vöröses árnyalatúak a betalain színanyagok miatt.

Az amaránt egy maximum 1 méter magas, egynyári növény. Virágai bíborszínűek, hosszú bugákba rendezettek.

Az antik Görögországban a piros amaránt virágait tartósságuk miatt sírok díszítésére használták, hogy ott a halhatatlanságot szimbolizálják.


Az amaránt felhasználása étkezésre

Levelei

Ehető, a zsenge leveleit spenótszerűen lehet elkészíteni.

Magja

Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak, és az Andokban ma kiwicha néven említik. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt. Más mexikói bennszülött népek rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle.

Sokan a mai napig megpirítják az amaránt magokat pattogatott kukoricához hasonlóan és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak nevezik (spanyolul „vidámságot” jelent).

Az amaránt, vagy disznóparéj Amerikában őshonos fajai közül több fontos lisztet adó növényként ismert. A magjából kása készíthető.


amaránt, disznóparéj

Gyógyhatása

Az amaránt omega-3 zsírsavakban az egyik leggazdagabb növény. C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok és glikozidok találhatóak benne.

Az amarántmag teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vasmagnéziumréz és mangán).

Valamennyi növényi táplálékunk közül az amaránt vastartalma mind mennyiségileg, mind minőségileg kiemelkedő.

Kalciumtartalma meghaladja a tejét, illetve biológiai hasznosulás szempontjából a legjobb kalciumforrás.

Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében, illetve magas rosttartalma miatt a székrekedés kezelésében is hatásos.

Ezek mellett pedig nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A népi gyógyászatban az egyes amaránt, vagy disznóparéj fajokat egy kissé más és más célokra használják. A piros amarántot (Amaranthus hypochondriacus) a népi gyógyászatban erős menstruációs vérzések elleni szerként használják, valamint hasmenés és vérhas ellen.

Virágaiból és leveleiből garatöblítőt lehet előállítani a száj környéki gyulladások kezelésére.

Dr. James A. Duke amerikai botanikus, fitoterapeuta szerint az amaránt vagy disznóparéj magból készült tea jó lemosó csalánkiütésre, ekcémára és övsömörre. Ezt az állítását John Heinerman orvos-antropológus állításaira alapozza. Az amerikai botanikus receptje szerint 2 teáskanál amaránt magot kell 3 csészényi forró vízbe tenni, és 10-20 percig kell állni hagyni. Duke csalánkiütésre azt javasolja, tegyünk rá az amarántmag mellé egy kis narancssárga nebáncsvirágot is.

A szerző