A masticha, vagy mastrix egy fa gyantája, mely gyógyhatású.

Itthon kevéssé ismert, bár már egyre több masticha alapú gyógytermék található meg a bio- és gyógynövényboltok polcain.

masticha, mastix gyanta, hiószi masztix, Pistacia lentiscus

Milyen növényből származik a masticha?

A mastix a szömörcefélék (kesufafélék) (Anacardiaceae) családjába tartozó fa gyantája. Az ebbe a családba tartozó fák kicsiny, 5 tagú virágokat hoznak. Ebbe a családba tartozik a kesudió vagy akazsu (Anacardium occidentale), a mangó (Mangifera indica), valamint az ehető pisztácia (Pistacia vera) is.

A mastix gyanta egy kis, örökzöld bokor vagy fa – egy speciális pisztácia fajta, a Pistacia lentiscus – ágainak és törzsének megsértése után kifolyó rögöcskéket jelenti. Ez a kifolyó nedv borsó nagyságú gömböcskék alakját veszi fel száradás után. Enyhén illatos és könnyen szétmorzsolható.

A masztix fának bőrszerű, szárnyalt levelei vannak és kicsiny, kezdetben piros, később fekete termései.

A Pistacia lentiscus egy lassan növő fafajta, a legnagyobb magasságát – kb. 5 métert – 40-50 év alatt éri el. A gyanta az 5. évtől nyerhető ki és a maximális évi 1 kg hozam a 12. évtől nyerhető ki belőle.

masticha, mastix gyanta, hiószi masztix, Pistacia lentiscus, masztix gyanta, masticha gyanta, csöppen

A maszticha gyanta kinyerése

Bár a különféle Pistacia fajok az egész mediterrán térségben elterjedtek, a masztix gyantát adó faj egyedül Chios szigetének déli részén nő. A teljes termés 24 faluból származik (Chios-sziget, Mastichochoria környéke, Görögország), ahol a masztic fa művelése és a masztix gyanta gyűjtése a régió kulturális örökségének része. A sűrű és meszes Mastichochoria talaj tökéletes feltételeket biztosít a növények számára a gyanta “készítéshez”. A legtöbb fa életciklusa eléri a 100 évet, de olyan fát is regisztráltak, mely a 200 évet is elérte.

Hagyományosan a masztic gyantát a fakéreg és a fatörzs felszíni bemetszéseiből nyerik egy speciális eszköz segítségével, amit görögül “ceditíria”-nak hívnak. Először a fa körüli talajt kézzel megtisztítják az ágaktól, levelektől és a gazoktól. Ezt követően kalcium-karbonát port szórnak a fa alá, melyet a helyiek “trapézi”-nek (asztal) hívnak. Erre csöpög majd rá a gyanta.

A bemetszéseket tipikusan júliusban és augusztusban végzik és a gyantát augusztus végén, illetve szeptemberben gyűjtik be kézzel. Más különféle gyűjtési módszert is alkalmaztak az elmúlt 20 évben, de a legtöbb új gyűjtési mód esetében sérült a gyanta minősége. A tradícionális módszer esetében minden esetben magas minőségű gyanta gyűjthető. Manapság a “folyékony gyűjtés” a legelterjedtebb gyűjtési mód. Ezen eljárás során a bemetszéseket lefedik egy szövetszerű anyaggal, az ún. “ethrel”-lel, mely elősegíti a gyantaképződést. Ezt követően a masztix-ot, mint folyékony pasztát gyűjtik be, mely nagyon gazdag lesz így esszenciális olajokban. Ezidáig elenyésző számú tanulmány foglalkozott azzal, hogy a tradícionális kinyerési mód és a modern kinyerési mód közötti különbségeket feltárja a keletkezett gyanta tekintetében.

Mivel a gyanta nagyon értékes rengeteg próbálkozás volt a tekintetben, hogy más régiókra is kiterjesszék a termesztését. Ezek a kísérletek mind azzal zárultak, hogy vagy extrém kevés, vagy semennyi gyantát nem sikerült produkálni ezeken az új területeken. Ezért 1997 óta a chios-i maszticha Oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott (PDO) az Európai Uniótól és 2014-ben a chios-szigeteki termersztést know-how-ja az UNESCO Világörökség részévé vált.

Hol honos a masticha fa?

