2021. december 29. szerda | dr Jung Andrea Az amla – más néven indiai egres, indiai pöszméte, amalaki vagy Vayastha – egy indiai fa gyümölcse, és egyben az ayurvéda egyik legfontosabb gyógynövénye, szanszkrit elnevezése annyit tesz: „a legjobb gyógyító”. Az amla (Emblica officialis) Indiában az amla a gyógynövények között olyan, mint az arany az ásványok között. A fát szent faként tisztelik, úgy tartják, a bőség istennőjének lakhelye. Hajra és bőrre gyakorolt jótékony hatása miatt széles körben alkalmazzák külsőleg, és belsőleg is fogyasztható: Pozitív hatásai immunerősítő; öregedésgátló; gyulladáscsökkentő; antioxidáns; afrodiziákus hatása ismeretes. Őshazájában használják még fürdésre, ruhák mosására, ékszerek és konyhai eszközök tisztítására is. A tradícionális indiai orvoslásban (ayurvédában) a növény minden részét feldolgozzák: a gyümölcsét, magját, levelét, gyökerét, kérgét és virágát, majd különböző ayurvédikus készítményekbe kerülnek. Kozmetikai célra a friss és szárított gyümölcsét használják. A termés kimagasló mennyiségű C-vitamint tartalmaz, hússzor annyit, mint a narancs. Ezen kívül polifenolok, tanninok, aminosavak, antioxidánsok, ásványi anyagok gazdag tárháza, amelyek alkalmassá teszik az egészség megőrzésére. Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts