A tökmagolaj egy fantasztikus olaj. Talán hallottál már te is arról, hogy mennyi értékes összetevővel rendelkezik. Tartalmaz például E-vitamint és A-vitamint, valamint magas telítetlen zsírsav tartalma és egyéb értékes összetevői miatt számos egyéb betegség megelőzésében is fontos szerepet játszhat, mint például:
- prosztata jóindulatú megnagyobbodása
- gyakori felfázások, húgyúti megbetegedések, gyulladásos megbetegedések
- szív- és érrendszeri megbetegedések (érelmeszesedés, infarktus)
- mindezek mellett segíthet az immunrendszer erősítésében
- segíthet az optimális agyműködés fenntartásában
- a telítetlen zsírsavak növelik az inzulinérzékenységet és csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal elősegíthetik a peteérést és a fogamzást, valamint segíthetik az embrió egészséges fejlődését
- segíthet az emésztési problémák megelőzésében (a telítetlen zsírsavak segíthetnek felgyorsítani az anyagcserét)
Amikor azonban elindulsz, hogy beszerezz egy üveggel magadnak, akkor szembesülsz vele, hogy nem is olyan könnyű dolog választani a sokféle palack közül.
Miért van ilyen sokféle tökmagolaj a boltok polcain?
Miben más az egyik és vajon melyiket érdemes választanod?
Erről írtam ma neked!
Manapság egyre többféle tökmagolajat találhatsz a bioboltokban, herbáriákban vagy akár az internetes felületeken a webáruházakban. Hamar szembesülhetsz azzal is, hogy nem csupán az elnevezésekben, hanem az árakban is megjelenik ez a sokféleség.
Az első, amivel tisztában kell lenned, hogy a tökmagolaj nem csupán egyféle módon készülhet. A sajtolás technológiája különböző lehet, ami szinte mindent befolyásol a későbbiekben.
Megkülönböztetünk ugyanis hidegen sajtolt és melegen sajtolt tökmagolajat. A hidegen sajtolt elnevezés annyit takar, hogy a megtisztított magokat mindeféle beavatkozás nélkül tesszük a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nincs hőkezelés, nincs hozzáadott anyag, csak a színtiszta olaj. Az ilyen módon készült tökmagolaj kaphatja meg a hidegen sajtolt tökmagolaj elnevezést. Véleményem szerint ez a legértékesebb tökmagolaj, hiszen mivel nincs magas hőmérséklet, ezért így lehet leginkább megőrizni a tökmag értékes tulajdonságait.
A melegen sajtolás (más néven pl. hagyományos eljárással készült, őrségi módszerrel készült) már egy bonyolultabb folyamat, melyet úgy képzelj el, hogy a megtisztított magokat ledarálják, vízzel és sóval összegyúrják, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják és csak ezután sajtolják ki belőlük az olajat. Ennek a technológiának köszönhetően a tökmagolaj sötétebb színű és kissé pörkölt ízvilágú lesz.
Ezen felül még előfordulhatnak olyan olajak is, amelyek az előbb említett két technológia keveréséből származnak. Vannak ugyanis gyártók, akik hevítik a magokat és csak ezután teszik bele a hidegen sajtolásra alkalmas gépbe.
A fentiek tükrében találkozhatsz sokféle elnevezéssel, mint például hagyományos eljárással készített tökmagolaj, őrségi tökmagolaj, tökmag étolaj, tökmag salátaolaj és még sorolhatnám.
Hogyan döntsd el, hogy melyik tökmagolajat válaszd?
A legegyszerűbb, ha előre meghatározod, hogy milyen céllal keresel tökmagolajat. A tökmagolajnak ugyanis kétféle fogyasztási módját szoktam javasolni:
1. Kúraszerűen fogyasztva
2. Ételekhez adagolva
A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden reggel, éhgyomorra elfogyasztasz egy evőkanál tökmagolajat, hogy élvezd pozitív élettani hatásait. Egy kúra minimum 3 hónap legyen. Ha ilyen céllal fogyasztanád a tökmagolajat, akkor kizárólag a hidegen sajtolt változatot ajánlom, mivel ahogy korábban olvashattad, ennél nincs hőkezelés, vagyis a lehető legjobban megőrizhetők az olajos magvak értékes tulajdonságai.
Ha azonban csupán ételeidet szeretnéd ízesíteni, akkor nyugodtan választhatod a hidegen sajtolt vagy a hagyományos eljárással, vagyis melegen sajtolt tökmagolajat is. A melegen sajtolt tökmagolaj íze markánsabb a hidegen sajtolténál. Azt is mondhatnám, hogy pörkölt mellékíze van, míg a valódi hidegen sajtolt tökmagolajnak a tökmagra jellemző nyersebb íze van.
Korábban említettem, hogy az árakban is találhatsz lényeges különbségeket, ha az egyes gyártók tökmagolaját megnézed. Az árkülönbözet adódhat abból, hogy a hidegen sajtolásnál a magas hőmérséklet hiánya miatt lényegesen kevesebb olajat tudunk kisajtolni egy adott mennyiségű magból. Míg azok a gyártók, akik felhevítik, pirítják a magokat, ugyanazon mennyiségből több olajhoz jutnak, így nagyobb kihozatallal dolgozhatnak, tehát olcsóbban is tudják kínálni a terméküket.
Azt hiszem, hogy ha ezeket mind szem előtt tartod, akkor már tudni fogod, hogy melyik tökmagolaj a legmegfelelőbb számodra és nyugodt szívvel választasz a boltok vagy az internetes áruházak kínálatából.
Kattints ide a 100 % természetes hidegen sajtolt tökmagolajhoz!