A Pistacia lentiscus fafajta a Földközi-tenger egyes vidékein (főként Egyiptomban), illetve Görögország területén található meg. Érdekessége, hogy Görögországban az értékes gyantát csak a Chios-szigetén található Pistacia lentiscus adja.

görög szigetek, Chiosz sziget

Érdekesség továbbá, hogy Chiosz-szigetén belül is kizárólag a déli részen termesztik.

Emiatt a Pistacia lentiscus fajtát az ehető pisztáciát adó fajta (Pistacia vera) helyett hívják Hiószi pisztáciának is.

 

A masticha elnevezései

Többféle elnevezéssel is illetik ezt az értékes gyantát adó pisztácia fajt.

 • hiószi pisztácia
 • maszticha
 • mastix
 • lentiszkusz
 • masztikó
 • masztikusz fa
 • gyanta mastix
 • masztixbalzsam
 • masztic gyanta

 

Milyen anyagokat tartalmaz ez a gyógy-gyanta?

Ez a gyógy-anyag gyantasavat, illóolajat, keserűanyagot tartalmaz.

Egy kutatás több mint 120 kémiai összetevőt azonosított a gyantában.

Ezek a fő komponensek:

 • természetes polimer,
 • savas és semleges triterpének.

Az azonosított 120 összetevő közül számos összetevőt kutattak már és bebizonyosodott az antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, daganatellenes, cukorbetegséget gyógyító, szívvédő és rákellenes hatásuk.

masticha, mastix gyanta, hiószi masztix

Mire jó a mastix?

Egyiptomban ennek a növénynek a mézgáját halottak bebalzsamozására használták.

Az ókori időktől fogva ismeretes antioxidáns hatása. Az egyiptomi földművesek vajolaj avasodásának gátlására használták. Számtalan modern kutatás is megerősíti ezen hatását.

Később elvétve nyugtató- vagy altatószerként alkalmazták, de puffadásra és vizelethajtó szerként, ekcémák, furunkulusok és más bőrproblémák kezelésére is használták.

Érdekes alkalmazása volt az, hogy lyukas fogakat tömtek be vele.

Vérzéscsillapító labdacsokba, tapaszokba, gerincfolyadék-vizsgálathoz használják.

Ragasztóanyaghoz, például színészek bajuszok, szakállak ragasztására használják.

2015-ben a Pistacia lentiscus L. gyantáját az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) növényi gyógyanyagként regisztrálta 2 terápiás indikációval. Az egyik az emésztési panaszok kezelése, a másik a bőrgyulladások kezelése, ideértve a kisebb sebek kezelését is.

Az elmúlt években a Chios masztic gyantát egyre szélesebb körben alkalmazzák gyógyászati anyagokban, étrendkiegészítőkben, kozmetikumokban és számos kutatás fókuszába került.

Chios-i masztix: könnyek, rágógumi, étrendkiegészítő kapszula, kozmetikai termékek, fogápolási termékek, bőrápolási termékek formájában kerül forgalomba szerte Görögországban és a nemzetközi piacokon is.

A masztix gyanta használható főzésre is: a hagyományos ételek elkészítéséhez (pl. sütemények, köretek), italok elkészítéséhez is használható.

A gyantát használják szent célokra is.

Állítólag ez a jeruzsálemi balzsam egyik titkos összetevője is.


Kutatások eredményei a masztix gyanta hatásainak vizsgálatára

A gyanta és illóolajának hatása a Clostridum botulinum nevű baktériumra

Az International Journal of Food Microbiology  újságban megjelent egyik tanulmány szerint a masztic gyanta és annak illóolaja a Clostridum botulinum nevű baktérium ellen is hatásos. Ez a baktérium fajta a legsúlyosabb ételmérgezésért – az ún. botulizmusért – felelős.

A gyantát és annak esszenciális olaját önmagában, illetve alkoholos oldatban vizsgálták. A vizsgálat eredménye, hogy a gyanta alkoholos oldata teljesen meggátolta a baktérium szaporodását. A gyantás alkoholnak sokkal nagyobb hatása volt a baktériumra, mint az alkoholnak önmagában.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az A típusú baktériumok sokkal érzékenyebbek voltak a gyantára és a gyanta olajra, mint a B típusú baktériumok.


