Barion Pixel

Rengeteg édesanya izgul most a napokban azon, hogy mi lesz a csemetéjével a bölcsőde, illetve az ovikezdés időpontjától. Ha Te is ezek közé az anyukák közé tartozol, akkor mindenképp érdemes elolvasnod ezt a cikket.

A gyerekek mindent éreznek és nem csak ovikezdés idején

Nagyon sokszor észre sem vesszük a negatív gondolatainkat, érzéseinket, félelmeinket, aggodalmainkat. Pedig ezek az érzelmek feszültté tesznek minket, amit nyilvánvalóan a gyermekünk is megérez. Ha Te anyukaként ideges vagy, azt a gyereked érezni fogja, és lehet, hogy hisztisebb, vagy zárkózottabb, sírosabb, esetleg agresszívebb lesz, de az is lehet, hogy teljesen másként jön ki rajta a feszültség.

Mindenesetre az, hogy érzékeli és átéli ő is azt a feszültséget, ami benned van, az szinte biztos!

Szóval mindenképpen célszerű oldani a benned lévő feszültséget, mert azáltal oldódik a gyermekedben lévő feszültség is.

szorongás

Azonosítsd a negatív gondolataidat

A feszültségoldás első lépése a tudatosítás

Figyeld a gondolataidat, és tudatosítsd a félelmeidet, aggodalmaidat, negatív gondolataidat. Ezután tereld a gondolataidat valamire, amik jobb érzést okoznak. Például, ha azon aggódsz, hogy milyen rossz lesz neki a bölcsiben, vagy az oviban egyedül, nélkülem, akkor állítsd meg ezeket a gondolatokat. Tudatosítsd, hogy most éppen negatívan gondolkodom. Félek, és ezzel éppen feszültséget generálok magamban is, és a gyermekemben is. Ezután gondolhatsz például arra, hogy milyen jó lesz neki, hogy társaságban lesz, barátkozni fog, sok gyerekkel tud együtt játszani.

A másik jó taktika a gondolataid megkérdőjelezése

Tegyük fel, hogy azon aggódsz, hogy nem fog enni, mert nagyon rossz evő. Tudatosítás után, rakj fel kérdéseket magadnak. Hogy lehetek biztos abban, hogy ott sem fog jól enni? Honnan tudhatnám, hogy az, hogy közösségben van, nem lesz jó hatással az evésére? Miért ne lehetne az, hogy ahogy látja, hogy a többi gyerkőc eszik, ő is kedvet kap majd az evéshez?

Fontos, hogy a gondolataidat a nap nagy részében figyeld, ne csak néhányszor. Egy nap ugyanis rengeteg gondolatunk van, ha csak néha figyelgeted, akkor a nap további részében észre sem veszed, és újra hatalmába keríthetnek a negatív gondolatok.

Ne hagyd, hogy a félelmeid uralkodjanak rajtad

Ha tudatosítottad ezeket a negatív gondolatokat, próbáltad pozitív irányba terelni őket, megkérdőjelezted őket, de folyton visszajönnek, akkor egészen biztosan érzés szinten van jelen benned a félelem, az aggódás. Ilyenkor érdemes megfigyelni az érzéseket.

Mit érzel egészen pontosan? Félelmet, szomorúságot, vagy valami mást? Miért érzed azt, amit érzel? Honnan ered ez az érzés?

Például, ha attól félsz, hogy rossz lesz neki az oviban, akkor lehet, hogy ez a félelmed onnan ered, hogy Neked is rossz volt az oviban.

Vagy, ha attól félsz, hogy egyedül érzi majd magát, akkor lehet, hogy Te is egyedül érezted magad az óvodában, de előfordulhat az is, hogy az iskolában.

Vagy, ha azért vagy szomorú, mert el kell válnotok, lezárul egy szakasz, már nem jön vissza ez az időszak, nem lesztek ennyit együtt soha, akkor lehet hogy ez a szomorúság onnan ered, hogy a múltadban volt valami, amit még nem sikerült elengedned, lezárnod.

