2021. május 5. szerda | dr Jung Andrea Az Omega 3 hatása a szervezetünkre, a folyamatosan fejlődő tudományos kutatások tárgyát képezi. Kevésbé köztudott, hogy az Omega 3 zsírsav létfontosságú sejtalkotó elem. E mellett gyulladáscsökkentő hatása is van. A szervezetben kialakulhatnak krónikus, lappangó gyulladások. Ezekről a gyulladásokról sokszor évekig nem is szerzünk tudomást, pedig jelentős hatásuk lehet a civilizációs betegségek kialakulásában. Ugyanakkor jó hír, hogy ez a zsírsav arány mérhető. A cikkből kiderül, hogy hogyan és milyen módon. Civilizációs betegségek okai: helytelen életmód és étkezés, rossz minőségű élelmiszeripari termékek, és a mozgás hiánya Napjainkban tapasztalhatjuk, hogy egyre több a civilizációs megbetegedések száma, melyek már egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Hogy csak néhányat említsünk: szív- és érrendszeri betegségek (vezető halálok Magyarországon), cukorbetegség, emésztőrendszer megbetegedései, idegrendszeri és hormonális megbetegedések, daganatok, demencia, elbutulás, ADHD, meddőség és még sorolhatnánk. Jelentős tényező a kialakulásuk során a modern, mozgáshiányos, stresszes életmód, a helytelen és rossz minőségű táplálkozás. A helytelen táplálkozáshoz tartozik az is, hogy egyre kevesebb a természetes táplálékok bevitele és egyre magasabb a feldolgozott, túlzott szénhidrát tartalmú és a zsíros élelmiszerek fogyasztása. Ez ún. B-típusú éhezéshez, vagyis tápanyaghiányhoz vezet. Egyre többen ismerik fel, hogy a fenti okok miatt minél természetesebb, bio minősítésű feldolgozatlan élelmiszereket érdemes fogyasztani. E mellett sokan a jó minőségű – természetazonos – táplálékkiegészítőket, illetve gyógynövény készítményeket is szükségesnek tartják. Ennek ellenére, mégsem nő jelentősen az egészséges emberek száma. Mi lehet ennek az oka? Az Omega 3 szerepe az egészség megőrzésében Ismerjük és tudjuk, hogy az Omega 3 hatása egyértelműen pozitív a szervezetünkre. Az újabb tudományos kutatások fényében azonban az is kiderül, hogy a jelentősége sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk volna: létfontosságú és nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Az Omega 3 hatása a már jól ismertek közül: Serkenti a normál agyműködést. Jót tesz a szívnek. Jót tesz az immunrendszernek. Biztonságosan és hatékonyan növeli a szervezetben az EPA és DHA szintjét. Segít normalizálni az Omega 3 és az Omega 6 arányát. Elősegíti a szem normál működését, a vér normál trigliceridszintjét, a normál vérnyomást, a vér normál kalciumszintjét, a csontok egészségét, a normál izomműködést, és normál fogazatot, valamint a sejtosztódást. A magzat idegrendszerének kifejlődésében is jelentős szerepe van. Azt már kevésbé tudjuk, hogy az Omega 3 ezen kívül létfontosságú alkotó eleme a sejtfalaknak, és gyulladáscsökkentő hatása van. Az Omega 3 hatása a krónikus gyulladások csökkentésében Az ún. B-típusú éhezés, avagy a tápanyaghiány a szervezetben olyan állapotot idézhet elő, melyet ún. krónikus gyulladásnak hívunk. Ez a kiváltó oka az szervezet idő előtti öregedésének, illetve ez húzódik meg a legtöbb betegség hátterében. A krónikus gyulladások legfőbb oka az, hogy az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak aránya teljesen felborult, mert egészségtelen arányban visszük be szervezetünkbe ezeket a zsírsavakat. Sok esetben az Omega 3 zsírsavat nem pótoljuk, és ez is krónikus gyulladásokat okozhat. A sejtmembrán építői közé tartoznak a zsírsavak, mint az Omega 6, az Omega 3, és koleszterin. Ha az Omega 6-ból különösen sokat viszünk a szervezetünkbe, akkor az egyensúly