Az Omega 3 hatása a szervezetünkre, a folyamatosan fejlődő tudományos kutatások tárgyát képezi. Kevésbé köztudott, hogy az Omega 3 zsírsav létfontosságú sejtalkotó elem. E mellett gyulladáscsökkentő hatása is van.
A szervezetben kialakulhatnak krónikus, lappangó gyulladások. Ezekről a gyulladásokról sokszor évekig nem is szerzünk tudomást, pedig jelentős hatásuk lehet a civilizációs betegségek kialakulásában. Ugyanakkor jó hír, hogy ez a zsírsav arány mérhető. A cikkből kiderül, hogy hogyan és milyen módon.
Civilizációs betegségek okai: helytelen életmód és étkezés, rossz minőségű élelmiszeripari termékek, és a mozgás hiánya
Napjainkban tapasztalhatjuk, hogy egyre több a civilizációs megbetegedések száma, melyek már egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Hogy csak néhányat említsünk: szív- és érrendszeri betegségek (vezető halálok Magyarországon), cukorbetegség, emésztőrendszer megbetegedései, idegrendszeri és hormonális megbetegedések, daganatok, demencia, elbutulás, ADHD, meddőség és még sorolhatnánk.
Jelentős tényező a kialakulásuk során a modern, mozgáshiányos, stresszes életmód, a helytelen és rossz minőségű táplálkozás. A helytelen táplálkozáshoz tartozik az is, hogy egyre kevesebb a természetes táplálékok bevitele és egyre magasabb a feldolgozott, túlzott szénhidrát tartalmú és a zsíros élelmiszerek fogyasztása.
Ez ún. B-típusú éhezéshez, vagyis tápanyaghiányhoz vezet. Egyre többen ismerik fel, hogy a fenti okok miatt minél természetesebb, bio minősítésű feldolgozatlan élelmiszereket érdemes fogyasztani.
E mellett sokan a jó minőségű – természetazonos – táplálékkiegészítőket, illetve gyógynövény készítményeket is szükségesnek tartják.
Ennek ellenére, mégsem nő jelentősen az egészséges emberek száma. Mi lehet ennek az oka?
Az Omega 3 szerepe az egészség megőrzésében
Ismerjük és tudjuk, hogy az Omega 3 hatása egyértelműen pozitív a szervezetünkre. Az újabb tudományos kutatások fényében azonban az is kiderül, hogy a jelentősége sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk volna: létfontosságú és nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára.
Az Omega 3 hatása a már jól ismertek közül:
- Serkenti a normál agyműködést.
- Jót tesz a szívnek.
- Jót tesz az immunrendszernek.
- Biztonságosan és hatékonyan növeli a szervezetben az EPA és DHA szintjét.
- Segít normalizálni az Omega 3 és az Omega 6 arányát.
- Elősegíti a szem normál működését, a vér normál trigliceridszintjét, a normál vérnyomást, a vér normál kalciumszintjét, a csontok egészségét, a normál izomműködést, és normál fogazatot, valamint a sejtosztódást.
- A magzat idegrendszerének kifejlődésében is jelentős szerepe van.
Azt már kevésbé tudjuk, hogy az Omega 3 ezen kívül létfontosságú alkotó eleme a sejtfalaknak, és gyulladáscsökkentő hatása van.
Az Omega 3 hatása a krónikus gyulladások csökkentésében
Az ún. B-típusú éhezés, avagy a tápanyaghiány a szervezetben olyan állapotot idézhet elő, melyet ún. krónikus gyulladásnak hívunk.
Ez a kiváltó oka az szervezet idő előtti öregedésének, illetve ez húzódik meg a legtöbb betegség hátterében.
A krónikus gyulladások legfőbb oka az, hogy az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak aránya teljesen felborult, mert egészségtelen arányban visszük be szervezetünkbe ezeket a zsírsavakat. Sok esetben az Omega 3 zsírsavat nem pótoljuk, és ez is krónikus gyulladásokat okozhat.
A sejtmembrán építői közé tartoznak a zsírsavak, mint az Omega 6, az Omega 3, és koleszterin. Ha az Omega 6-ból különösen sokat viszünk a szervezetünkbe, akkor az egyensúly eltolódik. Ez azt eredményezi, hogy a sejtfal fluiditása megváltozik, és a tápanyagok nem jutnak be a sejtekbe, a méreganyagok pedig nem tudnak megfelelően távozni.
