Barion Pixel

Az Omega 3 hatása a szervezetünkre, a folyamatosan fejlődő tudományos kutatások tárgyát képezi. Kevésbé köztudott, hogy az Omega 3 zsírsav létfontosságú sejtalkotó elem. E mellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

A szervezetben kialakulhatnak krónikus, lappangó gyulladások. Ezekről a gyulladásokról sokszor évekig nem is szerzünk tudomást, pedig jelentős hatásuk lehet a civilizációs betegségek kialakulásában. Ugyanakkor jó hír, hogy ez a zsírsav arány mérhető. A cikkből kiderül, hogy hogyan és milyen módon.

egészségtelen táplálkozás

Civilizációs betegségek okai: helytelen életmód és étkezés, rossz minőségű élelmiszeripari termékek, és a mozgás hiánya

Napjainkban tapasztalhatjuk, hogy egyre több a civilizációs megbetegedések száma, melyek már egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Hogy csak néhányat említsünk: szív- és érrendszeri betegségek (vezető halálok Magyarországon), cukorbetegség, emésztőrendszer megbetegedései, idegrendszeri és hormonális megbetegedések, daganatok, demencia, elbutulás, ADHD, meddőség és még sorolhatnánk.

egészségtelen táplálkozás Jelentős tényező a kialakulásuk során a modern, mozgáshiányos, stresszes életmód, a helytelen és rossz minőségű táplálkozás. A helytelen táplálkozáshoz tartozik az is, hogy egyre kevesebb a természetes táplálékok bevitele és egyre magasabb a feldolgozott, túlzott szénhidrát tartalmú és a zsíros élelmiszerek fogyasztása.

Ez ún. B-típusú éhezéshez, vagyis tápanyaghiányhoz vezet. Egyre többen ismerik fel, hogy a fenti okok miatt minél természetesebb, bio minősítésű feldolgozatlan élelmiszereket érdemes fogyasztani.

E mellett sokan a jó minőségű – természetazonos – táplálékkiegészítőket, illetve gyógynövény készítményeket is szükségesnek tartják.

Ennek ellenére, mégsem nő jelentősen az egészséges emberek száma. Mi lehet ennek az oka?

Az Omega 3 szerepe az egészség megőrzésében

Ismerjük és tudjuk, hogy az Omega 3 hatása egyértelműen pozitív a szervezetünkre. Az újabb tudományos kutatások fényében azonban az is kiderül, hogy a jelentősége sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk volna: létfontosságú és nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.

Az Omega 3 hatása a már jól ismertek közül:

 • Serkenti a normál agyműködést.
 • Jót tesz a szívnek.
 • Jót tesz az immunrendszernek.
 • Biztonságosan és hatékonyan növeli a szervezetben az EPA és DHA szintjét.
 • Segít normalizálni az Omega 3 és az Omega 6 arányát.
 • Elősegíti a szem normál működését, a vér normál trigliceridszintjét, a normál vérnyomást, a vér normál kalciumszintjét, a csontok egészségét, a normál izomműködést, és normál fogazatot, valamint a sejtosztódást.
 • A magzat idegrendszerének kifejlődésében is jelentős szerepe van.

Azt már kevésbé tudjuk, hogy az Omega 3 ezen kívül létfontosságú alkotó eleme a sejtfalaknak, és gyulladáscsökkentő hatása van.

Az Omega 3 hatása a krónikus gyulladások csökkentésében

Az ún. B-típusú éhezés, avagy a tápanyaghiány a szervezetben olyan állapotot idézhet elő, melyet ún. krónikus gyulladásnak hívunk.

Ez a kiváltó oka az szervezet idő előtti öregedésének, illetve ez húzódik meg a legtöbb betegség hátterében.

A krónikus gyulladások legfőbb oka az, hogy az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak aránya teljesen felborult, mert egészségtelen arányban visszük be szervezetünkbe ezeket a zsírsavakat. Sok esetben az Omega 3 zsírsavat nem pótoljuk, és ez is krónikus gyulladásokat okozhat.

A sejtmembrán építői közé tartoznak a zsírsavak, mint az Omega 6, az Omega 3, és koleszterin. Ha az Omega 6-ból különösen sokat viszünk a szervezetünkbe, akkor az egyensúly eltolódik. Ez azt eredményezi, hogy a sejtfal fluiditása megváltozik, és a tápanyagok nem jutnak be a sejtekbe, a méreganyagok pedig nem tudnak megfelelően távozni.

