Kvasz vagy kvász, egészséges házi készítésű ital.
Kvasz
Nem is egy Oroszországban járt embertől hallottam valaha, hogy megdöbbenve látta, ahogy jött egy lajtoskocsi, amiről ordítottak, hogy ,,kvász, kvász”.
Az emberek pedig szaladtak kannákkal, vödrökkel, vásároltak az olcsó folyadékból, amelynek ,,almamust-szerű” íze volt.
Csak mosolyogtam magamban, akkor már ismertem – még az internet nélküli világban – ezen egyszerű ital egyik receptjét.
Hatóanyagai
Tejsav, szénsav, 1-5 % alkohol, B vitaminok, aminosavak, mikroelemek.
Veszélyek
Pár szemnél több mazsola adagolásával felmegy az alkohol tartalom 5 %-ra vagy többre!
A neten százszámra keringő receptek cukrot is javasolnak bele, sokszor igen sok cukrot.
NE tegyünk bele, mert ezzel alkoholt készítünk, nem pedig egészséges italt! És közvetlenül autóvezetés előtt egyiket se igyuk !
A Kvasz gyógyhatásai
A kefirhez és kumiszhoz hasonló.
Egészségmegőrzésre, főleg emésztőszervi betegségek megelőzésére alkalmas tejsavtartalmú gyógyital.
Üdít, oltja a szomjat, javítja az emésztést, erősítésre, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlott. (Ahogy a már említett hazai rokona is.)
Kvasz készítése
1 kg szeletelt, száraz rozskenyeret pirítsunk meg sütőben.
Tegyük egy nagyobb lábasba és öntsük le 8 liter lobogóan forró vízzel.
Kézmelegre hűlve tegyük bele az előkészített maréknyi kovászt (készítését lásd alább) és pihentessük 12 órán át.
Literes csavaros fedelű üvegekbe tegyünk pár szem mazsolát és szűrjük rá a folyadékot.
A lezárt üvegeket pincében, hűvös éléskamrában 3-4 hétig tároljuk, aztán fogyasztható.
Kovász készítése a kvaszhoz
Teljes kiőrlésű rozslisztet vízzel puha tésztává keverünk és ezt egy befőttesüvegbe tesszük.
Szalvétával takarjuk, jó meleg helyen álljon.
Egy nap múlva felét kiöntjük, ennek helyét pedig új, frissen kevert vizes rozsliszttel pótoljuk, összekeverve a régit az újjal.
Mindezt 4-5 napon át ismételjük. Végül egy kellemes, enyhén savanykás illatú felfuttatott kovászt nyerünk.
Ettől lesz a kvasz igazából egészséges kvasz!
NEM a cukorral kierőszakolt károsan magas alkohol tartalomtól!
Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!
Közreadta: Kovács Péter Zoltán, Szécsény
Egy régebbi forrás: Gyógyító ehető gombáink. Bp.1998