Az Omega 6-nak általában túlzott mértékű a bevitele, mely igazoltan gyulladás serkentő. Omega 3-ból pedig a legtöbbször rendkívül alacsony a bevitel mértéke, mely csökkentené a gyulladásokat.
A krónikus gyulladás további okai – hiányzó tápanyagok
Polifenolok
A polifenolok nagyon fontos gyulladáscsökkentő anyagok, szinte teljes mértékben hiányzik a táplálékokból. A polifenol továbbá olyan antioxidáns, mely megköti a szabadgyököket is. A polifenolok aránya egyes kutatások szerint egyéntől függően akár 90 %-kal is csökkent az elmúlt időszakhoz képest.
A sejtekben találhatóak a lizoszómák is, melyek szerkezetét károsítja a felborult arány, ilyenkor egy enzim (MMP – mátrix metalloproteináz enzim) keletkezik mely erős sejtromboló. Ez lassú szöveti elbomlást eredményez.
Itt lesz jelentős a polifenolok szerepe, mert blokkolják ennek az enzimnek a működését. Polifenol továbbá olyan antioxidáns, mely megköti a szabadgyököket is.
A polifenolok szinte teljes mértékben hiányoznak a táplálékokból.
Prebiotikumok
Prebiotikumok: amennyiben hiányoznak, további gyulladásokat idézhetnek elő.
Béta glükánok
Amennyiben hiányoznak az 1-3 és az 1-6 béta glükánok, a krónikus gyulladások kialakulásának kockázata tovább növekedhet, mivel ezek az immunrendszer támogatói.
A krónikus gyulladások következményei
Ez a négy fontos tápanyag segíthetne minket a krónikus gyulladások kivédésében. A civilizációs táplálkozási formák mellett azonban gyakorlatilag csekély mértékben vannak benne az élelmiszerekben. Helyettük sokszor üres kalóriákat, rossz minőségű zsírokat és szénhidrátokat fogyaszt az emberek többsége.
A folyamatosan fennálló krónikus gyulladás következtében a tápanyagok kevésbé szívódnak fel, hatékonyságuk rendkívül alacsony. A gyulladások megszüntetése kulcsfontosságú.
Mit okoz a felborult egyensúly következtében kialakuló krónikus gyulladás?
- Szív- és érrendszeri megbetegedéseket (az erek krónikus gyulladása következtében).
- Csökkenhet a szervezet ellenállóképessége – csökkenhet az immunrendszer hatékonysága.
- Bélgyulladás, ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedések keletkezhetnek.
- Nőhet a férfi és női meddőség kockázatának aránya.
- Megnövekedhetnek a pszichés betegségek: a demencia, az autizmus, a depresszió, a pszichiátria betegségek, és az ADHD.
Az Omega 3 zsírsav forrásai
Az Omega 3 olyan esszenciális zsírsav, melyet a szervezet nem tud előállítani.
Lehetséges Omega 3 források
Növényi, alfa-linolénsav
Állati és növényi (EPA, DHA)
Feladatuk, hogy csökkentsék a gyulladást, valamint a szív- és érrendszer karbantartói (EPA), e mellett az idegrendszer tápláléka (DHA).
Ezek a hasznos zsírsavak javítják a lipid panelt, csökkentik az érfal gyulladását, növelik a szerotonin képződést. E mellett csökkentik a stressz okozta gyulladást, javul a koncentráció, és csökkentik az inzulin rezisztenciát.
Az Omega 3 zsírsav mérése
Az Omega zsírsavak mérésére rendelkezésre áll egy lehetőség, ez az ún. zsírprofil teszt.
Lehetőség van arra, hogy a zsírsav profilunkat feltérképezzük, melyet egy speciális vérvizsgálattal, az ún. száraz vérteszttel (ujjbegyből vett vérvizsgálat) lehet megmérni. Ez a teszt elvégezhető akár az otthonunkban is egy speciális készlet segítségével. A mintavételt követően a mintát eljuttatják egy VITAS nevű norvég laboratóriumba, ahonnan teljesen anonim módon e-mailben kapjuk meg a mintavétel, a laboratóriumi vizsgálat és kiértékelés eredményét.
