A melegítő, ajurvédikus tea mindhárom ajurvédikus testtípusra (dósa: pitta, kapha, vata) kedvezően hat.
Ajurvédikus személyiség – ajurvédikus tea kapcsolata
A Vata ember hideg testű, így vágyik a melegre. Számára napi egy–két csésze felmelegítő tea fogyasztása mindenképpen javasolt.
A Pitta ember tartsa meg az arany középutat, naponta egy csésze melegítő tea számára bőven elégséges.
A Kapha ember bátran fogyaszthatja a fűszeresebb, pikánsabb teákat, hiszen számára áldásos hatásai lehetnek a tea fogyasztásnak a lassabb anyagcseréjére.
A fahéj egy erősen serkentő hatású fűszer, mely vízhajtó és vértisztító szereppel is bír. Javítja az emésztési panaszokat, erősíti az emésztő tüzet. Erős fájdalomcsillapító hatású, így például kiválóan alkalmazható fogfájás esetén. A Vata ember bátran fogyassza!
A kardamom erős nyákoldó hatású. Megfázásra, asztmára, köhögésre egyaránt javasolt. A gyomorból és a tüdőből Kapha felhalmozódást eltávolító hatásáról híres. Refluxosok is fogyaszhatják, mert segít megkötni a gyomorsavat.
A szegfűszeges teát fogyaszthatják alacsony vérnyomással rendelkezők. Ugyancsak jó emésztésjavító, megfázást és köhögést enyhítő. Élen jár a nyirokrendszer méregtelenítésében.
A gyömbér kapható por formájában is, de a boltok zöldséges pultjaiban is egészében. A test minden szövetére hat, mindenható orvosságnak is hívják. Emésztő- és légzőrendszeri betegségek gyógyítója.
A narancshéj görcsoldó hatású, petefészek- és méhgyulladásra ajánlják. Gyomorerősítő, emésztésjavító hatású.
Ajurvédikus tea receptek
Kardamom tea
Hozzávalók:
- kb. 4 db zúzott kardamom
- 4-5 dl tejszín vagy tej
- 2 db fekete tea filter
- cukor
Elkészítése:
A tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük.
Chai
(1-2 fő részére)
Hozzávalók:
- 1,5 csésze hideg víz
- ¼ vagy ½ csésze tej
- 1 db fahéj rúd összezúzva
- 3 db kardamom
- 1-2 szelet gyömbér
- 3 db szegfűszeg
- 1-2 tk cukor
Elkészítése:
Tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, tegyük bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet. Mennyei finom! mennyiséget lehet csökkenteni igény szerint.
Citromos gyömbér tea
Hozzávalók:
- 5-6 csésze víz
- negyed csészényi friss, szeletelt gyömbér
- fél friss, szeletelt citrom
- 1 tk méz
Elkészítés: tegyük fel a vizet forrni. A forró vízbe tegyük bele a gyömbér szeleteket és 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromot és a mézet.