Barion Pixel

A legjobb masszázs a nyomófelület kiválasztásán, a masszázs pozíciókon és a terhelésen túl a masszázs ütemén is múlik.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy hogyan lehet kiválasztani a fenti elemeket.

Amikor a masszőr nagyjából eldöntötte, hogy milyen terhelést fog alkalmazni, akkor egy másik lényeges elemet kell figyelembe venni, a masszázs ütemét.

Erről nem nagyon szoktak beszélni a masszázs instruktorok, pedig ez egy nagyon-nagyon fontos része a masszázs technikának, mert ez képezi a masszázsnak a vázát. A masszázs ütemének a kiszámítható monoton természete eredményezi azt, hogy a kliens a masszázs alatt belealszik, belenyugszik.

Miért fontos a masszázs üteme?

A mentális érdeklődését feladja, mert ez a monoton ütem, amihez majdnem az összes masszázs technika alkalmazkodik számára kiszámítható és amit elvár mindig azt kapja ugyanabban az ütemben. Akkor van a nyomás, amikor számít rá és ebbe tud belenyugodni a kliens annyira, hogy elhiszi, hogy tudja, hogy mi fog következni és ezért már nem figyel.

Ez azért fontos, mert vannak olyan hibák is egy masszázs kezelés alatt, amik viszont ébren tartják a kliens elméjét és megfosztják ettől a pihenéstől. Az mindenképpen hibának tekinthető, amikor a kliens felébred a masszázs miatt.

A masszásnak van egy üteme, amit a kliens is tud és a masszőr is követ. Így hangolódik össze a két ember. Ebbe az ütembe kell a masszőrnek a helyezkedését, a helyzetváltoztatását, vagy a technika cserét belehelyezni.

Lehetőleg úgy, hogy a masszőr úgy masszírozza le a testet, hogy minél kevesebbszer törjön meg ez az ütem, mert minden egyes ilyen törésnél az elme egy kicsit felfigyel. Amikor felfigyel, akkor a kliens kicsit kijön a nyugalmai állapotából, kicsit éberebb lesz.

A masszázs üteme a terhelés és a nem terhelés arányaiból és a váltakozásaiból ered.

Egy masszázs technikában van olyan idő, amikor a kéz nyomást gyakorol a nyomófelületre. Ezen kívül van olyan időperiódus, amikor onnan kifelé jön, vagy pedig teljesen elengedi.

A masszázs üteme függ a masszőr felkészültségétől

Amikor valaki abszolút laikus és kezdő, és el van veszve teljesen (pl. még tanulja a masszázst), akkor sokkal több időt tölt nem nyomással, mint nyomással a masszázs közben. Ez azt jelenti, hogy ha ezzel a technikával dolgozik 1 órát, akkor az 1 órából csak 20 percet dolgozna és a 40 percet meg nem dolgozna a testen. Ekkor arról a periódusról beszélünk, amikor a kéz még keresi, hogy hova kell mennie.

Aztán amikor már nagyobb rutinja van egy masszőrnek, akkor általában el szokták követni azt a hibát, hogy ha 3 másodpercig nyomnak, akkor 3 másodpercig nem nyomnak a felületre. Ez sem egy jó technika, bár a legtöbb masszőr ezt csinálja. Ha ugyanis ezt vesszük alapul, akkor 1 órából csak ½ órát töltünk munkával. Ez viszont nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy a kliens úgy érezze, hogy vissza akar jönni.

Tapasztalt masszőröknél, amikor valakit rendesen megtanítottak, vagy ő maga rájött arra, hogy hogyan kell ezt rendesen csinálni, akkor az üteme megváltozik a masszázs technikájának. Ekkor beszélhetünk már a legjobb masszázs élményről. Ekkor a masszázs olyan képletet mutat, hogy például  1 számolás az, amíg a kéz nem nyom és 3 számolás az, amikor a kéz dolgozik. 1 számolás alatt kell a kéznek a következő pontra mennie. Egy időben elengedi és pozíciót is vált: nem elengedi és keresi, hogy hová is menjen, hanem elengedi és határozottan rámegy a következő pontra. Ezt gyorsan kell csinálni és a masszőrnek ebben az ütemben meg kell találnia a kényelmét, hogy a technikája jó legyen.

Legjobb masszázs élmény más ütemű technikákkal

Egy ilyen alap ütemben kell a masszőrnek masszírozni. Persze lehetnek olyan más ütemű technikák is, amik nem ezt az ütemet követik. Ilyen például amikor gyengébb nyomás alatt hosszabb ideig tartunk egy testfelületet, mert annak a testfelületnek az úgy jó.

Ennek az ellenkezője pedig a lépkedéses technika, jobb-bal kézzel történik. Lépkedünk végig azon a felületen, ahol a nyomást ki akarjuk fejteni. Ezek rövid, nem mély, hanem felületi technikák. Ennek is megvan a helye. Az intenzitásnál beszélünk majd erről.

Van olyan technika, amikor direkt, szándékosan megtörjük ezt az alap ütemet. De ezt is csak ajánlatos tenni, hogyha egy pozitív élményt ad. Tehát akkor van ennek helye, ha ez egy pihenést ad az elmének abból a monoton ütemből, amit eddig követett.

Folytatjuk…

 

HA SZERETNÉL EGY JÓ SHIATSU MASSZŐRT, AKKOR KATTINTS IDE

A szerző