Barion Pixel

Jó ha tudjuk, hogy melyek a szezonális zöldségek és gyümölcsök. Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, mely tudományos alapú információkat nyújt annak érdekében, hogy inspiráljon és támogassa az egészségesebb és sokkal fenntarthatóbb ételeket és életstílust.

Az EUFIC küldetése egy olyan fenntartható és egészségesebb életmód elérése, mely az emberek edukálásán keresztül érhető el.

Ennek jegyében készült el az EUFIC honlapján egy olyan egyszerűen használható szezonális zöldségek és gyümölcsök keresője, mely alapján gyorsan kiválaszthatjuk, hogy abban az országban, ahol tartózkodunk melyek éppen a szezonális zöldségek és gyümölcsök.

Több táblázat is megtalálható az Interneten ebben a témában, de olyan applikáció gyakorlatilag nem létezik, mely ennyire egyszerűvé tenné a keresést.

A térképes keresőn Európa 6 éghajlati régiója látható. Mindegyik éghajlati régióban más és más évszakban és hónapban más és más szezonális zöldségek és gyümölcsök a jellemzőek.

szezonális zöldségek és gyümölcsök keresője

Fotó forrása: EUFIC

Szezonális zöldségek és gyümölcsök keresője használata:

Elsőként ki kell választanunk egy országot, majd az évszakot, végül pedig a hónapot. Ezután a narancssárga gyombra kattintva kiadja a kérdéses eredményt.

A magyar találatokból megállapítható, hogy a kereső még eléggé hiányos, hiszen Magyarországra áprilisra gyümölcsként egyedül az almát adja ki. Zöldségekből jobb a helyzet, ott kapásból 11 db zöldség szerepel a találatok között.

Az applikáció ugyan nem magyar nyelvű, de olyan alap szavakkal dolgozik, hogy egy alapszintű angol nyelvtudással, vagy egy netes szótárral is könnyedén megérthető bárki számára. E mellett a találatokban a zöldségeket és a gyümölcsöket piktogram ábrákkal is jelzik, hogy még könnyebben felismerhetőek legyenek.

Összességében hasznosnak mondható ez a felület és folyamatosan fejlesztik is a fejlesztők. Ha bármilyen szezonális zöldség vagy gyümölcs adat hiányzik, akkor pedig  eufic@eufic.org e-mail címen lehet kérni a felvételét.

KATTINTS IDE AZ ALKALMAZÁSHOZ!

A szerző