A zsírsav teszttel mérhető az, hogy az elmúlt 120 napban milyen volt az étrendünk, és az étrend alapján milyen lett a zsírsav és a gyulladás szintünk.
Mit mér a zsírsav teszt?
- 11 zsírsav elemzését végzik el. (A mért 11 zsírsav a vérben található összes zsírsav 98 %-át teszi ki.)
- Palmitinsav, C16:0, telített zsír
- Sztearinsav, C18:0, telített zsír
- Olajsav, C18:1, omega-9
- Linolsav, C18:2, omega-6
- Alfa-linolénsav, C18:3, omega-3
- Gamma-linolénsav, C18:3, omega-6
- Dihomo-gamma-linolénsav, C20:3, omega-6
- Arachidonsav (AA), C20:4, omega-6
- Eikozapentaénsav (EPA), C20:5, omega-3
- Dokozapentaénsav (DPA), C22:5, omega-3
- Dokozahexaénsav (DHA), C22:6, omega-3
Ezen belül is különösen az alábbiakat mérik:
- Omega 6 és Omega 3 zsírsavak arányát,
- Sejtmembrán fluiditást,
- Arachidonsav arányt – ez is egy gyulladásos marker,
- Mentális erő (ez az idegrendszer működéséért felelő DHA szintet mutatja),
- Sejtvédelmi érték.
Amennyiben helyre áll a fenti zsírsavak helyes aránya, úgy újra megindulhat a sejtszintű anyagcsere. Így hatékonyabban bejuthatnak a létfontosságú mikrotápanyagok, a méreganyagok pedig távozni tudnak. Ezáltal a szervezetben csökkenhet a krónikus gyulladás szintje. Szervezetünk ellenállóbb lesz, és mivel egy csodálatos rendszerről van szó, képes beindítani az önregenerálódás folyamatait.
Omega 3 pótlása készítményekkel
Ha nem elégséges az Omega 3 aránya a szervezetünkben, akkor külső pótlás is indokolt lehet. A fentieken kívül remek komplex készítmények állnak rendelkezésre az Omega 3 zsírsavak pótlására.
Mik a fontos szempontok egy Omega 3 készítménynél?
- Magas hatóanyag koncentrátummal rendelkezzen, EPA, DHA zsírsavak tekintetében.
- Természetes vadon élő halakból, illetve mikroalgákból származzon.
- Tartalmazzon D3 vitamint természetes forrásból, mely a felszívódást, beépülést segíti.
- Kizárólag természetes ízanyagokat tartalmazzon.
- Legyen benne polifenol, mely jótékony hatásai mellett antioxidánsként is működik a készítmény tekintetében és természetes módon akadályozza a készítmény megromlását. Polifenol tartalmú például a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj.
- A lehető legtermészetesebb és hatóanyagkímélőbb módon kerüljenek az alapanyagok feldolgozásra, beleértve a tisztítási eljárást, és az alapanyagokat megőrző csomagolást.
Létezik készítmény, mely a fenti szempontok figyelembe vételével, mélytengeri algákból származó Omega 3 zsírsavakat tartalmaz, és VEGÁN étrendet követők is fogyaszthatják.
Az Omega 3 készítmények adagolása
Mennyi az az ideális mennyiség, amit be kell vinni, hogy visszaálljon a szervezetben az optimális 3:1 aránya az Omega 6 és Omega 3 zsírsavaknak?
Az elvégzett mérések számszerűsíthetően is igazolják, hogy az Omega 6 bevitele egy átlagos táplálkozású ember esetében jelentős, míg az Omega 3 arány nem elégséges.
Ezért a helyes arány elérése érdekében az Omega 3 bevitel is egy magasabb dózist igényel. Azt mondhatjuk, hogy testsúly kilogrammonként 0,15 ml lehet az ideális.
LÉTEZIK EGY KÉSZÍTMÉNY AMELY PONT A MEGFELELŐ ARÁNYBAN TARTALMAZZA EZEKET A LÉTFONTOSSÁGÚ ZSÍRSAVAKAT.
KATTINTS IDE A TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT
Források:
- Dr. Paul Clayton előadása: Budapest, 2018. szeptember