Barion Pixel

A héten átadták a Pál-völgyi Barlang Látógatóközpontot, amely élménygazdag fogadóhelyet biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
Az interaktív elemekkel tarkított kiállításon nem csak megnézheted, hanem meg is tapogathatod a barlangokban keletkezett ritka kőzeteket és ásványokat.

Egy különleges, stilizált műbarlangban találkozhatsz a terület védett denevérfajaival, megismerkedhetsz a barlangászok munkájával, és persze mindent megtudhatsz a budai barlangok keletkezésének történetéről is.

A látogatóközpont bejárása előtt-után térj be a Pál-völgyi és a közeli Szemlő-hegyibarlangba is, vagy ha igazán aktív kikapcsolódásra vágysz, jelentkezz előzetesen barlangtúrára a Mátyás-hegyi-barlangba!

 

A Pál-völgyi barlang információi, érdekességek

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes. Igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható.

500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat. Csillogó kalcit kristályokat és ősi kagyló lenyomatokat csodálhatunk meg.

A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók. Elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.

A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsszályú-barlang “összekötésével” a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 31 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

A nyitvatartásról és a jegyárakról a barlang oldalán tájékozódhatsz.

A szerző