Lehet erre példa, hogy Téged is megviselt, amikor oviba mentél, hogy el kellett szakadni édesanyádtól, de az is lehet, hogy a nyolcadikos ballagás után érezted azt, hogy ez már nem jön vissza soha, és az hagyott nyomot benned.

Előfordulhat, hogy valami teljesen más oka van a negatív érzelmednek, a válasz ott van benned, csak meg kell találnod. Ha megtaláltad utána már csak dolgozni kell azzal a múltbeli tapasztalattal.

Oldd a benned lévő feszültséget bölcsi- és ovikezdés idején is

Hogyan tudod oldani a benned lévő feszültséget? Hogyan tudsz a múltbeli tapasztalataiddal dolgozni? Hogyan tudod oldani a fent felsorolt, vagy ahhoz hasonló múltbeli feszültségeket?

Tapasztalataim alapján a leghatékonyabb feszültségoldó módszer a meditáció. Ha nem találtad meg azt a múltbeli tapasztalatodat, amiből a negatív érzéseid erednek, akkor egyszerűen kezdj el meditálni. Hallgass meg egy feszültségoldó meditációt, vagy helyezd magad kényelembe, és figyeld meg azt az érzést, ami benned van. Figyeld meg, hol van a testedben, egészen pontosan milyen ez az érzés. Semmi mást ne csinálj, csak figyeld! Ne küzdj ellene, tényleg csak figyeld, és hagyd, hogy ott legyen. Egy idő után azt fogod tapasztalni, hogy az érzés, a feszültség egyre kisebbé és kisebbé válik, majd szépen eltűnik.

Természetesen választhatsz másfajta meditációt is, hiszen minden meditáció feszültségoldó hatással bír.

Ha megtaláltad azt a múltbeli tapasztalatot, ahonnan a feszültséged ered, akkor célszerű belső gyermek meditációban oldani azt a múltbeli eseményt. Ehhez meghallgathatsz egy vezetett meditációt, vagy elképzelheted, ahogy visszamész ahhoz az énedhez, aki megélte ezt a tapasztalatot. Képzeletben beszélgess vele, adj útmutatást neki, a lényeg, hogy elérd, hogy megnyugodjon, békében legyen. Ezáltal egészen biztosan érezni fogod, ahogy csökken a benned lévő feszültség.

Amikor már elkezdődött

Van még egy nagyon fontos dolog bölcsi-, vagy ovikezdés idején. Ne aggódj azon, ha sír a gyerkőc. Teljesen természetes, hogy sír. Tulajdonképpen ez az első nagy változás az életében, miért ne sírhatna. Hagyd, hogy megélje ezeket az érzelmeket, fogadd el, legyél ott mellette és támogasd. A sírás nagyon jól oldja a feszültséget, gondold el, milyen jó, hogy az a feszültség kijön, nem pedig bent ragad. Inkább azt figyeld, hogy Te mit érzel annak hatására, hogy sír. Ha feszültté tesz az ő sírása, akkor a fenti módszerekkel, magadon dolgozz. Hiszen, ha Te feszült vagy, ő is megérzi, és lehet, hogy az még több sírásban nyilvánul meg nála.

Végezetül

A gondolataid, az érzéseid megfigyelése, és a meditáció egészen biztosan oldani fogja a benned lévő feszültséget, ami természetesen azt eredményezi, hogy stresszmentes(ebb) lesz a bölcsi-, vagy az ovikezdés.

Az energiát, amit eddig az aggódásba fektettél, mostantól fektesd abba, hogy arra összpontosítasz, hogy minden rendben lesz. Ugyanannyi energia, viszont sokkal jobb érzésekkel tölt el!

 

MEDITÁCIÓS SZAKÉRTŐK, SEGÍTŐK

 

A szerző