A kiskunsági térségben található gyógynövényeket bemutató tájház nyílt a Bács-Kiskun megyei Kunadacson. Ez egy uniós támogatással megvalósuló kezdeményezés a gyógynövények megismerése érdekében. Bővebben itt olvashattok róla:

A tájház első terme a kiskunsági régiót mutatja be képekkel és leírásokkal, a másodikban pedig a begyűjtött növények felhasználási módjait és a belőlük készült termékeket tekinthetik meg az érdeklődők. A projekt a Európai Unió közel 36 ezer eurós támogatásával készült. A beruházást az önkormányzat is támogatta, mert fontosnak tartotta, hogy a helyi lakosok és a településre látogatók is minél többet tudjanak a tájjellegű értékekről, köztük a kiskunsági régióhoz szervesen hozzátartozó természetes növényi kincsekről, valamint azok hasznosítási lehetőségeiről.

A Central Europe program támogatásával, a Traditional and Wild projekt keretein belül felépült tájházban bemutatják a régi gyógynövénygyűjtési hagyományokat, valamint azt is, hogy napjainkban hogyan lehet felhasználni a természetvédelmi területeken gyűjthető növényeket.

A Traditional and Wild projekt európai uniós támogatásból megvalósuló kezdeményezés, négy országban kilenc szakmai szervezet tevékenységét fogja össze. A program célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos információkat. A program végére a résztvevő szervezetek olyan szociális és gazdasági modellt dolgoznak ki, amelynek célja egyrészt a hagyományok megőrzése és továbbadása, valamint az is, hogy – megismertetve a vadon élő gyógynövények gyűjtési módját az alacsony foglalkoztatású területek lakóival – csökkenjen a munkanélküliség. A program vezetője a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke.

A közös munkában három további országban, Csehországban, Szlovéniában és Lengyelországban működő partnerszervezetek vesznek részt.

Kunadacs itt található:

Nagyobb térképre váltás

MTI

Fotó: Kunadacs honlapja