eltolódik. Ez azt eredményezi, hogy a sejtfal fluiditása megváltozik, és a tápanyagok nem jutnak be a sejtekbe, a méreganyagok pedig nem tudnak megfelelően távozni. Az Omega 6-nak általában túlzott mértékű a bevitele, mely igazoltan gyulladás serkentő. Omega 3-ból pedig a legtöbbször rendkívül alacsony a bevitel mértéke, mely csökkentené a gyulladásokat. A krónikus gyulladás további okai – hiányzó tápanyagok Polifenolok A polifenolok nagyon fontos gyulladáscsökkentő anyagok, szinte teljes mértékben hiányzik a táplálékokból. A polifenol továbbá olyan antioxidáns, mely megköti a szabadgyököket is. A polifenolok aránya egyes kutatások szerint egyéntől függően akár 90 %-kal is csökkent az elmúlt időszakhoz képest. A sejtekben találhatóak a lizoszómák is, melyek szerkezetét károsítja a felborult arány, ilyenkor egy enzim (MMP – mátrix metalloproteináz enzim) keletkezik mely erős sejtromboló. Ez lassú szöveti elbomlást eredményez. Itt lesz jelentős a polifenolok szerepe, mert blokkolják ennek az enzimnek a működését. Polifenol továbbá olyan antioxidáns, mely megköti a szabadgyököket is. A polifenolok szinte teljes mértékben hiányoznak a táplálékokból. Prebiotikumok Prebiotikumok: amennyiben hiányoznak, további gyulladásokat idézhetnek elő. Béta glükánok Amennyiben hiányoznak az 1-3 és az 1-6 béta glükánok, a krónikus gyulladások kialakulásának kockázata tovább növekedhet, mivel ezek az immunrendszer támogatói. A krónikus gyulladások következményei Ez a négy fontos tápanyag segíthetne minket a krónikus gyulladások kivédésében. A civilizációs táplálkozási formák mellett azonban gyakorlatilag csekély mértékben vannak benne az élelmiszerekben. Helyettük sokszor üres kalóriákat, rossz minőségű zsírokat és szénhidrátokat fogyaszt az emberek többsége. A folyamatosan fennálló krónikus gyulladás következtében a tápanyagok kevésbé szívódnak fel, hatékonyságuk rendkívül alacsony. A gyulladások megszüntetése kulcsfontosságú. Mit okoz a felborult egyensúly következtében kialakuló krónikus gyulladás? Szív- és érrendszeri megbetegedéseket (az erek krónikus gyulladása következtében). Csökkenhet a szervezet ellenállóképessége – csökkenhet az immunrendszer hatékonysága. Bélgyulladás, ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedések keletkezhetnek. Nőhet a férfi és női meddőség kockázatának aránya. Megnövekedhetnek a pszichés betegségek: a demencia, az autizmus, a depresszió, a pszichiátria betegségek, és az ADHD. Az Omega 3 zsírsav forrásai Az Omega 3 olyan esszenciális zsírsav, melyet a szervezet nem tud előállítani. Lehetséges Omega 3 források Növényi, alfa-linolénsav olívaolaj lenmag, lenmagolaj, chia mag Állati és növényi (EPA, DHA) mélytengeri halak kagyló alga Feladatuk, hogy csökkentsék a gyulladást, valamint a szív- és érrendszer karbantartói (EPA), e mellett az idegrendszer tápláléka (DHA). Ezek a hasznos zsírsavak javítják a lipid panelt, csökkentik az érfal gyulladását, növelik a szerotonin képződést. E mellett csökkentik a stressz okozta gyulladást, javul a koncentráció, és csökkentik az inzulin rezisztenciát. Az Omega 3 zsírsav mérése Az Omega zsírsavak mérésére rendelkezésre áll egy lehetőség, ez az ún. zsírprofil teszt. Lehetőség van arra, hogy a zsírsav profilunkat feltérképezzük, melyet egy speciális vérvizsgálattal, az ún. száraz vérteszttel (ujjbegyből vett vérvizsgálat) lehet megmérni. Ez a teszt elvégezhető akár az otthonunkban is egy speciális készlet segítségével. A mintavételt követően a mintát eljuttatják egy VITAS nevű norvég laboratóriumba, ahonnan teljesen anonim módon e-mailben kapjuk meg a mintavétel, a laboratóriumi vizsgálat és kiértékelés eredményét. A zsírsav teszttel mérhető az, hogy az elmúlt 120 napban milyen volt az étrendünk, és az étrend alapján milyen lett a zsírsav és a gyulladás szintünk. Mit mér a zsírsav teszt? 