Barion Pixel

Nagyon divatos manapság a tudatos alvás, vagy a tudatos álmodás.

A cikkben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos jól aludni mind kisgyermek korban, mind pedig felnőtt korban. Ehhez a megfelelő körülmények megteremtése elengedhetetlen. Szerencsére ezt az alapvetést már vezetői és nemzetközi szinten is felismerték. Így jöhetett létre a tudatos alvás hete, mely során március 5.-étől március 15.-éig arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a helyes és megfelelő mennyiségű alvás.

A tudatos alvás hiánya a 15 vezető halálok közül 7-ben szerepet játszik

Sok pszichológus arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyermekkori hiperaktivitás egyik fő oka az, hogy a szülők akár már bölcsődés korban sem altatják a gyermekeiket délután, de az óvodás korban egyre többen elhagyják a délutáni alvást arra hivatkozva, hogy a gyerek “nem akar aludni”.

Mivel a szertartásokat, a rutint a szülők alakítják ki ebben a korban, ezért nagyon fontos lenne az idegrendszer érésének ebben a korai szakaszában a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés biztosítása, hogy a gyermek a túlzott fáradtságtól ne legyen túlpörgött, “hiperaktív”, illetve ne mutasson egyéb tüneteket, mint például szobatisztasági, vagy más idegrendszeri problémák (pl. ún. tikkelés). Az alváshiányból fakadó krónikus túlpörgés iskolás korban oda vezethet, hogy a gyermeket hiperaktívnak minősítik. Ezt a könnyen megelőzhető tünetet pedig gyógyszeresen igyekeznek kezelni több-kevesebb sikerrel.

A gyerekeknél a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás kialakításához elengedhetetlen a napi rutin kialakítása. Lehetőleg mindig ugyanabban az időben fektessük le őket délután is. A megnyugtató légkör, a gyermek lecsendesítése, a kis alvóka, plüss állat, a mesélés mind-mind hozzásegítik a gyermeket az elalváshoz. A gyermekeket legjobban az édesanyjuk hangja nyugtatja meg, énekeljünk neki, de ha nincs módja az édesanyának lefektetni a gyermeket, akkor a gondozó is énekelhet. Ne legyünk szégyenlősek, a gyerekeket nem érdeklik a hamis hangok!

Szellőztessünk ki altatás előtt, elektronikai eszköz (tablet, TV, mobil, számítógép) ne zavarja meg az alvását, se előtte 1 órával más ne jusson ilyen ingerekhez! Tanítsuk meg őt egyedül is elaludni, nyugodtan hagyjuk a szertartást követően az ágyában! Ne aggódjunk, ne legyünk feszültek. A jó szokások kialakulásához is időre van szükség!

Tudatos alvás – Mennyi alvásra van szüksége az egyes korcsoportoknak

  • Újszülöttek (0–3 hónapos): 14–17 óra (korábban 12–18 óra)
  • Csecsemők (4–11 hónapos): 12–15 óra (korábban 14–15 óra)
  • Kisgyermekek (1–2 évesek): 11–14 óra (korábban 12–14 óra)
  • Óvodások (3–5 évesek): 10–13 óra (korábban 11–13 óra)
  • Iskoláskorú gyermekek (6–13 évesek): 9–11 óra (korábban 10–11 óra)
  • Tizenévesek (14–17 évesek): 8–10 óra (korábban 8,5–9,5 óra)
  • Fiatal felnőttek (18–25 évesek): 7–9 óra (új korcsoport)
  • Felnőttek (26–64 évesek): 7–9 óra (korábban is ennyi volt az ajánlott)
  • Idősek (65 éves kor felett): 7–8 óra (új korcsoport)

A táblázatot Charles Czeisler harvardi professzor által vezetett kutatócsoport állította össze.

Tanulmányok már régóta kimutatták, hogy a túl kevés alvás súlygyarapodáshoz, májproblémákhoz, depresszióhoz, figyelemhiányhoz, koncentrációs zavarokhoz vezethet. Ugyanakkor a túl sok alvás sem tesz jót.

tudatos alvás

A megfelelő minőségű alváshoz azonban megfelelő körülmények biztosítása is szükséges. Ezért indult egy mozgalom, amely a Tudatos alvás hete! nevet viseli és minden évben március 5-15.-éig tart.

A mozgalom résztvevői arra kérnek mindenkit, hogy ezen a héten tegyék szokásukká az alábbiakat, vagy legalábbis annak egy részét.

Próbálj most odafigyelni az alvásod minőségére!

✔️Ne tévézz lefekvés előtt!
✔️Ne gépezz lefekvés előtt!
✔️Ne mobilozz lefekvés előtt!
✔️Ne edd tele magad lefekvés előtt!
✔️Ha itt az ideje, cseréld fekhelyed kényelmesebbre!
✔️Legyen sötét a szobában!
✔️Mozogj egyet lefekvés előtt!
✔️Zárd le a napi teendőket és a munkán való gondolkodást!
✔️Lassulj le ezen a héten és aludd végre ki magad!

 

És mi a helyzet a tudatos álmodással?

Mostanában egyre divatosabbak a tudatos álmodással kapcsolatos kurzusok, tanfolyamok. Ezek lényege, hogy álmodás közben is meg tudjuk őrizni a tudatosságunkat. A tudatos álmodás tehát az álmodásnak egy olyan fajtája, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja. A tudatos álmot éber álomnak, tiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik. Az éber álmodás egyaránt lehet spontán vagy szándékosan előidézett élmény.

Miért hasznos ez a tapasztalatok szerint? Aki tudatos tud lenni az álomban, az az ébrenlétben is nagy bizonyossággal sokkal inkább képes a jelenlét megélésére, ami pedig jobb közérzethez, kevesebb aggódáshoz és a múlton való rágódáshoz, tehát nagyobb boldogság szinthez vezet.

A legnagyobb és legkomolyabb éber álom technikákkal a tibeti buddhista szerzetesek rendelkeznek (álomjóga ennek a technikának a leggyakoribb neve) és komoly előkészítő gyakorlatokhoz kötöttek. A manapság hirdetett tanfolyamok mind céljában, mind módszerében inkább ezek lebutított változatának tekinthetőek. Ennek ellenére persze ha emelik a tudatosságot bátran ajánlhatóak ezek is a pszichológiailag egészséges gyakorlók számára.

 

A szerző