A hiószi maszticha gyanta: egy növényi gyanta gyógyszerészeti és orvos-biológiai tulajdonságokkal

A vizsgálatot elsősorban a masticha gyanta olajával végezték. A gyantának és az illóolajának közel 70 összetevőjét izolálták ebben a vizsgálatban és számos gyógyhatását igazolták.
Ezek az alábbiak:
 1. azon baktériumok és gombák elpusztítása, melyek emésztési zavarokat, fogkövet vagy rossz lehelletet okoznak
 2. az autoimmun betegségek szimptómáinak drámai csökkenése, aktív Crohn betegek bizonyos szimptómáinak javulása, asztma szimptómák javulása egereken;
 3. a kardiovalszkuláris rendszer védelme a teljes koleszterinszint csökkentése révén (patkány és humán kísérlet egyaránt);
 4. daganatellenes hatás;
 5. a funkcionális emésztési zavar szimptómáinak javulása a pácienseken.

A masticha gyanta helyi alkalmzása gyulladás-ellenes és viszketést megszüntető hatást váltott ki allergiás dermatitisz esetén egereknél

A bőrallergiás – ideértve az atópiás dermatitiszt is – betegek száma az utóbbi időben drámaian emelkedett. Az ilyen esetekre alkalmazott gyógyszerek komoly mellékhatásokkal járnak, a mellett, hogy drágák is. Emiatt a maszticha gyanta egy költségkímélőbb és természetesebb megoldás lehet.

Különféle töménységű mastix gyanta oldattal ecsetelték külsőleg egerek bőrét allergiás dermatitisz esetén. Az egerek viselkedésbeli változásait (pl. vakaródzás), valamint a bőrszövetek mikroszkópos vizsgálatával a szövetek változását figyelték.

A vizsgálatok eredménye

A mastix helyi alkalmazása jelentősen javította a fülek megdagadását, a vakaródzást, a bőr állapotának javulását. A szövettani vizsgálat megerősítette a gyulladásellenes hatásokat. A gyulladásellenes és viszketést megszüntető hatások mind a 3 %-os, mind az 5 %-os masztix oldat esetében egyaránt jelentkeztek.


Kutatás a masticha gyanta tradícionális és modern alkalmazási formáiról

A chiosz-szigeteki helyi lakosok az elmúlt 2500 évben az ókori időktől fogva használják a béltraktus megbetegedéseire és kozmetikai célokra.

A masztix alkalmazásának talán legrégebbi írásos dokumentuma Hérodotosztól származik a Kr.e. 5. századból. Hérodotosz állítása szerint a levászon csíkokat, mellyel a halottakat betekerték egy “gyantából nyerték az egyiptomiak ragasztó helyett”. Hérodotosz nem nevezte meg a gyanta származási helyét. EGy 7. századi múmia viszgálata alapján azonban nagy bizonyossággal állítható, hogy a hiószi gyanta ez a gyanta.

Olyan ókori gyógyászati szövegekben is megjelenik, mint Galénosz, Pliniusz, Thoephrasztusz és Dioszkoridesz. Később, a bizánci időkben és a középkorban a chiószi gyanta iránti kereslet kimerült a népi gyógyászat részéről, majd később a hivatalos gyógyászok is bekapcsolódtak ebbe egész Európában és Ázsiában.

A chios masztix gyanta jótéteményeit számos kutatás igazolta az emésztési problémák, a sebek kezelése, a bőrgyulladások és égések, a plasma lipid és a vércukorszint csökkentése esetén és a szájüreg kezelésénél.

A kutatások szerint ezeket a tulajdonságokat a triterpéneknek és az illékony összetevőknek köszönheti. Ugyanakkor – köszönhetően a gyanta kémiai komplexitásának és a fő összetevők kereskedelmi standardjai hiányának – van egy nagy űr a kutatások / irodalom és a gyakorlati alkalmazás között.

Ezért lenne fontos, hogy a gyakorlati alkalmazás is minél jobban kutatva lenne. Jó lenne, ha előtérbe kerülnének az olyan vizsgálatok, ahol a gyanta a maga komplexitásában kerül górcső alá.


Forrás

 1. Rápóti Jenő – Remváry Vilmos: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 9632425944
 2. Dr. Dános Béla: Farmakobotanika, a gyógynövénytan alapjai, Argumentum Kiadó, Budapest, 2006, ISBN 9634462049
 3. Volume 94, Issue 3, 1 August 2004, Pages 313-322  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160504000790
 4. KONSTANTINOS S. DIMASPANAYOTIS PANTAZIS and RAMA RAMANUJAM: 
 5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711321002221;  Volume 91, October 2021, 153679

 

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!