Az Omega 6-nak általában túlzott mértékű a bevitele, mely igazoltan gyulladás serkentő. Omega 3-ból pedig a legtöbbször rendkívül alacsony a bevitel mértéke, mely csökkentené a gyulladásokat.

A krónikus gyulladás további okai – hiányzó tápanyagok

Polifenolok

A polifenolok nagyon fontos gyulladáscsökkentő anyagok, szinte teljes mértékben hiányzik a táplálékokból. A polifenol továbbá olyan antioxidáns, mely megköti a szabadgyököket is. A polifenolok aránya egyes kutatások szerint egyéntől függően akár 90 %-kal is csökkent az elmúlt időszakhoz képest.

A sejtekben találhatóak a lizoszómák is, melyek szerkezetét károsítja a felborult arány, ilyenkor egy enzim (MMP – mátrix metalloproteináz enzim) keletkezik mely erős sejtromboló. Ez lassú szöveti elbomlást eredményez.

Itt lesz jelentős a polifenolok szerepe, mert blokkolják ennek az enzimnek a működését. Polifenol továbbá olyan antioxidáns, mely megköti a szabadgyököket is.

A polifenolok szinte teljes mértékben hiányoznak a táplálékokból.

Prebiotikumok

Prebiotikumok: amennyiben hiányoznak, további gyulladásokat idézhetnek elő.

Béta glükánok

Amennyiben hiányoznak az 1-3 és az 1-6 béta glükánok, a krónikus gyulladások kialakulásának kockázata tovább növekedhet, mivel ezek az immunrendszer támogatói.

A krónikus gyulladások következményei

Ez a négy fontos tápanyag segíthetne minket a krónikus gyulladások kivédésében. A civilizációs táplálkozási formák mellett azonban gyakorlatilag csekély mértékben vannak benne az élelmiszerekben. Helyettük sokszor üres kalóriákat, rossz minőségű zsírokat és szénhidrátokat fogyaszt az emberek többsége.

A folyamatosan fennálló krónikus gyulladás következtében a tápanyagok kevésbé szívódnak fel, hatékonyságuk rendkívül alacsony. A gyulladások megszüntetése kulcsfontosságú.

Mit okoz a felborult egyensúly következtében kialakuló krónikus gyulladás?

 • Szív- és érrendszeri megbetegedéseket (az erek krónikus gyulladása következtében).
 • Csökkenhet a szervezet ellenállóképessége – csökkenhet az immunrendszer hatékonysága.
 • Bélgyulladás, ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedések keletkezhetnek.
 • Nőhet a férfi és női meddőség kockázatának aránya.
 • Megnövekedhetnek a pszichés betegségek: a demencia, az autizmus, a depresszió, a pszichiátria betegségek, és az ADHD.

 

Az Omega 3 zsírsav forrásai

Az Omega 3 olyan esszenciális zsírsav, melyet a szervezet nem tud előállítani.

Lehetséges Omega 3 források

Növényi, alfa-linolénsav

olívaolaj, tavaszi szépségápolás olívaolaj

lenmag, legmag olaj, len gyógynövény lenmag, lenmagolaj,

chia mag, omega 3, omega3 hatása chia mag

Állati és növényi (EPA, DHA)

hal, omega 3, omega3 hatása mélytengeri halak

kagyló, omega 3, omega3 hatása kagyló

alga  alga

Feladatuk, hogy csökkentsék a gyulladást, valamint a szív- és érrendszer karbantartói (EPA), e mellett az idegrendszer tápláléka (DHA).

Ezek a hasznos zsírsavak javítják a lipid panelt, csökkentik az érfal gyulladását, növelik a szerotonin képződést. E mellett csökkentik a stressz okozta gyulladást, javul a koncentráció, és csökkentik az inzulin rezisztenciát.

Az Omega 3 zsírsav mérése

Az Omega zsírsavak mérésére rendelkezésre áll egy lehetőség, ez az ún. zsírprofil teszt.

Lehetőség van arra, hogy a zsírsav profilunkat feltérképezzük, melyet egy speciális vérvizsgálattal, az ún. száraz vérteszttel (ujjbegyből vett vérvizsgálat) lehet megmérni. Ez a teszt elvégezhető akár az otthonunkban is egy speciális készlet segítségével. A mintavételt követően a mintát eljuttatják egy VITAS nevű norvég laboratóriumba, ahonnan teljesen anonim módon e-mailben kapjuk meg a mintavétel, a laboratóriumi vizsgálat és kiértékelés eredményét.

