Barion Pixel

A tökmagolaj egy fantasztikus olaj. Talán hallottál már te is arról, hogy mennyi értékes összetevővel rendelkezik.  Tartalmaz például E-vitamint és A-vitamint, valamint magas telítetlen zsírsav tartalma és egyéb értékes összetevői miatt számos egyéb betegség megelőzésében is fontos szerepet játszhat, mint például:

  • prosztata jóindulatú megnagyobbodása
  • gyakori felfázások, húgyúti megbetegedések, gyulladásos megbetegedések
  • szív- és érrendszeri megbetegedések (érelmeszesedés, infarktus)
  • mindezek mellett segíthet az immunrendszer erősítésében
  • segíthet az optimális agyműködés fenntartásában
  • a telítetlen zsírsavak növelik az inzulinérzékenységet és csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal elősegíthetik a peteérést és a fogamzást, valamint segíthetik az embrió egészséges fejlődését
  • segíthet az emésztési problémák megelőzésében (a telítetlen zsírsavak segíthetnek felgyorsítani az anyagcserét)

Amikor azonban elindulsz, hogy beszerezz egy üveggel magadnak, akkor szembesülsz vele, hogy nem is olyan könnyű dolog választani a sokféle palack közül.

Miért van ilyen sokféle tökmagolaj a boltok polcain?

Miben más az egyik és vajon melyiket érdemes választanod?

Erről írtam ma neked!

Manapság egyre többféle tökmagolajat találhatsz a bioboltokban, herbáriákban vagy akár az internetes felületeken a webáruházakban. Hamar szembesülhetsz azzal is, hogy nem csupán az elnevezésekben, hanem az árakban is megjelenik ez a sokféleség.

Az első, amivel tisztában kell lenned, hogy a tökmagolaj nem csupán egyféle módon készülhet. A sajtolás technológiája különböző lehet, ami szinte mindent befolyásol a későbbiekben.

Megkülönböztetünk ugyanis hidegen sajtolt és melegen sajtolt tökmagolajat. A hidegen sajtolt elnevezés annyit takar, hogy a megtisztított magokat mindeféle beavatkozás nélkül tesszük a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nincs hőkezelés, nincs hozzáadott anyag, csak a színtiszta olaj. Az ilyen módon készült tökmagolaj kaphatja meg a hidegen sajtolt tökmagolaj elnevezést. Véleményem szerint ez a legértékesebb tökmagolaj, hiszen mivel nincs magas hőmérséklet, ezért így lehet leginkább megőrizni a tökmag értékes tulajdonságait.

A melegen sajtolás (más néven pl. hagyományos eljárással készült, őrségi módszerrel készült) már egy bonyolultabb folyamat, melyet úgy képzelj el, hogy a megtisztított magokat ledarálják, vízzel és sóval összegyúrják, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják és csak ezután sajtolják ki belőlük az olajat. Ennek a technológiának köszönhetően a tökmagolaj sötétebb színű és kissé pörkölt ízvilágú lesz.

Ezen felül még előfordulhatnak olyan olajak is, amelyek az előbb említett két technológia keveréséből származnak. Vannak ugyanis gyártók, akik hevítik a magokat és csak ezután teszik bele a hidegen sajtolásra alkalmas gépbe.

A fentiek tükrében találkozhatsz sokféle elnevezéssel, mint például hagyományos eljárással készített tökmagolaj, őrségi tökmagolaj, tökmag étolaj, tökmag salátaolaj és még sorolhatnám.

Hogyan döntsd el, hogy melyik tökmagolajat válaszd?

A legegyszerűbb, ha előre meghatározod, hogy milyen céllal keresel tökmagolajat. A tökmagolajnak ugyanis kétféle fogyasztási módját szoktam javasolni:

1. Kúraszerűen fogyasztva

2. Ételekhez adagolva

A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden reggel, éhgyomorra elfogyasztasz egy evőkanál tökmagolajat, hogy élvezd pozitív élettani hatásait. Egy kúra minimum 3 hónap legyen. Ha ilyen céllal fogyasztanád a tökmagolajat, akkor kizárólag a hidegen sajtolt változatot ajánlom, mivel ahogy korábban olvashattad, ennél nincs hőkezelés, vagyis a lehető legjobban megőrizhetők az olajos magvak értékes tulajdonságai.

Ha azonban csupán ételeidet szeretnéd ízesíteni, akkor nyugodtan választhatod a hidegen sajtolt vagy a hagyományos eljárással, vagyis melegen sajtolt tökmagolajat is. A melegen sajtolt tökmagolaj íze markánsabb a hidegen sajtolténál. Azt is mondhatnám, hogy pörkölt mellékíze van, míg a valódi hidegen sajtolt tökmagolajnak a tökmagra jellemző nyersebb íze van.

Korábban említettem, hogy az árakban is találhatsz lényeges különbségeket, ha az egyes gyártók tökmagolaját megnézed. Az árkülönbözet adódhat abból, hogy a hidegen sajtolásnál a magas hőmérséklet hiánya miatt lényegesen kevesebb olajat tudunk kisajtolni egy adott mennyiségű magból. Míg azok a gyártók, akik felhevítik, pirítják a magokat, ugyanazon mennyiségből több olajhoz jutnak, így nagyobb kihozatallal dolgozhatnak, tehát olcsóbban is tudják kínálni a terméküket.

Azt hiszem, hogy ha ezeket mind szem előtt tartod, akkor már tudni fogod, hogy melyik tökmagolaj a legmegfelelőbb számodra és nyugodt szívvel választasz a boltok vagy az internetes áruházak kínálatából.

 

Kattints ide a 100 % természetes hidegen sajtolt tökmagolajhoz!

 

A szerző