Mire használható a mexikói földicseresznye?
A paradicsomhoz hasonlóan számtalan módon készíthetünk ételt belőle.
Nálunk is egyre jobban terjed, sokan ültetik kertekben, bár szokatlan zamata európai embernek furcsának tűnik.
Megjegyzem, számomra jóval barátságosabb íze van mint rokonának, a jóval hosszabb tenyészidejű perui földicseresznyének, a Physalis peruviana-nak. Ez csak a fagyok közelében érik be, bogyói csak aprócskák, és bár kétségtelenül a cseresznyére emlékeztető íze van, de émelyítő mellékízzel.
Egyaránt eszik zölden vagy érett állapotban, főzve vagy párolva, zöldségnek vagy lekvárként; a friss, érett bogyókat nyersen is. Salátákhoz is keverik, de fogyasztják grillezve is. Levét üdítőnek isszák.
A tomatillo a mexikói salsa (fűszerszósz) egyik fő alapanyaga (a többi hozzávaló a paradicsom, a chili, a vöröshagyma és a fokhagyma). Van, hogy nyersen aprítják a kész salsába, máskor kevés vízben, fedett serpenyőben 5-7 percig főzik, és ezután adják hozzá az ízesítőket. A salsa fűszerezése területenként változik, de leggyakrabban borssal, szurokfűvel és némi korianderzölddel ízesítik.