Barion Pixel

Teknős a mindennapokban csak úgy nem kerül az útra, az út szélére. Vannak azonban kivételes esetek.

A mocsári teknős, amely hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, folyókban, tavakban, holtágakban, mocsaras területeken, és csatornák mentén él.

Elsősorban a lassú folyású álló vizek közelében találhatjuk meg, ott számíthatunk felbukkanásukra.

 

Teknős a tojásrakás időszakában

A tojásrakás időszakában a mocsári teknős sokszor elhagyja megszokott lakóhelyét, és a májustól – júniusig terjedő időszakban azoktól akár több száz méteres, vagy akár néhány kilométeres távolságba is eltávozhat.

A teknősök életük nagy részét víz közelében, vagy vízben töltik, azonban fészkeiket a nőstények a szárazföldön, laza talajú, magasan fekvő területre rakják, ahol nem fenyegeti őket az a veszély, hogy a víz elönti a fészket.

Sajnos ebben az időszakban, ahogy a teknösök közlekednek az élő- valamint a szaporodóhely között gyakran nagy veszélyben vannak.

A két helyszín között sokszor húzódik aszfaltozott, vagy földút, amely keresztezi az állatok vonulási útvonalát. Többször kerülnek életveszélybe, autók, kerékpárosok, esetleg mezőgazdasági gépek kerekei alá, és ez végzetes lehet számukra.

Amennyiben az úton áthaladó teknőssel találkozunk, álljunk meg, és segítsük át az úttest túloldalára. Az észlelést pedig rögzíthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Az úton átsegítést közben arra vigyázzunk, hogy abba az irányba vigyük tovább, amerre ő is menni szeretett volna eredetileg. Ha minimum 10 m-re el tudjuk távolítani az úttól, nagyban növeljük a túlélési esélyeit.

Ha felnőtt példánnyal találkozunk, semmiképpen ne vigyük vissza a vízhez, mert lehet, hogy ezzel csak feleslegesen nehezítjük a dolgát, mert ha a fészekhez igyekszik éppen, kezdheti előlről az útját.

Időnként előfordulhat, hogy saját kertünkben találunk egy eltévedt teknőst. Esetleg a kutya, vagy egyéb háziállat előbb fedezi fel őt, mint mi magunk. Ilyenkor ne a teknősnek igyekezzünk segíteni, hanem az állatot zárjuk el átmenetileg biztos helyre, mivel nem tudhatjuk, merre igyekezett éppen.

Előfordulhat, hogy nem az ismert mocsári teknőssel találkozunk utunk során, hanem a hazánkban előforduló, idegenhonos teknősfajokkal. Ha ilyen egyedet találunk – előfordulhat, hogy valaki kitette megunt kedvencét -, akkor a legmegfelelőbb, ha eljuttatjuk a legközelebbi állatkertbe. Az állatkertben befogadják, és megfelelő körülményeket biztosítanak számára a további életéhez.

 

További teendők

Kérjük, hogy ebben az időszakban akár autóval, akár kerékpárral közlekedünk, fokozottan figyeljünk nem csak a teknősökre, hanem az egyéb, az úton napozó, áthaladó, állatokra is! Pl.: sünök, gyíkok, kígyók.

Amennyiben bárkinek tudomása van a mocsári teknősök által gyakran használt vagy nagyszámú állat elütésével érintett útszakaszról, akkor várjuk az ilyen megfigyelésekkel kapcsolatos információkat is, illetve minden hüllővel és kétéltűvel kapcsolatos észlelést az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján, vagy ingyenes Android és iOS rendszeren is futó okostelefon alkalmazáson keresztül.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen teknősfajjal találkoztunk, akkor a határozásában segítségünkre lehet a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos alkalmazás, mely szintén elérhető mind az Android, mind pedig az iOS rendszert használó készülékeken.

Forrás: MME

A szerző