Barion Pixel

Vigyázzunk az aloéval! Az aloe vera, napjaink egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Kevesen tudják azonban, hogy az Aloe Vera, gyógyhatása ellenére nem fogyasztható korlátlanul, úgy mint ahogy például a kamilla, melynek hosszú távon elvileg nincsen semmilyen káros mellékhatása.  (Azonban még a kamilla is kiválthat allergiás reakciókat az arra érzékeny egyéneknél!)

Az aloe verát sokan fogyasztják tonikként napi rendszerességgel. A hagyományos kínai orvoslás szerint (HKO) szerint ezt nem lenne szabad, mivel ebben a gyógyászati ágban – bár elismerik a tisztító, méregtelenítő hatását – hashajtóként tartják számon, és ezért a gyakori adagolása kellemetlen jelenségekhez, akár még függőséghez is vezethet.

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint nem fogyasztható továbbá terhesség, illetve hasmenés, gyenge emésztés esetén (HKO szakkifejezéssel élve a lépben és a gyomorban fellépő hideg hiányszindrómák esetén).

Újabban a nyugati orvoslás is ellenjavallja a hosszú távú szedését, mert hasmenést és vastagbélgyulladást okozhat hosszú távon, illetve elektrolitveszteséget, többnyire káliumion-csökkenést eredményezhet.

Belső alkalmazása kisgyermekeknél és terhes és szoptató nőknél kifejezetten ellenjavallt!

Nem javasolt továbbá az urémiás, a veseelégtelen és a májbeteg egyéneknél.

Az Aloe Vera gyógyhatása mindezek ellenére természetesen számos területen érvényesül!

Az aloéról bővebben ITT olvashatsz: ALOÉ.

Kérlek a használat előtt minden gyógynövényt ellenőrizz (akár itt a naturportal.hu-n, ahol az ellenjavallatokat is feltüntetjük)!

 

Az ellenjavallatokat ezen források alapján állítottuk össze:

  1. Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai, Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
  2. Penelope Ody: Titkok nélkül – Kínai gyógynövényeink, Scolar Kiadó, 2007, ISBN 978 963 9534 91 9
  3. Liane Maria Ledwon: ALOÉ a gyógynövények királynője, Kossuth Kiadó, 2008, ISBN 978 963 09 5735 9
  4. A természet füvészkertje, Reader’s Digest Kiadó 2004, Budapest, ISBN 963 9562 01 7

A szerző