Barion Pixel

Nyári pihenés, vagy pihenés nyáron, Sajnos a nyár nem minden esetben jelenti azt, hogy kipihenhetjük a téli, átmeneti időszakos fáradtságokat.

A pihenés a nyár velejárója – elméletileg. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy rengeteg problémával nézünk szembe.

Nyári pihenés ellenségei

Ha nem is minden probléma, tennivaló, de valamennyi sajnos mindeni életében megtalálható nyáron ezek közül:

 • megkezdődik az iskolai szünet, a gyerekek egész nap otthon vannak, gondoskodni kell róluk, figyelni kell rájuk;
 • érik a cseresznye, a meggy, amit le kell szedni;
 • majd sárgabarack lekvárt kell főzni;
 • el kell menni nyaralni, ha lehet tengerpartra;
 • egy-két hosszú hétvégét el kell tölteni itthon;
 • a szabadság megkezdése előtt előre kell dolgozni;
 • a szabadság leteltével felgyülemlett munkát el kell végezni…

Hirtelen ezek jutottak eszembe, de tudom, ettől sokkal több terhet hoz a nyár.

Az utóbbi napokban voltak beszélgetéseim, amikből azt a következtetést vontam le, hogy a nyár a „legzúzósabb” időszaka az évnek.

Rengeteg tennivaló, és elvárás súlya nehezedik az emberre, és tartósan.

Olyan, mint a karácsonyi készülődés ideje, csak háromszor annyi ideig tart. Egyetlen könnyebbség, hogy a gyerekek miatt nem kell rohanni.

A nyári problémák következményei

Nekem régen a hétfők jelentették a legnyugalmasabb napot, mert a hétvége annyira intenzív volt, hogy vasárnap estére teljesen kimerültem. Hétfőn pihentem, miközben elláttam minden feladatomat.

A pihenésről pedig nem mondhatunk le! Aki nem pihen, kimerül, kiég, kifárad, megbetegszik. Tehát mondhatjuk, létfontosságú, hogy alakítsunk magunknak pihenő időt.  A pihenés lényege, hogy változtatunk a szokásainkon, tudatosan, bizonyos időszakokra vonatkoztatva – most ez az időszak a nyár. Hogyan lehet a pihenést nem egy újabb programként megélni, hanem az életünk szerves részeként tekinteni rá?

A fizikai fáradság látványos, mert el tudunk jutni a „mozdulni sem bírok” állapotába. Tudjuk, hogy aludnunk kell és bízunk abban, hogy helyre jövünk, regenerálódunk pihenten fogunk ébredni.

Van a nem látható fáradtság, ami mentálisan és érzelmileg van jelen. Jelek utalnak rá:

 • ingerültség;
 • döntésképtelenség;
 • kapkodás;
 • átgondolatlanság;
 • figyelmetlenség;
 • agresszió;
 • bármi egyéb…

stressz, stressz kezelése, stressz kezelés, stresszkezelési technikák

Mentális és érzelmi fáradtság

A mentális és érzelmi fáradtságot alvással nem tudjuk kipihenni, jó esetben aludni még tudunk. Ilyenkor másra van szükség. Hogyan lehet kijönni a mentális – érzelmi fáradtságból?

 1. Az egyik legjobb mód az, ha elkezdünk nem reagálni. Megváltoztatjuk azt a rutint, hogy mindenre azonnal a legjobb megoldást kezdjük keresni és kommunikáljuk is, hogy tudjuk a megoldást. Nem! Nem veszünk további terheket magunkra, kipróbáljuk milyen az, ha nem mi találjuk meg a kivezető utat, hanem hagyunk teret a párunknak, a gyerekünknek, a szüleinknek, a kollégánknak, a szomszédnak…
 2. A kapcsolataid többségéből húzódj vissza. Ne hívj ilyenkor senkit csak azért, mert régen beszéltetek, vagy mert megszoktátok, hagyd ezeket a rutinokat. Akikkel feltétlenül fontos beszélned, találkoznod, kizárólag velük tölts időt. A többiek ideje később jön el. Ezzel a lépéssel azt éred el, hogy nem terheled magad olyan információkkal, amikhez úgymond nincs közöd: a ki mit főzött és ki hol nyaralt, ki mit vett és adott el. Ezek nem lényegesek abban a helyzetben, amikor mentálisan és érzelmileg túlterhelt vagy és kimerült ezeken a szinteken.
 3. Nagyon hasznos a semmittevés gyakorlása. Ez arról szól, hogy leülünk a kertben, a teraszon, a konyhában és ülünk és nézünk ki a fejünkből. Megint csak az a lényeg, hogy a felmerülő gondolatainkat, érzéseinket észre vegyük és ne reagáljunk rá. Csak vegyük észre.
 4. Meditálj! Azt a fajta meditációt gyakorold, ami szabad: csak a légzésedre és a testtartásodra fókuszálj. A gondolataid, testedből felbukkanó érzeteid, az érzéseid hagyd, hogy megjelenjenek, megmutatkozzanak és a figyelmedet mindig fordítsd a légzésedre és a testtartásodra.

+ 1 módszer, de ennek veszélyei is vannak

5. Utazás, kirándulás az ötödik lehetőség, ez azonban veszélyes. A veszély mértéke annál magasabb, minél több elvárással vágunk a kikapcsolódást sejtető útnak. Tudjuk, hogy a nyaralás harmadik napján kerül sor a legnagyobb veszekedésekre. Mert a feszültség akkor kezd kioldódni gyerekből, férfiból, nőből. A harmadik napon kezdnek el önmagukra figyelni és amit látnak, azt kivetítik azokra, akik körül veszik őket. Tehát ha azt érzed, hogy a gyereked, a férjed, a feleséged… állj meg, maradj csendben, számolj csak háromig! Gondold el, az, amit rájuk akarsz önteni, hogy hangzik egyes szám, első személyben. Ezután szólalj meg, ha még maradt mondanivalód.

