2019. július 14. vasárnap | Jenei Martincsevicsné Gizella A tökmagolaj egy fantasztikus olaj. Talán hallottál már te is arról, hogy mennyi értékes összetevővel rendelkezik. Tartalmaz például E-vitamint és A-vitamint, valamint magas telítetlen zsírsav tartalma és egyéb értékes összetevői miatt számos egyéb betegség megelőzésében is fontos szerepet játszhat, mint például: prosztata jóindulatú megnagyobbodása gyakori felfázások, húgyúti megbetegedések, gyulladásos megbetegedések szív- és érrendszeri megbetegedések (érelmeszesedés, infarktus) mindezek mellett segíthet az immunrendszer erősítésében segíthet az optimális agyműködés fenntartásában a telítetlen zsírsavak növelik az inzulinérzékenységet és csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal elősegíthetik a peteérést és a fogamzást, valamint segíthetik az embrió egészséges fejlődését segíthet az emésztési problémák megelőzésében (a telítetlen zsírsavak segíthetnek felgyorsítani az anyagcserét) Amikor azonban elindulsz, hogy beszerezz egy üveggel magadnak, akkor szembesülsz vele, hogy nem is olyan könnyű dolog választani a sokféle palack közül. Miért van ilyen sokféle tökmagolaj a boltok polcain? Miben más az egyik és vajon melyiket érdemes választanod? Erről írtam ma neked! Manapság egyre többféle tökmagolajat találhatsz a bioboltokban, herbáriákban vagy akár az internetes felületeken a webáruházakban. Hamar szembesülhetsz azzal is, hogy nem csupán az elnevezésekben, hanem az árakban is megjelenik ez a sokféleség. Az első, amivel tisztában kell lenned, hogy a tökmagolaj nem csupán egyféle módon készülhet. A sajtolás technológiája különböző lehet, ami szinte mindent befolyásol a későbbiekben. Megkülönböztetünk ugyanis hidegen sajtolt és melegen sajtolt tökmagolajat. A hidegen sajtolt elnevezés annyit takar, hogy a megtisztított magokat mindeféle beavatkozás nélkül tesszük a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nincs hőkezelés, nincs hozzáadott anyag, csak a színtiszta olaj. Az ilyen módon készült tökmagolaj kaphatja meg a hidegen sajtolt tökmagolaj elnevezést. Véleményem szerint ez a legértékesebb tökmagolaj, hiszen mivel nincs magas hőmérséklet, ezért így lehet leginkább megőrizni a tökmag értékes tulajdonságait. A melegen sajtolás (más néven pl. hagyományos eljárással készült, őrségi módszerrel készült) már egy bonyolultabb folyamat, melyet úgy képzelj el, hogy a megtisztított magokat ledarálják, vízzel és sóval összegyúrják, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják és csak ezután sajtolják ki belőlük az olajat. Ennek a technológiának köszönhetően a tökmagolaj sötétebb színű és kissé pörkölt ízvilágú lesz. Ezen felül még előfordulhatnak olyan olajak is, amelyek az előbb említett két technológia keveréséből származnak. Vannak ugyanis gyártók, akik hevítik a magokat és csak ezután teszik bele a hidegen sajtolásra alkalmas gépbe. A fentiek tükrében találkozhatsz sokféle elnevezéssel, mint például hagyományos eljárással készített tökmagolaj, őrségi tökmagolaj, tökmag étolaj, tökmag salátaolaj és még sorolhatnám. Hogyan döntsd el, hogy melyik tökmagolajat válaszd? A legegyszerűbb, ha előre meghatározod, hogy milyen céllal keresel tökmagolajat. A tökmagolajnak ugyanis kétféle fogyasztási módját szoktam javasolni: 1. Kúraszerűen fogyasztva 2. Ételekhez adagolva A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden reggel, éhgyomorra elfogyasztasz egy evőkanál tökmagolajat, hogy élvezd pozitív élettani hatásait. Egy kúra minimum 3 hónap legyen. Ha ilyen céllal fogyasztanád a tökmagolajat, akkor kizárólag a hidegen sajtolt változatot ajánlom, mivel ahogy korábban olvashattad, ennél nincs hőkezelés, vagyis a lehető legjobban megőrizhetők az olajos magvak értékes tulajdonságai. Ha azonban csupán ételeidet szeretnéd ízesíteni, akkor nyugodtan választhatod a hidegen sajtolt vagy a hagyományos eljárással, vagyis melegen sajtolt tökmagolajat is. A melegen sajtolt tökmagolaj íze markánsabb a hidegen sajtolténál. Azt is mondhatnám, hogy pörkölt mellékíze van, míg a valódi hidegen sajtolt tökmagolajnak a tökmagra jellemző nyersebb íze van. Korábban említettem, hogy az árakban is találhatsz lényeges különbségeket, ha az egyes gyártók tökmagolaját megnézed. Az árkülönbözet adódhat abból, hogy a hidegen sajtolásnál a magas hőmérséklet hiánya miatt lényegesen kevesebb olajat tudunk kisajtolni egy adott mennyiségű magból. Míg azok a gyártók, akik felhevítik, pirítják a magokat, ugyanazon mennyiségből több olajhoz jutnak, így nagyobb kihozatallal dolgozhatnak, tehát olcsóbban is tudják kínálni a terméküket. Azt hiszem, hogy ha ezeket mind szem előtt tartod, akkor már tudni fogod, hogy melyik tökmagolaj a legmegfelelőbb számodra és nyugodt szívvel választasz a boltok vagy az internetes áruházak kínálatából. Kattints ide a 100 % természetes hidegen sajtolt tökmagolajhoz! A szerző Jenei Martincsevicsné Gizella See author's posts