Barion Pixel

A stresszkezelési technikák közül jó néhány egyszerű és pont egyszerűségénél fogva könnyedén az életrendünkbe iktatható.

légzés, felszabadul

Légzés

A stresszkezelési technikák közül az első a légzés.

A lélegzetvétel ösztönösen működik a testünkben, egy természetes reflexünk. Ez azonban idővel képes felületessé válni, szinte csak kapkodjuk a levegőt.

Időnként érdemes kicsit odafigyelni rá, a következő módon.

Helyezkedj el kényelmesen, a bal kezed a köldököd fölé helyezd a hasadra, a jobbat pedig a mellkasodra. Lélegezz úgy, ahogy szoktál és figyeld meg, melyik kezed emelkedik jobban. Légzés közben a hasizom, a bordaközi izom és a rekeszizom dolgozik. Általában a mellkasunkba szívjuk jobban a levegőt. A hasi légzés azonban sokkal mélyebb és nyugtatóbb, aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel enyhíti az idegességet és a szorongást is. Amikor csak „üres időd” van például várod a buszt, a pirosnál ülsz a kocsiban, várakozol a bankban, akkor gyakorold ezt. Egy idő után rutinná fog válni és már úgy is sokkal mélyebben fogsz lélegezni, hogy nem figyelsz rá.

Emellett még nagyon fontos, hogy az orrodon vegyél levegőt, erre is tudatosan figyelj oda. Ez a kórokozókkal szembeni ellenállást is nagyban megnöveli, hiszen az orrunkban külön egység van arra, hogy a „behatolókat” felismerje és elfogja.

Az elménk és a légzésünk között kapcsolat van. Amikor nyugodt vagy, a légzésed is lassú, amikor ideges leszel, felgyorsul. Ez a kapcsolat nem egyirányú, hanem oda-vissza hat. Amikor feszült vagy, próbálj a légzésedre figyelni, lelassítani és elmélyíteni azt. Egy csodás hasonlattal élve: a légzésünk a szél, a gondolataink a víz.

A jóga rendszere foglalkozik a legrészletesebben a légzéstudatosítással.

Amikor a szél elcsitul, a vízfelszín is kisimul, és ebben a víztükörben megpillanthatod önmagad.

NÁLUK MEG TUDOD TANULNI A LÉGZÉS TUDATOSÍTÁST

legnépszerűbb újévi fogadalom

Meditáció

A meditáció végtelen egyszerű és magától értetődő folyamat. Mindenkinek megy, de ehhez el kell engedni az állandó elme-kontrollt. Minden ember meditált már, még ha nem is tudatosan. Van, aki kutyasétáltatás közben éli át, van, aki vezetés közben, vagy zenehallgatáskor, vagy hangszeren játszás közben. Van aki mosogatáskor, vagy amikor rajzol, esetleg hegymászáskor, vagy jóga közben, vagy reggel ébredés után, amikor még jól esik begubózni a takaró alá, és csak úgy lenni…

Bármikor, amikor jelen vagy, amikor csak Te MAGad vagy, amikor befelé figyelsz, és a külvilág suhan melletted, akkor meditálsz.

Ezt sajnos azzal, hogy folyton valami információ után matatunk, el lehet odázni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ha egy pillanatnyi „üres időnk” van, akkor azonnal a telefon után nyúlunk, megnézzük az e-maileket, Instát, Facebookot, stb. Ezzel pedig sokszor megfosztjuk magunkat a pillanat varázsától és az agyunk is állandó pörgésben van.

Ezeket a pillanatokat próbáld elcsípni, tedd el a telefont, kapcsold ki a tévét, és legyél egy kicsit MAGaddal. Ez nagyon sokat fog számítani, hiszen az idegrendszered is meg tud kicsit pihenni, egészen kisimulsz. Még az is lehet, hogy fantasztikus ihletet, sugallatokat is kapsz azokhoz a dolgokhoz, amik foglalkoztatnak.

Ezen túl persze gyakorlással még tovább fejleszthető, segíthet a vágyaid megvalósításában, az öngyógyításban, az érzelmi gyógyulásban. Ennek elsajátításához rengeteg képzés áll rendelkezésre, érdemes elsajátítani és rendszeresen gyakorolni egy testileg, lelkileg egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb életért.

MEDITÁCIÓS SZAKEMBEREK

 

A szerző