Cibere készítése otthon, egyszerűen.
Cibere – a böjtölők és aratók itala
Más néven cibre, keszőce vagy kiszi.
Hazánkban évszázadok óta ismert savanykás ital, kb. az orosz kvasz hazai megfelelője, kevés ecetsav tartalommal.
Hatóanyagok: Tejsav, ecetsav és a gabona korpájából kioldódó számtalan vitamin és ásványi anyag.
Hatásai, használata
- Aratás idején az egyik legkedveltebb, legelterjedtebb ital volt egykor. Pincehidegre hűtve hordták az aratóknak kiváló hűsítő, szomjoltó hatása miatt.
- A húsvét előtti nagyböjti időszakban naponta fogyasztották egykor. Kiváló tavaszi regeneráló, vértisztító hatását tapasztalták. Ősi megújító hatását a tavaszi kiszebábutól kölcsönvett neve is őrzi.
- Tojásleves és sok másféle leves kiváló alapleveként is használták egykor.
- Tejfölös levesek savanyítására ecet helyett a kész leveshez is öntötték egykor.
- A cibere készítésénél maradt üledéket kovász, élesztő helyett tészták kelesztésére is használták egykor.
Cibere készítése
Rozs vagy búza korpáját, esetleg durvára őrölt daráját tegyük egy nagy edénybe és lobogóan forró vízzel öntsük le. (Pontos méricskélést soha nem alkalmaztak.)
Takarjuk le újságpapírral, esetleg tehetünk bele kovászt is (lásd a kvasznál), de egyáltalán nem lényeges, enélkül is megerjed. Meleg szobában vagy tűzhely közelében 2-4 nap alatt kierjed.
Az üledékről leszűrt savanykás folyadék a cibere, frissen vagy lehűtve fogyasztható.
Az üledékre még egy-két alkalommal önthetünk meleg vizet, hogy újra ciberét készítsünk.
Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!
KATTINTS IDE A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!
Közreadta: Kovács Péter Zoltán Szécsény
Egy régi forrás: Gyógyító ehető gombáink. Bp.1998.