Barion Pixel

A tojásolaj, más néven tojássárga olaj, vagy ovum olaj évezredek óta különféle bőr- és hajápolási célokra használható. A neve arra utal, hogy a tyúktojás sárgájából készíthető. Meglepő, hogy ez a mindenki számára közismert és elérhető élelmiszer, és a belőle készíthető gyógyanyag ilyen sokáig rejtve maradt. Készítsük el mi is bátran! A cikkben leírjuk, hogy mi mindenre használható! Megmaradt kemény tojásokból is elkészíthető!

A tojásolaj készítése valószínűleg azért nem túl népszerű, mert az otthoni elkészítése túlságosan macerásnak és “piszkos” munkának tűnik. A tojássárgája sütése ugyanis nagyon füstös és “szagos” eljárás.

Most bemutatunk egy olyan metódust, amellyel kényelmesen és gond nélkül elkészíthető a tojásolaj.

A tojásolaj hatóanyagai és hatásuk

Ahogy az Iráni Vörös Félhold Orvosi Folyóirat is beszámol cikkében – a tojássárgájával harmadfokú égési sérülések gyógyulását jelentősen sikerült előmozdítani. A tojássárgájából kinyert tojásolaj bőséges hámosodást idézett elő – és a harmadfokú sebek heg nélkül gyógyultak.

A kis-ázsiai, és a hawaii népi gyógyászatban régóta használt a tojásolaj hajra, bőrszárazságra, ekcémára, hegekre egyaránt alkalmazható.

A tojásolaj az alábbi hatóanyagokat tartalmazza: triglyceridek, cholesterol, phospholipidek, biotin, lecithin, xanthophylls lutein, zeaxanthin, immun globulinok.

Ezek a hatóanyagok nagyon fontosak a mindennapi egészség szempontjából. A trigliceridek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, úgy mint omega-3 zsírsavak, omega-6 zsírsavak, melyek alapvetőek a sejtképződéshez. A cholesterol alapvető az egészséges bőr és haj szempontjából és helyreállítja a bőr károsodott egészségét és szépségét.

Mire használható a tojásolaj?

A tojásolaj használata egészen a 11. századig nyúlik vissza.

Az alkalmazása egészen meglepő eredményeket mutat fel.

Érdekes, hogy alkalomszerűen azok is tudják használni, akik tojásallergiában szenvednek.

A tojásolaj mentes a tojás proteinektől, ezért biztonságosan használható a bőrre és a hajra.

Tojásolaj károsodott bőrre:

  • égések
  • meglévú horzsolások
  • ekcéma
  • dermatitisz
  • korpa
  • kiterjedt száraz bőr
  • kisebesedett mellbimbó
  • bőr irritációk

A tojásolaj egy csodálatos bőrpuhító, amely könnyedén behatol a bőrbe. E mellett hidratáló, bőrmegújító hatású a lehető legtermészetesebb módon.

A hajápolás tojásolajjal igencsak, mert csodásak a hatásai. Serkenti a fejbőr vérkeringését, erősíti a haj szerkezetét, lágyítja a hajat, különösen száraz hajra jó. Csökkenti a hajhullást, az idő előtti őszülést, e mellett fényt és lágyságot kölcsönöz a hajnak.

Kézápoló szerként is kiváló. Csökkenti a szárazságot, lágyítja a kéz bőrét, csökkenti a hámlást és erősíti a körmöket.

A tojásolaj nagyon egyszerűen alkalmazható mind bőrre, mind hajra. Közvetlenül bőrre is használható, de összekeverhető bármilyen bázis olajjal is. Bázis olajként bármit használhatunk, de néhány alapvető növényi olaj különösen javasolható. Így például a kókuszolaj, az olívaolaj, a mandulaolaj, az argánolaj, a szezámolaj, vagy a hidegen sajtolt napraforgóolaj.

Arcápolásra a tojásolaj közvetlenül is hozzáadható bármilyen házi arcpakoláshoz, melyet a szokásos módon tehetünk fel.

Hogyan készítsünk tojásolajat?

A tojásolaj a megmaradt kemény tojásokból is elkészíthető!

Főzd keményre a tojásokat

12 db tojás személyes használatra elegendő. Helyezd a tojásokat annyi vízbe, hogy legalább 1 ujjnyival ellepje azokat. Forrald fel a vizet, és főzd 10 percen át a tojásokat. Öntsd le a forró vizet róla, és a rázd fel alaposan, de ne túl hevesen a tojásokat a lábosban, hogy a héjuk rendesen berepedezzen. Önts rá hideg vizet, és ha meghűlt kissé kezdhető a hámozás. Ezzel a módszerrel könnyen lejön a tojáshéj.

Szedd ki a tojássárgákat!

tojásolaj

Olyan módon lehet talán a legegyszerűebben ezt a műveletet végrehajtani, mint az avokádó magok eltávolításánál. Vágd be körbe a tojásokat oly módon, hogy a tojássárgája már ne sérüljön.

Szedd ki a tojássárgákat és tedd félre!

Morzsáld össze a tojássárgáját és vond ki a vizet belőle

Kézzel, vagy egy eszköz segítségével morzsáld össze a tojássárgákat és tedd gyümölcs vagy zöldség aszalóba. Ha nincsen aszalód, akkor a sütőt is használhatod extrém alacsony hőfokon, amíg teljesen ki nem száraz a morzsolt tojássárgája.

Áztasd ki gyógyszertári alkoholban (96 %-os etanol)

Egy befőttesüveget tölts meg 1/3-ig szárított tojássárgája morzsával. Önts rá 96 %-os gyógyszertári alkoholt, amíg az üveg tele nem lesz. Zárd le az üveget és 1-3 napig sötét helyen tartsad. Nem lehet kitéve napfénynek, vagy sugárzó hőnek. Minden nap néhányszor óvatosan rázogasd meg.

Alapos szűrés

Első lépésként dupla kávészűrő papíron szűrd át a folyadékot. Ezt ismételgesd egészen addig, míg kristálytiszta nem lesz a folyadékod.

Vond ki a hatóanyagot

A tojásolajat könnyen ki lehet vonni. A legtöbb növényi kivonatnál például ügyelni kell a túl magas hőnérsékletre, hiszen károsodhatnak a bennük lévő érzékeny anyagok.A tojásolaj bírja a magas hőmérsékletet is. Melegítsd egy lábosban az elegyet amíg az alkohol el nem párolog és vissza nem marad az olaj.

Sűrű olajat kapunk végeredményként.

 

Tojásolaj egyszerű készítése:

Az összetört tojássárgákat keverd össze kókuszolajjal vízfürdőben. Villával törd tovább a melegítés közben. Húzd le a tűzhelyről és hagyd egy éjszakán át kihúzódni a hatóanyagokat. Ezt követően melegítsd újra a megszilárdult kókuszolajat, és alaposan szűrd le!

Krémszerű anyagot kapunk végeredménynek.

A szerző