11 zsírsav elemzését végzik el. (A mért 11 zsírsav a vérben található összes zsírsav 98 %-át teszi ki.) Palmitinsav, C16:0, telített zsír Sztearinsav, C18:0, telített zsír Olajsav, C18:1, omega-9 Linolsav, C18:2, omega-6 Alfa-linolénsav, C18:3, omega-3 Gamma-linolénsav, C18:3, omega-6 Dihomo-gamma-linolénsav, C20:3, omega-6 Arachidonsav (AA), C20:4, omega-6 Eikozapentaénsav (EPA), C20:5, omega-3 Dokozapentaénsav (DPA), C22:5, omega-3 Dokozahexaénsav (DHA), C22:6, omega-3 Ezen belül is különösen az alábbiakat mérik: Omega 6 és Omega 3 zsírsavak arányát, Sejtmembrán fluiditást, Arachidonsav arányt – ez is egy gyulladásos marker, Mentális erő (ez az idegrendszer működéséért felelő DHA szintet mutatja), Sejtvédelmi érték. Amennyiben helyre áll a fenti zsírsavak helyes aránya, úgy újra megindulhat a sejtszintű anyagcsere. Így hatékonyabban bejuthatnak a létfontosságú mikrotápanyagok, a méreganyagok pedig távozni tudnak. Ezáltal a szervezetben csökkenhet a krónikus gyulladás szintje. Szervezetünk ellenállóbb lesz, és mivel egy csodálatos rendszerről van szó, képes beindítani az önregenerálódás folyamatait. Omega 3 pótlása készítményekkel Ha nem elégséges az Omega 3 aránya a szervezetünkben, akkor külső pótlás is indokolt lehet. A fentieken kívül remek komplex készítmények állnak rendelkezésre az Omega 3 zsírsavak pótlására. Mik a fontos szempontok egy Omega 3 készítménynél? Magas hatóanyag koncentrátummal rendelkezzen, EPA, DHA zsírsavak tekintetében. Természetes vadon élő halakból, illetve mikroalgákból származzon. Tartalmazzon D3 vitamint természetes forrásból, mely a felszívódást, beépülést segíti. Kizárólag természetes ízanyagokat tartalmazzon. Legyen benne polifenol, mely jótékony hatásai mellett antioxidánsként is működik a készítmény tekintetében és természetes módon akadályozza a készítmény megromlását. Polifenol tartalmú például a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj. A lehető legtermészetesebb és hatóanyagkímélőbb módon kerüljenek az alapanyagok feldolgozásra, beleértve a tisztítási eljárást, és az alapanyagokat megőrző csomagolást. Létezik készítmény, mely a fenti szempontok figyelembe vételével, mélytengeri algákból származó Omega 3 zsírsavakat tartalmaz, és VEGÁN étrendet követők is fogyaszthatják. Az Omega 3 készítmények adagolása Mennyi az az ideális mennyiség, amit be kell vinni, hogy visszaálljon a szervezetben az optimális 3:1 aránya az Omega 6 és Omega 3 zsírsavaknak? Az elvégzett mérések számszerűsíthetően is igazolják, hogy az Omega 6 bevitele egy átlagos táplálkozású ember esetében jelentős, míg az Omega 3 arány nem elégséges. Ezért a helyes arány elérése érdekében az Omega 3 bevitel is egy magasabb dózist igényel. Azt mondhatjuk, hogy testsúly kilogrammonként 0,15 ml lehet az ideális. LÉTEZIK EGY KÉSZÍTMÉNY AMELY PONT A MEGFELELŐ ARÁNYBAN TARTALMAZZA EZEKET A LÉTFONTOSSÁGÚ ZSÍRSAVAKAT. KATTINTS IDE A TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT Források: Dr. Paul Clayton előadása: Budapest, 2018. szeptember A szerző dr Jung Andrea See author's posts
Tisztelt cikkíró! Szeretném elkérni a Norvég címet ahova lehet küldeni a mintát. Valamint a folyamatot ami a minta elküldéséig lezajlik. Köszönöm a választ. Üdvözlettel: Kőmüves István Válasz
Kedves István! Itt tudnak segíteni. https://kata.gyulladas.one/a_legjobb_omega3-oldal Köszönettel: Andrea Válasz