Barion Pixel
Álginzeng
álginzeng

Milyen fitoterápiában használatos: kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): szaponin, favonozidák, poliszacharidok, aminosavak, notoginzenozidák, ginsenozidák, béta-szitoszterol, daucoszterol, quercetin

Mely részét gyűjtik: gyökér


Leírás:

A gyógynövény évelő sötétzöld levelei leágazóak, bogyói pirosak. Ezek a jellemzők mind a termesztett, mind a vadon termő és gyűjtött növényre igazak. A kínaiak a legértékesebbnek a vadon termő változatot tartják. A kínai úgy emlegetik, mint a “3-7-es gyökeret”, mivel a növénynek 3 ága van, és mindegyik ágán 7 levél helyezkedik el. E mellett a gyökeret az ültetés utáni háromtól hét évig gyűjtik. Nem igazi ginzeng, de hatásos növény. A HKO szerint íze édes és enyhén keserű, minősége meleg és főként a Máj és Gyomor meridián megbetegedéseinél alkalmazzák.

Betegségek kezelése:

Jó hatásfokkal szabályozza a Vért, csökkenti a vérzéseket. Különösen traumás sérülések esetén használják, ahol lényeges a vérzéscsillapítás.

Hol honos: Japán, Kína

Figyelmeztetés:

Terhesség esetén nem alkalmazható! A hagyományos kínai orvoslás (HKO) tilalmazza még az alkalmazását olyan személyeknél, akik Yin hiányban szenvednek, valamint a fogínybetegségre hajlamos egyének esetén.

Összetéveszthető: Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák: álginszeng

Latin név: Panax notoginseng, Radix notoginseng

Angol: Notoginseng, Sanqi, Tiench chi

Kínai: 田七

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): San qi, Tian qi

Német: Ginseng, falsche

Források:

nincs

nincs
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE