Barion Pixel

A jó shiatsu és általában mindenféle masszázs élmény nagyon sok összetevős.

Korábbi cikkjeinkben már közzétettük, hogy melyek azok az ismérvek, amitől egy masszázs igazán jól működik.

Nézzük meg összefoglalva ezeket az ismérveket.

Elengedhetetlen összetevők

Amiben itt hibázik a masszőr, az nem pótolható a többi résszel. Ezeket korábban már mind kifejtettük.

  1. Nyomófelület kiválasztása
  2. Nyomófelület alkalmazása
  3. Ütem
  4. Terhelés
  5. Technika kiválasztása
  6. Masszázs intenzitása
  7. Folyamat

masszázs, masszázs helyiség, pihenés, relaxáció

Masszázs külső tényezői

Nem masszázs része az élménynek, ami lehetővé teszi, hogy a fenti szakmai hozzáértést élvezni tudjuk. Elsőnek ez tűnik fel egy kliensnek. Ezek a helyiségre vonatkoznak.

Ezeket most bővebben is kifejtjük, mert a korábbi cikkekben nem lettek kifejtve ilyen részletességgel.

Helyiség koncepciója

Milyen elképzelés szerint van berendezve a masszázs szalon.

A legrosszabb, amikor nincsen semmilyen koncepció, csak szükség megoldások vannak. Például nem hiteles Buddha szobrok, szvasztikák, OM jelek, a masszőr pedig egy keresztény asszony. Vagy egy nagyon hiteles buddhista koncepciót visz végig, aminek semmi köze a masszázshoz: ő maga nem is tanulta, nem is érti, és nem is gyakorolja a Buddha tanait, de valamilyen érthetetlen okból összekapcsolja a masszázst a buddhizmussal.

Jobb koncepció, hogy például egy kényeztető palotaként képzeljük el a helyiséget: fényűző, vidám, elegáns és fényes helyiség. Az is jó koncepció lehet, hogy a masszázs helyiság olyan, mint egy sátor. Olyan legyen, ami hozzáad az élményhez, nem olyan, ami elüt tőle. Figyelembe kell venni, hogy milyen típusú emberek jönnek.

Tisztaság

Nagyon fontos! Amihez ér a vendég ne ragadjon, ne legyen poros!

Ne fogadjon senki úgy vendéget, hogy előtte nem takarított ki alaposan, nem fertőtlenített le mindent! Tiszta párnahuzatot, lepedőt kapjon mindenki! A fej alá külön is tehetünk egy kis vászon darabot, amit minden vendég után cserélünk. Ezt külön is lehet illatosítani, megfelelő illóolajokkal spray-zni, átitani. Ezt szükséges megfelelően kommunikálni is!

Tipp: a foteleket, tiszta törülközőket, lepedőket, vászondarabokat minden kliens előtt természetes illóolaj spray-vel be lehet permetezni.

Egy koszos, nem karbantartott helyiség meggátolhatja a klienst, hogy még egyszer visszamenjen.

Élővilág

Ez a friss növényeket és ha vannak, akkor kisebb állatokat jelenti. Ilyen lehet a papagáj, hörcsög, kutya, macska, gekkó. Figyelni kell viszont, mert sokan allergiásak lehetnek rá. A virágoknak és az állatoknak az energiája ugyanakkor adhat egy pluszt. Főleg, ha a kliens szereti a növényeket, illetve állatbarát.

Ezzel inkább óvatosan bántjunk! Nem tudhatjuk, hogy ki mire hogyan reagál. Inkább Ne vigyünk a helyiségbe állatokat illetve túl illatos növényeket.

Légmozgás, szellőztetés

Ez nagyon fontos. Nyáron csinálhatunk egy huzatot. Ez kellemes lehet a kliensnek és a masszőrt is hűti, amikor keményen dolgozik. Ezt helyettesíthetjük mennyezet ventillátorral, esetleg álló ventilátorokkal. Ezeknél nem célszerű, ha direkt módon a kliensre fújja a szelet, de erről meg lehet a klienst is kérdezni.

Beépített légkondícionálóval vagy mobil klímával ellátott helyiségben jó, ha a masszázs ágy úgy helyezkedik el, hogy a hideg ne közvetlenül a kliensre menjen.

Érintés

Ez mindent magában foglal, amihez a kliens hozzáér.

Az ágyon a lepedő legyen jó minőségű.

Sok masszázs szobában nem viselünk cipőt, papucsot sem. A padlóhoz hozzáér a bőrünk, a szőnyeg az egy jó alternatíva lehet ilyenkor. Nyáron jó lehet a kő, de ha nincsen alatta padlófűtés, akkor télen túl hideg lehet, tehát egy masszázs szobába nem túl szerencsés választás padlófűtés nélkül. Ha nincs padlófűtés akkor pedig egy jó masszőr meleg szobapapucsot is odakészít hideg időben.

Illatok, szagok

A szaglás élményre is figyelni kell. Egyáltalán nem megfelelő az, ha a masszázs szobához közel van a mellékhelyiség. Nemcsak az illatok miatt, hanem a nem megfelelő energetika miatt sem.

Ha ez másképp nem megoldható, mert olyan a helyiség kialakítása, akkor pedáns tisztasággal és jó illatokkal ellensúlyozni kell!

A természetes füstölők, diffúzorok, vizes párologtatók is jó szolgálatot tehetnek.

Füstölőknél lehet néhány olyan kliens, aki nem szereti. Egy jó masszőrnek érdemes tehát erre mindig rákérdezni, hogy kliens kéri-e.

Térhasználat

Az idegrendszerünk érzi, ha valami térben kényelmes, vagy nem kényelmes. Az ázsiai emberek ezt jobban az életük részévé tették: nagy, szellős tágas helyiségek vannak, kevés mütyürrel, kevés “cuccal”. Olyan bútorokat is használnak (pl. Koreában), melyek nem fosztják meg a szobát a tértől.

Európában ez nem egy figyelembe vett szempont, és sokszor a helyiségek berendezése nyomasztó. Nincs benne elég tér hagyva, ahhoz, hogy kényelmes legyen, hanem tele van nagy bútorokkal.

Legyen a masszázs szoba tágas, kényelmes, szellős!

A kliens körül minden irányban legalább 1,5 méter az ideális minimum tér, amiben kényelmesen, komfortosan érzi magát.

Jó az is, ha van egy olyan része a masszázs szalonnak (külön helyiségként), ahol a várakozó hozzátartozók esetleg helyet foglalhatnak.

A gondos masszőr kitehet rágcsálnivalót (pl. magokat), házi készítésű teát, vagy tisztított vizet a szükséges tányérokkal, poharakkal együtt.

Látvány

Fontos a masszázs szobában a színek összhangja és a színek hatása.

Vannak olyan színek, melyek inkább felébresztik az elmét és nem lenyugtatják. Ezek nem egy masszírozó helyiségbe valók.

A legkevesebb hibát akkor követi el egy masszőr, ha finom, pasztell színeket használ és nem az élénk, harsány változatokat.

Ha falakat különböző színűre festik, akkor például jó megoldás lehet az, hogy az a fal, ahová a napfény esik az sötétebb lesz a többi falnál.

A világítás esetén fontos megjegyezni, hogy nem jó a masszázs ágy fölé helyezni a lámpát, mert hanyatt masszírozásnál a kliens szemébe fog világítani.

Sokkal jobb oldalra, a falra tenni. Ha erre nincsen mód, akkor pedig jobb, ha a masszőr nem használja a mennyezet világítást, hanem inkább oldalsó hangulat fényekkel dolgozik.

Ha kikerülhetetlen a mennyezeti lámpa, akkor hanyatt masszázsnál célszerű, ha a masszőr egy kendőt, vagy speciális tiszta vászondarabot (pl. shiatsu kendő) rak a kliens arcára.


A masszázs élmény fokozására alkalmas egyéb tényezők

  1. A masszőr rutinja, gyakorlata
  2. Masszőr nyugalma
  3. A masszőr koncentrációja

A jó masszázs 3 jellemzője laikusok számára

Ezekről felismerhető egy jó masszázs egy olyan ember számára aki nem ért hozzá.

Teljesség

Az igazán jó masszázs a test teljes egészére hat, a fejet sem kihagyva.

Ez sok rendszerben idegen, mert pl. olajos masszázsban nehezen lehet kivitelezni.

Száraz masszázsnál is érdemes letakarni kendővel a fejet és úgy átmasszírozni.

Vannak olyan masszázs fajták, ahol eleve csak a nyakat és a gerincmenti izmokat masszírozzák. A koreai sportmasszázs ilyen például.

Mozdulatlanság

A kliens a masszázs alatt a lehető legkevesebbet mozogjon. A mozgás nem nyugtat, hanem energetizál, keringést serkent.

Bizonyos gyógymasszázsok akkor is jók lehetnek, ha mozgatnak, de azok csak a nagyon speciális gyógymasszázsok.

Az a masszázs, ami feszültséget vesz ki, ott maximum 20 percenként érdemes mozgatni a klienset.

Monotonitás

Erről nem nagyon szoktak beszélni a masszázs instruktorok, pedig ez egy nagyon-nagyon fontos része a masszázs technikának, mert ez képezi a masszázsnak a vázát. Ennek a kiszámítható monoton természete eredményezi azt, hogy a kliens a masszázs alatt belealszik, belenyugszik.

A mentális érdeklődését feladja, mert ez a monoton ütem, amihez majdnem az összes masszázstechnika alkalmazkodik számára kiszámítható és amit elvár mindig azt kapja ugyanabban az ütemben. Akkor van a nyomás amikor számít rá és ebbe tud belenyugodni a kliens annyira, hogy elhiszi, hogy tudja, hogy mi fog következni és ezért már nem figyel.

A jó masszázsokban ez segíti az ügyfelet a pihenéshez. Ez a jó az ügyfélnek, mivel a kliens ebbe tud belepihenni, bizalmi légkört teremt. A tudat lazítja a kontrollját, és el tud lazulni.


Ezzel egy eléggé részletes és nagyon használható, nagyon tanácsot adhattunk azoknak, akik el szeretnék dönteni, hogy melyik masszőrt válasszák.

Másrészt a cikk sorozat azok számára is segítséget nyújthat, akik masszőrök és most indultak és segítségre várnak.

A gyakorlott masszőrök számára is segítséget nyújthat a technikájuk tökéletesítésében, illetve tippeket adhat a számukra, hogy még jobb szolgáltatást nyújtsanak.


HA SZERETNÉL EGY JÓ SHIATSU MASSZŐRT, AKKOR KATTINTS IDE

A szerző