Barion Pixel

A szívbetegségek megelőzése természetesen, több okból is megfontolandó lehetőség napjainkban. A szívinfarktus – pontosabban a szívkoszorúér elzáródása – során a szívizomba vért szállító egyik verőér eltömődik. Ez a betegség a világ számos országában vezető halálok, az USA-ban évente minden ötszázadik ember hal meg szívinfarktus miatt, ami hárompercenként egy felnőtt ember halálát jelenti. Lássuk, hogy mely természetes (és gyakorlatilag filléres) módszerek léteznek a szívbetegségek megelőzésére.A hagyományos kezelésen alapuló orvostudomány ma még nem alkalmazza a biztonságos, kíméletes és természetes gyógymódokat tartalmazó <<Ornish-módszert>>. A bypass műtét csupán átmeneti megoldást jelent. Rendszerint maguk a beépített bypass-ok (összekötő artériák) is eltömődnek néhány hónapon vagy éven belül. Jelenleg több, mint 878.000 ember szenved különböző szívbetegségekben az Egyesült Királyság területén. A kezelésük évente megközelítőleg 625 millió angol fontba kerül a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS). Ha ennek egy részét természetes gyógymódokra, vagy megelőzésre fordítanák, az NHS is jobban járna. A világon összesen 17 millió ember szenved különböző szívbetegségekben. Magyarországon évente mintegy 25.000 ember kap szívinfarktust. A különféle szívbetegségekben szenvedők aránya ennek négyszerese. A megelőzéshez tartozik például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelése.Továbbá meg kell győzni a beteget, hogy hagyja abba a dohányzást, fogyjon le, mozogjon többet, és igyekezzen hatékonyabban kezelni a stresszhelyzeteket (pl. meditációval, jógával).

 

Szívbetegségeket megelőző gyógynövények:

Korábbi <<cikkünkben>> beszámoltunk azokról az egyszerű módszerekről, melyeknek követésével megelőzhető a szívinfarktus. Ha ismeri a gyógynövényeket, ez az információ bizonyára nem érte meglepetésként. Nézzük meg, hogy milyen más – kifejezetten gyógyászati, és nem evési céllal szedett – gyógynövények segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében és gyógyításában.

 

fűzfa, fehér fűz, fűz, közönséges fűz, ezüstös fűz, kosárfűz, kányafa

Amaránt (disznóparéj, Amaranthus-fajok) :

Levele az egyik leggazdagabb növényi kalciumforrásunk, és ezzel jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát is. Sok kalciumot tartalmaz még – többek között – a fehér libatop, a nagy csalán, a lóbab, a vízitorma, az édesgyökér, a majoránna, a csombor, a vörös here hajtása és a kakukkfű.

 

 

fűzfa, fehér fűz, fűz, közönséges fűz, ezüstös fűz, kosárfűz, kányafa, a szívbetegségek megelőzése természetesen

Fűzfa (Salix fajok):

A fűzfakéreg szalicint tartalmaz, amely az aszpirin növényi eredetű alapanyaga. Sok kutatás bizonyítja, hogy a kis mennyiségben szedett aszpirin – napi 1/2-1 tabletta – jelentősen csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, ugyanis gátolja a vérrögképződést, amely a szívinfarktus kiváltó oka. 1/2-1 teáskanálnyi fehér fűzfa kéreg megközelítőleg 100.000 ppm (milliomodrész) szalicint tartalmaz (kb. 100 mg). 1 teáskanálnyi kéreg szükséges kb. 1 csésze teához. Forrásban lévő vízben kell áztatni 15 percig, majd le kell szűrni. Naponta, vagy kétnaponta 1 csészével szükséges inni.

 

erdei angyalgyökér

Angyalgyökér (Angelica archangelica):

Az angyalgyökérben 15 különböző béta-blokkoló vegyület van (az orvosok általában ezt szokták felírni a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésére). Ha béta-blokkoló gyógyszert szed, az angyalgyökér alkalmazását beszélje meg a kezelőorvosával.

 

 

 

cseregalagonya, kétbibés galagonya, egybibés galagonya

Galagonya (Crataegus-fajok):

A galagonya enyhe szíverősítő hatásáról ismert. Különösen hasznos a keringési zavar által kiváltott szívelégtelenség gyógyításában. A szívkoszorúerek kitágításával fokozza a szív véráramlását.

 

 

 

 

gyógynövény online kvíz, afrodiziákumok, a szívbetegségek megelőzése természetesen

 

Rozmaring (Rosmarinus officinalis):

A rozmaring az egyik, antioxidánsokban leggazdagabb gyógynövény, s ennek köszönhetően rendkívül hatékony tartósítószer. A benne található antioxidáns vegyületek akadályozzák a húsban lévő zsírok avasodását. Gyakorlatilag            ugyanazt teszik az emberi erekkel is.

 

 

Ez csak egy ízelítő a gyógynövények gazdag tárházából. Több oldalt meg lehetne tölteni a kövérporcsin, a szőlő, az amerikai mogyoró, a cikória, és az olívabogyó szívre gyakorolt jótékony hatásáról. Ezzel egy későbbi cikkben foglalkozunk.

Jó egészséget kívánunk!

A szerző