A zsírsav teszttel mérhető az, hogy az elmúlt 120 napban milyen volt az étrendünk, és az étrend alapján milyen lett a zsírsav és a gyulladás szintünk.

Mit mér a zsírsav teszt?

 • 11 zsírsav elemzését végzik el. (A mért 11 zsírsav a vérben található összes zsírsav 98 %-át teszi ki.)
  • Palmitinsav, C16:0, telített zsír  
  • Sztearinsav, C18:0, telített zsír  
  • Olajsav, C18:1, omega-9  
  • Linolsav, C18:2, omega-6  
  • Alfa-linolénsav, C18:3, omega-3  
  • Gamma-linolénsav, C18:3, omega-6  
  • Dihomo-gamma-linolénsav, C20:3, omega-6  
  • Arachidonsav (AA), C20:4, omega-6  
  • Eikozapentaénsav (EPA), C20:5, omega-3  
  • Dokozapentaénsav (DPA), C22:5, omega-3  
  • Dokozahexaénsav (DHA), C22:6, omega-3

 

Ezen belül is különösen az alábbiakat mérik:

 • Omega 6 és Omega 3 zsírsavak arányát,
 • Sejtmembrán fluiditást,
 • Arachidonsav arányt – ez is egy gyulladásos marker,
 • Mentális erő (ez az idegrendszer működéséért felelő DHA szintet mutatja),
 • Sejtvédelmi érték.

 

Amennyiben helyre áll a fenti zsírsavak helyes aránya, úgy újra megindulhat a sejtszintű anyagcsere. Így hatékonyabban bejuthatnak a létfontosságú mikrotápanyagok, a méreganyagok pedig távozni tudnak. Ezáltal a szervezetben csökkenhet a krónikus gyulladás szintje. Szervezetünk ellenállóbb lesz, és mivel egy csodálatos rendszerről van szó, képes beindítani az önregenerálódás folyamatait.

Omega 3 pótlása készítményekkel

Ha nem elégséges az Omega 3 aránya a szervezetünkben, akkor külső pótlás is indokolt lehet. A fentieken kívül remek komplex készítmények állnak rendelkezésre az Omega 3 zsírsavak pótlására.

Mik a fontos szempontok egy Omega 3 készítménynél?

 • Magas hatóanyag koncentrátummal rendelkezzen, EPA, DHA zsírsavak tekintetében.
 • Természetes vadon élő halakból, illetve mikroalgákból származzon.
 • Tartalmazzon D3 vitamint természetes forrásból, mely a felszívódást, beépülést segíti.
 • Kizárólag természetes ízanyagokat tartalmazzon.
 • Legyen benne polifenol, mely jótékony hatásai mellett antioxidánsként is működik a készítmény tekintetében és természetes módon akadályozza a készítmény megromlását. Polifenol tartalmú például a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj.
 • A lehető legtermészetesebb és hatóanyagkímélőbb módon kerüljenek az alapanyagok feldolgozásra, beleértve a tisztítási eljárást, és az alapanyagokat megőrző csomagolást.

Létezik készítmény, mely a fenti szempontok figyelembe vételével, mélytengeri algákból származó Omega 3 zsírsavakat tartalmaz, és VEGÁN étrendet követők is fogyaszthatják.

Az Omega 3 készítmények adagolása

Mennyi az az ideális mennyiség, amit be kell vinni, hogy visszaálljon a szervezetben az optimális 3:1 aránya az Omega 6 és Omega 3 zsírsavaknak?

Az elvégzett mérések számszerűsíthetően is igazolják, hogy az Omega 6 bevitele egy átlagos táplálkozású ember esetében jelentős, míg az Omega 3 arány nem elégséges.

Ezért a helyes arány elérése érdekében az Omega 3 bevitel is egy magasabb dózist igényel. Azt mondhatjuk, hogy testsúly kilogrammonként 0,15 ml lehet az ideális.

 

LÉTEZIK EGY KÉSZÍTMÉNY AMELY PONT A MEGFELELŐ ARÁNYBAN TARTALMAZZA EZEKET A LÉTFONTOSSÁGÚ ZSÍRSAVAKAT.

 

KATTINTS IDE A TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT

 

Források:

 • Dr. Paul Clayton előadása: Budapest, 2018. szeptember

A szerző