 

A pánik, a stressz a nyári pihenés ellenségei

Volt régebben, hogy egy-egy napra utaztunk a Balatonhoz. Egyik alkalommal bár meleg volt az idő, a szél majdnem viharos erővel fújt. Ültem a stégen, többnyire egyedül, mert én voltam a csapat sofőrje, és néztem, a vihar hogyan korbácsolja fel a vizet, mindezt órákon át vagy szinte egész nap. Korán reggel indultunk és éjfél után értünk haza. Úgy éreztem, mintha egy hónapot töltöttem volna valahol távol, az otthonomtól.

A pánik, a stressz leveszi, elveszi, felemészti azt az energiát, ami kell ahhoz, hogy életünket irányítsuk, kézben tartsuk a hétköznapjaink folyamatait. Ismét leírom, ha stresszel az, hogy utazni fogtok és mennyi dolgod van még addig: állj meg! Hagyd abba a dolgokat, és adj teret a többieknek, akikről esetleg úgy látod, „semmit se csinálnak”. A mentális – érzelmi fáradtság gyökerét abban látom, hogy vélt elvárások alapján cselekszünk és nem kapunk elismerést, feleslegesnek, értéktelennek kezdjük tartani magunkat. Jón a kérdés: „Minek csinálom ezt az egészet, mi értelme van ennek?”

Semmi értelme, ne is keresd. Várj, adj időt magadnak, hogy a feszültségeid kioldódjanak, a dolgaid a helyükre kerüljenek. Adj időt a többieknek is erre, semmi nem lesz, ha egy órával később telik meg a bőrönd, ha itthon marad egy papucs, stb.

 

nyár

A pihenés, nyári pihenés hatásai

Nem kell sok ahhoz, hogy pihenjünk. Nem függ sem a pénztől, sem a többiektől, hogy lekapcsolunk vagy sem. Tőlünk függ egyedül, tőlem – egyes szám első személyben – az, hogy megadom-e a lehetőséget magamnak, hogy a káoszból, ami a határidők tartása, az elvárásoknak való megfelelés során kialakult bennem, kisimuljanak a dolgok, elrendeződjenek. Erre van szükség ahhoz, hogy mentálisan és érzelmileg újra frissnek érezzük magunkat.

A szokásokon változtatni úgy lehet, ha másképp tekintünk a megváltoztatandó helyzetre – jelen esetben ez a pihenés. Tegyük a helyére! Hogy mi történik, ha nem pihenünk, azt leírtam. Amikor azonban kipihenjük magunkat, akkor

 • kreatívvá válunk;
 • higgadtabbak leszünk;
 • a problémás helyzeteket átértékeljük és azok jó része megoldódik;
 • helyére kerülnek a dolgaink;
 • fejlődni akarunk;
 • jobban alszunk;
 • többet nevetünk;
 • kedvesebbek leszünk mindenkivel;
 • a humorérzékünk felfrissül;
 • lesznek terveink, céljaink;
 • erőt érzünk magunkban a céljaink eléréséhez;
 • cselekedeteink célirányosak és határozottak;
 • a kapcsolataink kiegyensúlyozottak lesznek;
 • a konfliktushelyzetekben a megfelelő módon reagálunk (nem elkerüljük és nem dramatizálunk);
 • észrevesszük, ha stresszhelyzetbe kerülünk;
 • bármi, ami Rád jellemző…

A kipihent ember az energiáját képes építő, alkotó, kreatív folyamatokra fordítani, másokat inspirál, váljanak önmaguk jobb változataivá. Szerintem nagyon lényeges tisztában lenni azzal, hogy fáradtan nem lehet minőségi életet élni. A fáradság elvonja az energiánkat a feladatunktól, a munkánktól, az örömünktől. Aki állandóan fáradt, nem tud igazán élni, nincs energiája. A nyári pihenés mindenkinek jár. Te is engedd meg magadnak!

Megoldások

A fordítás ott van, hogy

 1. Az elvégzendő dolgokra tekints úgy, mint tevékenységre, amire van időd – legfeljebb kevesebb, de van időd!
 2. Nem Te vagy az egyetlen, aki meg el tudja végezni az adott feladatot.
 3. Megengeded magadnak a semmit tevést.
 4. Hagyod, hogy a gondolataid csak úgy legyenek, nem kapaszkodsz azokba.
 5. Az érzéseidet, bármelyiket, hagyod létezni, csak úgy… anélkül, hogy gondolatokat szőnél köréjük.

A változtatások eredményei

Figyeld meg, mi történik, ha bevezeted a fenti öt pontot az életedbe, a napi rutinod részéve teszed ezeket! Magyarázat nélkül, egyszerűen csak figyeld meg, mi történik:

 • hogyan lesz önállóbb a gyereked;
 • a kommunikációd, a kommunikációs stílusod megváltozik;
 • együttműködésre inspirálsz másokat;
 • lesz elég időd mindenre.

Kell ennél több? Amikor átéled a belső nyugalmadat, az értékrended megváltozik, függetlenül a külső körülményeidtől. Ebből fakad majd a külső körülmények változása – ha Te fejlődsz, a környezeted követni fogja azt. A körülötted lévő emberek, az anyagi helyzeted, a munkád mind-mind tükrözni fogják, ha feljebb léptél önmagadhoz képest.

 

KATTINTS IDE A COACHING SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző