A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
Ennek a látszólag egyszerű kérdésnek az eldöntése valójában nem is olyan könnyű.
Mi minősül zöldségnek?
A zöldség kifejezés konyhatechnikai műszó. Általában zöldségnek hívjuk azt a növényt vagy növényi részt, amely emberi fogyasztásra alkalmas.
Kivéve a gyümölcsöket, a zöldségektől és a gyümölcsöktől is teljesen külön kategóriát képező gombákat, a gabonafajtákat és a fűszereket.
A zöldség definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.
Komplexebb megközelítés a zöldségnövény vagy a zöldségféle kifejezés, ami nemcsak a felhasználásra, hanem a termesztésre és a rendszertani sajátosságokra is utalhat, pl. hagymafélék, burgonyafélék stb.
A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.
Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.
Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg. (Termesztési szempontból mindkét növény zöldségféle.)
A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
Mivel a paradicsom egy termés, ezért botanikai értelemben gyümölcs. Termesztési szempontból és a hétköznapi nyelven viszont zöldség. E mellett a felhasználási módját tekintve is zöldség, hiszen pont olyan módon használjuk fel sós ételek készítésére, ahogy általában a zöldségeket szokás. Ez alól kivétel a nem érett gyümölcsből készített lekvár, a zöldparadicsom lekvár, mely a gyümölcskénti hasznosításra egy példa.
Az Amerikai Egyesült Államokban a 19. század végén vámi pereskedés is kerekedett abból, hogy zöldség-e vagy gyümölcs a paradicsom termése. Akkor a bíróság a zöldségre szavazott! Tehát azt mondhatjuk, hogy a paradicsom jogi értelemben is zöldség!
A paradicsom élettani hatása
A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aromaanyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12-féle vitamin található benne, közöttük a A-, B1-, B2-vitamin és 1.6 mg karotin jelentős.
Használhatjuk nyersen, gyümölcsként, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak.
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős.
A tomatin nevű alkoloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
Hámozva, a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.
Érdemes tehát fogyasztani függetlenül attól, hogy zöldség-e vagy gyümölcs!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!